Διάγνωση

Περίεργη μεταλλική γεύση στο στόμα: Τι μπορεί να σημαίνει;

Συμβαίνει αρκετές φορές για διάφορους λόγους να παρατηρούμε πως έχουμε μία περίεργη μεταλλική γεύση στο στόμα μας. Καμιά φορά πολύ σοβαρές ασθένειες όπως προβλήματα με το συκώτι, τα νεφρά, ο διαβήτης ή σύνδρομα όπως το Σύνδρομο Sjogren και το Guillain-Barre, μπορεί να σχετίζονται με μεταλλική γεύση στο στόμα, ωστόσο αυτές οι ασθένειες τυπικά έχουν και άλλα συνοδά συμπτώματα. Τι μπορεί να συμβαίνει λοιπόν όταν έχουμε αυτή τη γεύση στο στόμα μας; Πρέπει να μας ανησυχήσει αυτό; Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Για ποιους λόγους μπορεί να έχουμε περίεργη μεταλλική γεύση στο στόμα μας;

  • Στοματική υγιεινή

Ο πιο συχνός λόγος που μπορεί να προκαλέσει την περίεργη αυτή γεύση, είναι προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία του στόματός μας και το πόσο προσέχουμε τα δόντια μας και τα ούλα μας. Σε περίπτωση που όντως το πρόβλημα είναι η στοματική υγιεινή, είναι πολύ συχνό να παρατηρούμε παράλληλα και πρησμένα πολύ ανοιχτόχρωμα ή πολύ σκούρα κόκκινα ούλα, που συνήθως ματώνουν εύκολα. Ταυτόχρονα, στις περισσότερες περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε ότι η αναπνοή μας μυρίζει άσχημα.

Θα χρειαστεί να επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καθώς υπάρχουν σοβαρές ασθένειες που μπορεί να τα προκαλούν όπως είναι η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και διάφορες μολύνσεις στα δόντια. 

Πλένετε τακτικά τα δόντια σας και χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών.

  • Κρύωμα ή κάποια άλλη λοίμωξη

Για περίεργη γεύση στο στόμα μπορεί επίσης να ευθύνεται και κάποια λοίμωξη η ίωση που περάσατε πρόσφατα ή που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Λοιμώξεις που επηρεάζουν το ανώτερο αναπνευστικό μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή στη γεύση, παράλληλα συνοδεύονται και από συμπτώματα όπως η καταρροή, ο πονόλαιμος και ο βήχας.

Στην περίπτωση νόσου με COVID-19, η απώλεια γεύσης και όσφρησης έχει αναφερθεί από πολλούς, ωστόσο κάποιοι άνθρωποι ανέφεραν και μεταλλική γεύση στο στόμα τους.

  • Αλλεργίες

Καμιά φορά η μεταλλική γεύση μπορεί να οφείλεται σε αλλεργίες σε κάποια φαγητά και να είναι και ένα πρόδρομο σημάδι αναφυλαξίας. Η αναφυλαξία είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση που μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα, επομένως είναι σημαντικό εάν γνωρίζετε ή υποπτεύεστε ότι έχετε κάποια τέτοια αλλεργία να μιλήσετε με το γιατρό σας, για να σας ενημερώσει πώς να αντιμετωπίσετε κάποια ενδεχόμενη αλλεργική αντίδραση ή αναφυλακτικό σοκ πριν αυτό συμβεί.

  • Φάρμακα που λαμβάνετε

Αντιβιοτικά, φάρμακα για καρδιακά προβλήματα, αρθρίτιδα, αντικαταθλιπτικά και λίθιο, που χρησιμοποιείται σαν θεραπεία σε κάποιες ψυχικές διαταραχές, μπορούν να αφήσουν την περίεργη αυτή μεταλλική γεύση στο στόμα. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας σε περίπτωση που αυτό συμβεί, ο ίδιος θα σας καθοδηγήσει.

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής

Κάποιες βιταμίνες, σίδηρος, συμπληρώματα ασβεστίου, πολυβιταμινούχα σκευάσματα που περιέχουν χαλκό, ψευδάργυρο ή χρώμιο μπορεί επίσης να αφήσουν μία μεταλλική γεύση στο στόμα, παρόλο που η αίσθηση αυτή υποχωρεί σχετικά σύντομα από τη στιγμή που θα πάρετε το χάπι.

  • Δυσπεψία και προβλήματα στο στομάχι

Καούρες, οισοφαγίτιδες και δυσπεψία μπορεί επίσης να προκαλέσουν τη μεταλλική αυτή γεύση. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε την υποκείμενη πάθηση και η μεταλλική γεύση θα υποχωρήσει. Στην περίπτωση, ωστόσο, που οι παθήσεις αυτές επιδεινωθούν και δυσκολεύεστε να καταπιείτε ή πονάτε, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

  • Εγκυμοσύνη

Είναι φυσιολογικό στην εγκυμοσύνη και ειδικά στην αρχή της, να αναπτύξετε μεταλλική γεύση στο στόμα σας.

  • Άνοια

Στους ανθρώπους με άνοια, το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη γεύση μπορεί καμιά φορά να υπολειτουργεί και οι γεύσεις να φαίνονται διαφορετικές.

  • Θεραπεία για τον καρκίνο

Οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοβολίες μπορεί να προκαλέσουν μεταλλική γεύση στο στόμα, αλλά όταν τελειώσει η θεραπεία συνήθως φεύγει από μόνη της.

  • Επαφή με βαρέα μέταλλα και χημικά

Ο υδράργυρος και ο μόλυβδος είναι χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηριάσεις και διάφορα αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Μεγάλη προσοχή όταν χρησιμοποιούμε τα θερμόμετρα υδραργύρου (ειδικά στα παιδιά) και άλλα αντικείμενα που περιέχουν υδράργυρο. Ο μόλυβδος μπορεί να βρεθεί σε παλιές βαφές και σκόνη σε παλαιά κτίρια.

Οι ουσίες αυτές, όπως και πιθανή δηλητηρίαση από εντομοκτόνα, μπορεί να προκαλέσουν μεταλλική γεύση στο στόμα.

  • Διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος

Κάποιες διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και ακόμα και η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην γεύση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε κάποια τέτοια πάθηση και παρατηρείτε μεταλλική γεύση.

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω και να θεραπεύσω τη μεταλλική γεύση στο στόμα μου;

Η πρόληψη και η θεραπεία της κατάστασης αυτής βασίζεται κατά κύριο λόγο στην πρόληψη και την θεραπεία των υποκειμένων παθήσεων που μπορεί να την προκαλέσουν. Φροντίστε για την στοματική σας υγιεινή με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και τακτικό καθαρισμό των δοντιών σας, πίνετε πολύ νερό και προτιμήστε τροφές χωρίς πολλή ζάχαρη και χρησιμοποιήστε πλαστικά και γυάλινα αντικείμενα για να μαγειρέψετε αντί για μεταλλικά, αν αυτό είναι εφικτό. Ακόμη, χρησιμοποιήστε έντονες γεύσεις και μπαχαρικά στο μαγείρεμα, δοκιμάστε να πλένετε το στόμα σας πριν φάτε με ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας και χλιαρού νερού (θα βοηθήσει να ρυθμίσετε το pH του στόματός σας) και κόψτε το κάπνισμα και το πολύ αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή στη γεύση. Αν έχετε κάποια υποκείμενη νόσο που σας προκαλεί την έντονη αυτή μεταλλική γεύση στο στόμα ή αν δεν έχετε κάποιο και η μεταλλική γεύση δεν υποχωρεί, μην την αγνοήσετε, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Metallic Taste in Your Mouth: Common Causes https://www.webmd.com/oral-health/metallic-taste-mouth

Common Causes for a Metallic Taste in Your Mouth https://health.clevelandclinic.org/common-causes-for-metallic-taste-in-your-mouth/

Why is there a metallic taste in my mouth? https://www.medicalnewstoday.com/articles/313744

Metallic taste in the mouth https://www.nidirect.gov.uk/conditions/metallic-taste-mouth