Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Περιφερική νευροπάθεια: Τι είναι και τι την προκαλεί;

Εάν νιώθετε τα πόδια ή τα χέρια σας μουδιασμένα για αρκετές εβδομάδες, ενδέχεται ο γιατρός σας, να σας διαγνώσει με περιφερική νευροπάθεια. Πρόκειται για ένα τρομακτικό ζεύγος λέξεων που ενδεχομένως να σας προκαλέσει πολλές απορίες εάν δεν γνωρίζετε πραγματικά τι σημαίνει. Η λέξη λοιπόν, «νευροπάθεια» περιγράφει το μούδιασμα και την απώλεια αίσθησης στα πόδια ή τα χέρια και η λέξη «περιφερική» αναφέρεται στο περιφερικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου.

Τι ονομάζουμε Περιφερικό Νευρικό Σύστημα;

Το ανθρώπινο νευρικό σύστημα αποτελείται από δύο μέρη. Το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) και το περιφερειακό νευρικό σύστημα (ΠΝΣ). Το κεντρικό νευρικό σύστημα, του οποίου το άκουσμα πιθανότατα να σας είναι πιο οικείο, περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς ουσιαστικά είναι ο κεντρικός θάλαμος ο οποίος ελέγχει ολόκληρο το σώμα, εκείνος δηλαδή που διαχειρίζεται όλες τις σωματικές λειτουργίες, ενέργειες, αντιδράσεις και παρορμήσεις.

Από την άλλη, το περιφερικό νευρικό σύστημα, αναφέρεται σε όλα τα περιφερικά νεύρα που εκτείνονται έξω από το κεντρικό νευρικό σύστημα, σε όλο το σώμα. Τα περιφερικά νεύρα ανιχνεύουν στην ουσία σημαντικές πληροφορίες από το δέρμα, τις αρθρώσεις και τους μυς και τις στείλουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα για ερμηνεία.

Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, ας δώσουμε ένα παράδειγμα: Το περιφερικό νευρικό σύστημα, μας βοηθά να αισθανόμαστε την θερμοκρασία και την αφή, μέσα από συγκεκριμένους δείκτες στο δέρμα και τους μυς. Τα περιφερικά νεύρα είναι υπεύθυνα να στέλνουν αυτές τις πληροφορίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο μας επιτρέπει να εντοπίσουμε μια αίσθηση και να αντιδράσουμε εάν είναι απαραίτητο. Έτσι, αν αγγίξουμε μια θερμή σόμπα, θα αισθανθούμε τη θερμοκρασία μέσω του περιφερικού νευρικού συστήματος, τα περιφερικά νεύρα θα στείλουν αυτή την πληροφορία στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του θα δώσει εντολή στο σώμα μας να τραβήξει το χέρι μας μακριά από την σόμπα.

Τι προκαλεί περιφερική νευροπάθεια;

Υπάρχουν ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που είναι σε θέση να διαταράξουν την ομαλή σύνδεση μεταξύ περιφερικού και κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως την περιγράψαμε πιο πάνω, με αποτέλεσμα το περιφερικό σύστημα να μην στέλνει καθόλου ή να στέλνει μεμονωμένες πληροφορίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.  Όταν το κεντρικό νευρικό σύστημα δεν λαμβάνει πληροφορίες χάνεται η ικανότητα της αίσθησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αδυναμία ή πόνο, ειδικά στα χέρια και τα πόδια.

Η περιφερική νευροπάθεια έχει πολλές αιτίες, αλλά η πιο κοινή αιτία είναι ο διαβήτης, διότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σε θέση να βλάψουν τα νεύρα μακροπρόθεσμα. Η κατάσταση αυτή, αναφέρεται και ως διαβητική νευροπάθεια. Επιπρόσθετα, περιφερική νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει και κάποιος τραυματισμός, κάποια φάρμακα και μερικές ασθένειες, όπως ο έρπης ζωστήρας και η νόσος του Lyme.