Καρδιά και αγγεία

Περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια ή καρδιακή ανεπάρκεια. Η μυοκαρδιοπάθεια κατά τον τοκετό είναι μια μορφή  διατατικής μυοκαρδιοπάθειας (καρδιομυοπάθεια σημαίνει αδυναμία του καρδιακού μυ).

Οι γυναίκες που αναπτύσσουν μυοκαρδιοπάθεια κατά τον τοκετό, εμφανίζουν καρδιακή ανεπάρκεια είτε τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης τους, είτε εντός πέντε μηνών μετά τον τοκετό. Μάλιστα, αυτές οι γυναίκες συνήθως δεν έχουν καμία προηγούμενη υποκείμενη καρδιακή νόσο, ούτε κάποια υποκείμενη καρδιακή αιτία. Αυτό το είδος καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να είναι προσωρινό ή μπορεί να εξελιχθεί τελικά σε μόνιμο και σοβαρό.

Τι προκαλεί περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια;

Η αιτία της περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας δεν είναι πλήρως σαφής. Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι η φλεγμονή του καρδιακού μυ (που ονομάζεται μυοκαρδίτιδα) παίζει σημαντικό ρόλο, διότι σχηματίζει ορισμένες φορές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα εμβρυϊκά κύτταρα που περιστασιακά διαφεύγουν στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας, προκαλούν μια ανοσολογική αντίδραση, οδηγώντας τελικά σε μυοκαρδίτιδα. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει κάποια γενετική προδιάθεση για μυοκαρδιοπάθεια σε ορισμένες οικογένειες, οπότε ο κίνδυνος αυτών των γυναικών μεγαλώνει.

Ποιες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας;

Ενώ η περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια σπάνια πάθηση, ορισμένες γυναίκες φαίνεται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με άλλες.

Παράγοντες κινδύνου για περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια είναι οι ακόλουθοι:

Ποια συμπτώματα προκαλεί η περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια;

Η περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια, όπως είπαμε πιο πάνω, οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια και τα συμπτώματα που προκαλεί είναι ίδια με τις περισσότερες μορφές καρδιακής ανεπάρκειας, όπως:

Πώς θεραπεύεται η περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια;

Με μερικές αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, η θεραπεία της περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας είναι παρόμοια με την θεραπεία οποιασδήποτε μορφής διατατικής μυοκαρδιοπάθειας.

Οι περιπτώσεις που διαφοροποιούνται από την τυποποιημένη θεραπεία καρδιακής ανεπάρκειας, αφορούν τις περιπτώσεις που η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται πριν από τον τοκετό, όπου κάποιες θεραπείες αναστέλλονται για μετά τον τοκετό. Συγκεκριμένα, οι αναστολείς ΜΕΑ όπως το Vasotec (εναλαπρίλη), που είναι φάρμακα που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι ενδέχεται να επηρεάσουν το έμβρυο. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η υδραλαζίνη ως διαστολέας των αιμοφόρων αγγείων μέχρι να πραγματοποιηθεί ο τοκετός.

Παρομοίως, τα φάρμακα spironolactone και Inspra (επλερενόνη), οι λεγόμενοι ανταγωνιστές αλδοστερόνης, που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία ορισμένων ασθενών με διατατική μυοκαρδιοπάθεια, δεν έχουν δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε θα πρέπει να αποφεύγονται.

Πρόσφατα, έχουν αναφερθεί προκαταρκτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με μυοκαρδιοπάθεια κατά τον τοκετό μπορεί να ωφεληθούν από το φάρμακο βρωμοκρυπτίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την θεραπεία μιας ποικιλίας διαταραχών, όπως η  νόσος του Parkinson και η υπερπρολακτιναιμία. Ωστόσο, η βρωμοκρυπτίνη δεν είναι ένα εντελώς άκακο φάρμακο (μεταξύ άλλων σταματά τη γαλουχία) και θα χρειαστούν εκτεταμένες κλινικές δοκιμές πριν συστηθεί για την αντιμετώπιση της περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας.

Σημειώνεται ότι η συνολική πρόγνωση των γυναικών που έρχονται αντιμέτωπες με περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια είναι κάπως καλύτερη από ό,τι για τις γυναίκες που έχουν άλλους τύπους μυοκαρδιοπάθειας.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Peripartum Cardiomyopathy https://www.verywellhealth.com/postpartum-cardiomyopathy-1746399

Peripartum cardiomyopathy https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00059-018-4709-z

Cardiac angiogenic imbalance leads to peripartum cardiomyopathy https://www.nature.com/articles/nature11040

Myocardial Diseases: Current Views on Etiopathogenesis, Diagnostic Modalities, and Therapeutic Options https://www.hindawi.com/journals/bmri/2016/4087632/