Υγεία των δοντιών

Περιοδοντίτιδα: Διπλασιάζει τις πιθανότητες υπέρτασης

Οι ενήλικες με περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή λοίμωξη των ούλων, είναι πιθανότερο να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν υγιή ούλα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Hypertension».

Μπορεί η περιοδοντίτιδα να προκαλέσει υπέρταση;

Προηγούμενες μελέτες βρήκαν ότι η υπέρταση έχει κάποια σχέση με την περιοδοντίτιδα, ωστόσο η έρευνα δεν είναι επαρκής και αυτή η συσχέτιση δεν επιβεβαιώνεται με σιγουριά. Ως εκ τούτου, ερευνητές με επικεφαλής την ερευνήτρια του UCL Eastman Dental Institute in London στο Ηνωμένο Βασίλειο, Δρ. Eva Muñoz Aguilera, προσπάθησαν να διερευνήσουν την σχέση ανάμεσα στην σοβαρή περιοδοντίτιδα και την υψηλή αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες που δεν είχαν διαγνωστεί με υπέρταση.

Σύμφωνα με την Δρ. Aguilera, είναι συνηθισμένο φαινόμενο για ασθενείς με φλεγμονή των ούλων να εμφανίζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, ειδικά όταν η φλεγμονή τους είναι ενεργή και τα ούλα τους αιμορραγούν. Ωστόσο, η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι συνήθως ασυμπτωματική, οπότε πολλά άτομα δεν γνωρίζουν ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Στην συγκεκριμένη μελέτη λοιπόν, συμμετείχαν 250 ενήλικες με γενικευμένη, σοβαρή περιοδοντίτιδα και 250 ενήλικες χωρίς περιοδοντίτιδα (ομάδα ελέγχου). Οι συμμετέχοντες, που η μέση ηλικία τους ήταν 35 χρονών και το 52% εξ΄ αυτών ήταν γυναίκες, δεν είχαν άλλες χρόνιες παθήσεις. Όλοι υποβλήθηκαν σε περιοδοντικές εξετάσεις, κατά τις οποίες ελέγχθηκαν για οδοντική πλάκα, αιμορραγία στα ούλα και για τον βαθμό της μόλυνσης τους. Η αρτηριακή τους πίεση μετρήθηκε 3 φορές για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και εξετάσεις αίματος για να ελεγχθούν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων και η ευαισθησία τους στην C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (hsCRP). Τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν δείκτες φλεγμονής του σώματος, όταν βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Οι πρόσθετες πληροφορίες που αναλύθηκαν αφορούσαν: οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, ηλικία, δείκτη μάζας σώματος, φύλο, εθνικότητα, κάπνισμα και σωματική άσκηση.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περιοδοντίτιδα συσχετίζεται με περισσότερες πιθανότητες υπέρτασης, ανεξάρτητα από τους κοινούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Ειδικότερα:

  • Τα άτομα με φλεγμονή των ούλων είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση (140 mm Hg), σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν υγιή ούλα (14% και 7%, αντίστοιχα).
  • Η παρουσία ενεργής φλεγμονής των ούλων (αιμορραγία στα ούλα) συσχετίστηκε με υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση.
  • Οι συμμετέχοντες με περιοδοντίτιδα είχαν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, LDL («κακή» χοληστερόλη), hsCRP και λευκών αιμοσφαιρίων και χαμηλότερα επίπεδα HDL («καλή» χοληστερόλη), σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν υγιή ούλα.
  • Σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων με περιοδοντίτιδα και το 42% της ομάδας ελέγχου είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, σε σημεία υπέρτασης (<130/80 mmHg).

Σύμφωνα με τον δεύτερο συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Francesco D’Aiuto, τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι τα περιοδοντικά βακτήρια προκαλούν βλάβη στα ούλα και φλεγμονώδεις αποκρίσεις στο σώμα που οδηγούν σε διάφορες παθήσεις, όπως η υπέρταση. Από την στιγμή λοιπόν που εμφανίζεται η νόσος των ούλων, ξεκινούν οι διεργασίες του σώματος που οδηγούν σε υπέρταση. Αυτό σημαίνει ότι η αρτηριακή πίεση αυξάνεται πριν οι ασθενείς διαγνωστούν με υπέρταση. Ως εκ τούτου, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση χωρίς να το γνωρίζει.

Συμπερασματικά

Η έγκαιρη διάγνωση της περιοδοντίτιδας και η άμεση παραπομπή των ασθενών σε ειδικούς παθολόγους για την διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων, θα μπορούσε να εξασφαλίσει την έγκαιρη διάγνωση της υπέρτασης και την άμεση θεραπεία της, αποτρέποντας έτσι τις επιπλοκές της.

Να υπενθυμίσουμε ότι η στοματική υγιεινή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αποτροπή της περιοδοντίτιδας και όλων των επακόλουθων επιπτώσεων που έχει στην ανθρώπινη υγεία, οπότε συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας και προγραμματίστε μαζί τις εξετάσεις σας.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

People with severe gum disease may be twice as likely to have increased blood pressure https://medicalxpress.com/news/2021-03-people-severe-gum-disease-blood.html