Υγεία των δοντιών

Περιοδοντίτιδα: Πώς σχετίζεται με το βάρος σώματος;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να διατηρείτε ένα υγιές βάρος για τον σωματότυπό σας, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι το βάρος συχνά σχετίζεται με άλλα προβλήματα υγείας. Ένα από αυτά τα ζητήματα υγείας είναι η νόσος των ούλων, γνωστή και ως περιοδοντική νόσος.

Τι είναι η νόσος των ούλων;

Η νόσος των ούλων περιλαμβάνει μολύνσεις των ούλων, από φλεγμονή των ούλων έως βλάβη των ιστών και των οστών. Αυτές οι σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια οστών και άλλες ασθένειες, εάν δεν αντιμετωπιστούν.

Πώς συνδέονται το βάρος και η νόσος των ούλων;

Το βάρος και η νόσος των ούλων συνδέονται με τους εξής τρόπους:

  1. Το βάρος μπορεί να επηρεάσει την οδοντική υγεία

Η απώλεια δοντιών μπορεί να προκλειθεί από την νόσο των ούλων. Τα ούλα μπορεί να διαχωριστούν από το δόντι, οδηγώντας σε χαλαρά δόντια ή ολική απώλεια δοντιών.

Το υπερβολικά χαμηλό βάρος δεν είναι υγιές για τα δόντια. Ένα άτομο με πολύ χαμηλό βάρος μπορεί να κινδυνεύει από οστεοπόρωση, μια κατάσταση κατά την οποία τα οστά ενός ατόμου μπορεί να αρχίσουν να σπάνε εύκολα. Έρευνες δείχνουν ότι η κατάσταση των οστών μπορεί να παίξει ρόλο στο να πάθει ένα άτομο ασθένεια των ούλων, να μειώσει την οστική πυκνότητα της γνάθου και να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών.

Οι συγγραφείς μιας μελέτης του Scientific Reports εξέτασαν την απώλεια δοντιών και το βάρος. Η μελέτη ανέφερε ότι τα άτομα που θεωρούνται λιποβαρή μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάγματα και απώλεια οστών. Και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένοι άνθρωποι που ήταν λιποβαρείς είχαν μικρότερο αριθμό δοντιών, γεγονός που θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι δεν κατανάλωναν αρκετές βασικές βιταμίνες ή αμινοξέα και δεν είχαν ισορροπημένη διατροφή.

Η απώλεια δοντιών μπορεί επίσης να είναι μεγαλύτερη όσο αυξάνεται το βάρος. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με υψηλότερο βάρος είχαν λιγότερα δόντια. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι το κάπνισμα και η μείωση των καλών πρακτικών στοματικής υγιεινής σχετίζονταν με την απώλεια δοντιών στους συμμετέχοντες με παχυσαρκία.

  1. Το βάρος μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ένας άλλος σύνδεσμος μεταξύ της νόσου των ούλων και του βάρους. Οι λοιμώξεις προκαλούν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να αναλαμβάνει δράση, η οποία είναι γνωστή ως ανοσολογική απόκριση. Και η φλεγμονή είναι μία από αυτές τις αντιδράσεις.

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης κατανοούν ότι η παχυσαρκία προσθέτει φλεγμονή στο σώμα, η οποία έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με την ασθένεια των ούλων. Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αυξημένο σωματικό λίπος λόγω της παχυσαρκίας μπορεί να δώσει σήμα στον οργανισμό και να προκαλέσει μια φλεγμονώδη αντίδραση.

Επιπλέον, η φλεγμονή που σχετίζεται με την παχυσαρκία έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Η περιοδοντική νόσος είναι μια μολυσματική, ανοσοδιαμεσολαβούμενη νόσος. Αυτό σημαίνει ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι θα είναι πιο ευαίσθητοι στα βακτήρια που προκαλούν την ασθένεια των ούλων και στα βακτήρια που προκαλούν την τερηδόνα από ό,τι άλλοι άνθρωποι.

Η φλεγμονή και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία παίζουν επίσης ρόλο. Γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή αποτελεί υποκείμενη αιτία πολλών ασθενειών – της περιοδοντικής νόσου, αλλά και των καρδιαγγειακών παθήσεων και πολλών μορφών καρκίνου. Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές από αυτές τις παθήσεις, οπότε υπάρχει μια φυσική σύνδεση.

Επομένως, η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της φλεγμονής. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, πολλά άρθρα ανέφεραν ότι η απώλεια βάρους (μέσω δίαιτας ή χειρουργικής επέμβασης) μεταξύ των συμμετεχόντων με παχυσαρκία μείωσε τους προφλεγμονώδεις δείκτες (π.χ. C-αντιδρώσα πρωτεΐνη ή CRP) στον οργανισμό.

Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για εσάς και πώς μπορείτε να το μετράτε;

Το υγιές βάρος διαφέρει από άτομο σε άτομο, γι’ αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε ποιο βάρος θεωρείται υγιές για εσάς.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ενός ατόμου μπορεί να του δώσει πληροφορίες σχετικά με το βάρος του πέρα από το να ζυγίζεται κάθε τόσο. Αλλά ο ΔΜΣ δεν είναι το μόνο εργαλείο για τη μέτρηση του βάρους και του σωματικού λίπους. (Δείτε ακόμη Δείκτης μάζας σώματος: Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο διάγνωσης της παχυσαρκίας;)

Ένα άλλο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η περίμετρος της μέσης, η οποία μετράει πόσο λίπος υπάρχει γύρω από τη μέση ενός ατόμου. Η ύπαρξη μεγαλύτερης ποσότητας λίπους σε αυτή την περιοχή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις ή ο διαβήτης.

Ο λόγος μέσης προς ισχίο και ο λόγος μέσης προς ύψος είναι άλλα εργαλεία ελέγχου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το βάρος. Όπως και η περίμετρος μέσης, και οι δύο αυτές μετρήσεις εξετάζουν πού βρίσκεται το λίπος στο σώμα ενός ατόμου, το οποίο θα μπορούσε να σχετίζεται με κινδύνους για την υγεία.

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε τη συνολική ποιότητα της υγείας σας όσον αφορά το βάρος σας. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα παραπάνω εργαλεία, μαζί με μια φυσική εξέταση και εξετάσεις αίματος για να προσδιορίσουν αν υπάρχουν άλλοι ιατρικοί λόγοι για τις αλλαγές στο βάρος.

Άλλες αξιολογήσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης περιλαμβάνουν:

  • Μετρήσεις του πάχους του δέρματος
  • Αξιολογήσεις της δίαιτας
  • Αξιολογήσεις σωματικής δραστηριότητας
  • Αξιολογήσεις οικογενειακού ιστορικού

Όταν χρησιμοποιούνται μαζί, τα ευρήματα από τα εργαλεία και τις αξιολογήσεις μπορούν να σας δείξουν τη σωστή κατεύθυνση για να αποκτήσετε ένα υγιές βάρος.

Πώς η διατροφή επηρεάζει τη στοματική υγεία σας;

Είναι πιθανό για ένα άτομο να μην λαμβάνει αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται – ανεξάρτητα από το βάρος του. Ένα άτομο που θεωρείται λιποβαρές μπορεί να στερείται σιδήρου, φυλλικού οξέος ή βιταμίνης Β12, για παράδειγμα. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να έχουν ελλείψεις σε βιταμίνη D3, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και θειαμίνη.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις ελλείψεις των θρεπτικών συστατικών;

Η έλλειψη βιταμινών ή άλλων θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας είναι γνωστή ως ανεπάρκεια, όπως η έλλειψη ασβεστίου ή βιταμίνης Β12. Οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε υποσιτισμό, ο οποίος μπορεί να συμβεί εξαιτίας:

  • Έλλειψη διαθέσιμης τροφής
  • Διατροφικές διαταραχές
  • Τρώγοντας τρόφιμα που δεν έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά
  • Προβλήματα με την πέψη ή την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
  • Ιατρικές παθήσεις που σας εμποδίζουν να φάτε

Το τι τρώτε και πίνετε μπορεί να παίξει ρόλο στη στοματική σας υγεία. Ένα ερευνητικό άρθρο αναφέρει ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά έχουν συσχετιστεί με περισσότερες στοματικές παθήσεις γενικά. Επίσης, η αιμορραγία των ούλων και η καταστροφική ασθένεια των ούλων μπορεί να είναι σημάδια ότι ένα άτομο δεν τρώει αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C.

Η στοματική σας υγεία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ποσοτήτων και των τύπων των θρεπτικών συστατικών που καταναλώνετε επίσης. Προβλήματα με τη μάσηση της τροφής λόγω οδοντοστοιχιών ή εμφυτευμάτων μπορεί να δυσχεράνουν την κατανάλωση διαφορετικών τροφών (π.χ. καρότα) που μπορεί να έχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε (π.χ. βιταμίνη Α). Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που έχουν υποστεί απώλεια δοντιών μπορεί να μην καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνες ή βιταμίνες C και Ε.

Έτσι, μαζί με τη διαχείριση του βάρους, η διατροφή είναι ένας άλλος τομέας που πρέπει να έχετε κατά νου όταν στοχεύετε στη βελτίωση της στοματικής υγείας.

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να μειώσετε τον κίνδυνο της νόσου των ούλων;

Ακολουθούν μερικές πρακτικές που μπορεί να σας βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νόσου των ούλων.

  1. Εφαρμόστε μια καλή στοματική υγιεινή

Για να διασφαλίσετε ότι η στοματική σας υγεία είναι σε καλή κατάσταση, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνετε.

Ορισμένες ενέργειες που πρέπει να κάνετε είναι:

  • Το βούρτσισμα των δοντιών σας με φθοριούχο οδοντόκρεμα (δύο φορές την ημέρα)
  • Χρήση οδοντικού νήματος ή άλλου μεσοδόντιου καθαριστικού (π.χ. Waterpik) για να καθαρίζετε ανάμεσα στα δόντια σας (μία φορά την ημέρα)
  • Αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας σας (κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες)
  • Μια ισορροπημένη διατροφή
  • Να περιορίζετε τα σνακ στο ελάχιστο

Είναι επίσης καλή ιδέα να προγραμματίζετε τακτικά οδοντιατρικά ραντεβού για την παρακολούθηση της οδοντικής σας υγείας. Κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με την καλή στοματική υγιεινή είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της πλειονότητας των οδοντικών παθήσεων.

  1. Ασχοληθείτε με την υγιεινή διατροφή

Όταν πρόκειται για τον τρόπο που τρώτε, θέλετε να επικεντρωθείτε σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.

Αυτό το σχέδιο, σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Φρούτα και λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ή με χαμηλά λιπαρά
  • Διάφορες πρωτεϊνούχες τροφές
  • Τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, νάτριο, κορεσμένα λίπη, τρανς λιπαρά και χοληστερόλη

Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τις συνιστώμενες ποσότητες των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε από τη διατροφή σας. Σημειωτέον, μερικά θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι πιο χρήσιμα από άλλα όταν πρόκειται να σταματήσετε τη νόσο των ούλων πριν ξεκινήσει.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να αποτρέψουν τις περιοδοντικές νόσους, μεταξύ άλλων:

Αλλά αν χρειάζεστε βοήθεια για το πώς να ξεκινήσετε μια υγιεινή διατροφή, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή διαιτολόγο. Το διατροφικό σας πρόγραμμα θα πρέπει επίσης να παραμένει εντός του εύρους θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός σας, το οποίο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις διατροφικές σας ανάγκες ή τους περιορισμούς σας.

  1. Ασκηθείτε

Όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα και τη διατήρηση του βάρους, είναι καλύτερο να στοχεύετε:

  • 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση εβδομαδιαίως
  • 75 λεπτά πολύ έντονης άσκησης εβδομαδιαίως
  • Συνδυασμό των παραπάνω τύπων άσκησης εβδομαδιαίως

Εάν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, ίσως χρειαστεί να αυξήσετε τον χρόνο άσκησης, εκτός εάν αλλάξετε τον τρόπο που τρώτε. Επιπλέον, οι ανάγκες για άσκηση θα είναι διαφορετικές για κάθε άτομο.

Θα πρέπει επίσης να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε ποια ποσότητα άσκησης θα είναι η καταλληλότερη για την περίπτωσή σας, εάν προσπαθείτε να χάσετε, να αυξήσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας.

Αλλά το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι το σώμα είναι συνδεδεμένο με το στόμα, με πολλούς τρόπους, και αποτελεί ένα παράθυρο στη συστηματική υγεία ενός ατόμου.

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του βάρους και της νόσου των ούλων. Η οδοντική σας υγεία μπορεί να επηρεαστεί όταν το βάρος σας είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό. Τα άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία θα μπορούσαν επίσης να εμφανίσουν φλεγμονή λόγω του τρόπου με τον οποίο η νόσος των ούλων και το βάρος επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το να γνωρίζετε ποιο πρέπει να είναι το υγιές βάρος σας και πώς να το μετράτε (δηλαδή, όχι μόνο με τη χρήση του ΔΜΣ) είναι σημαντικό για τη μείωση της νόσου των ούλων. Ακόμη, η καλής στοματικής υγιεινής ,άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι μερικά παραδείγματα τρόπων που μπορούν να βοηθήσουν με το βάρος και τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου των ούλων.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved