Γυναίκα

Περίοδος: Απαντήσεις σε 9 σημαντικές ερωτήσεις

Τι σημαίνει αν δεν αδιαθετήσω ένα μήνα;

Η περίοδος, ειδικά τα πρώτα χρόνια, είναι φυσιολογικό να μην είναι σταθερή. Το άγχος, η άσκηση και κάποια ασθένεια μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο της περιόδου, όπως και η απότομη απώλεια ή αύξηση βάρους. Το άλλο ενδεχόμενο βέβαια είναι το θέμα της εγκυμοσύνης, για το οποίο πρεπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Τα ταμπόν προκαλούν σύνδρομο τοξικού σοκ;

Τα ταμπόν σπάνια προκαλούν λοιμώξεις που οδηγούν σε σύνδρομο τοξικού σοκ. Για να μειώσετε το ενδεχόμενο λοίμωξης, φροντίστε να αλλάζετε ταμπόν  περίπου κάθε 4 ώρες και επιλέξτε πιο λεπτά ταμπόν. Σε περίπτωση που νιώθετε πυρετό, ρίγος, έχετε διάρροια, ναυτία και κάποιο εξάνθημα για περισσότερο από 2-3 μέρες, τότε επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Πότε η αιμορραγία της περιόδου θεωρείται σοβαρή;

Οι περισσότερες γυναίκες χάνουν περίπου 3-4 κουταλιές της σούπας αίμα σε κάθε περίοδο. Για να διαπιστώσετε εάν η περίοδός σας είναι σοβαρή, μετρήστε τις σερβιέτες ή τα ταμπόν που χρησιμοποιείτε καθημερινά. Αν χρησιμοποιείτε περισσότερες/α από 10 την ημέρα, τότε μιλήστε με τον γιατρό σας.

Πόσες μέρες πρεπει να διαρκεί η περίοδος;

Για τις περισσότερες γυναίκες η περίοδος διαρκεί από 3 μέχρι 5 ημέρες. Υπάρχουν και άλλες όμως, που η περίοδος τους διαρκεί περίπου 7 μέρες. Σε περίπτωση που η δική σας υπερβαίνει αυτό το χρονικό διάστημα, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Μπορώ να μείνω έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου μου;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος ανά πάσα στιγμή, είτε έχει περίοδο, είτε όχι. Αν δεν θέλετε να μείνετε έγκυος μιλήστε με τον γιατρό σας για ασφαλείς μεθόδους αντισύλληψης.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τις κράμπες στην κοιλιά στη διάρκεια της περιόδου;

Για να απαλλαγείτε από τις κράμπες της περιόδου, μπορείτε να πάρετε κάποιο αναλγητικό, όπως ακεταμινοφαίνη, ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη. Επιπρόσθετα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμαντικό μαξιλάρι στην περιοχή της κοιλιάς σας για να ανακουφίσετε τον πόνο. Φροντίστε να ενυδατώνεστε καλά και να αποφεύγετε την καφεΐνη.

Γιατί νιώθω φούσκωμα κατά τη διάρκεια της περιόδου μου;

Κατά τη διάρκεια της περιόδου το σώμα συσσωρεύει νερό, με αποτέλεσμα να νιώθετε φούσκωμα. Για να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το άβολο αίσθημα, μειώστε το αλάτι που χρησιμοποιείτε στο φαγητό σας και την καφεΐνη που πίνετε. Φροντίστε επίσης να ασκείστε καθημερινά.

Γιατί θέλω να τρώω συνέχεια και ανθυγιεινά κατά την περίοδο μου;

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για το τι ακριβώς συμβαίνει στο γυναικείο σώμα κατά την διάρκεια της περιόδου και αυξάνεται η επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα, αλλά εικάζουν ότι σε αυτό παίζουν καθοριστικό ρόλο οι ορμόνες.

Αφού έχω περίοδο σημαίνει ότι δεν είμαι έγκυος, σωστά;

Όταν μια γυναίκα έχει περίοδο δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν έχει μείνει έγκυος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικές γυναίκες ενδέχεται να αδιαθετήσουν τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης τους. Αν έχετε αμφιβολίες συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.