Γυναίκα

Περίοδος: Γιατί οι γυναίκες αισθάνονται πιο αδύναμες στη διάρκειά της;

Εάν νιώθετε κόπωση και περισσότερη αδυναμία όταν έχετε περίοδο, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό δεν είναι μόνο στο μυαλό σας. Τα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως, όπως οι κράμπες, το φούσκωμα, οι αλλαγές στη διάθεση και οι πονοκέφαλοι, δεν είναι οι μόνες καταστάσεις που μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε εξάντληση. Υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους η περίοδός σας μπορεί να είναι εξαντλητική για το σώμα και το μυαλό σας.(Μπορούν τα βότανα να ανακουφίσουν τις κράμπες της περιόδου;)

Γιατί οι γυναίκες νιώθουν κόπωση κατά τη διάρκεια της περιόδου;

1. Η απώλεια αίματος της περιόδου μπορεί να προκαλέσει κόπωση

Ο G Thomas Ruiz, MD , OB/GYN Επικεφαλής στο MemorialCare Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley της Καλιφόρνια, εξήγησε ότι το πόσο κουρασμένη και αδύναμη νιώθει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της περιόδου της, εξαρτάται εν μέρει από το πόσο αίμα χάνει. (7 τρόποι διαχείρισης του προεμμηνορροϊκού πόνου στο στήθος)

Οι γυναίκες που έχουν έντονη ροή αίματος, μπορεί να παρουσιάσουν αναιμία. Ένα άτομο με αναιμία δεν έχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανα του σώματός του. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα του μειώνονται, προκαλώντας συμπτώματα κόπωσης ή αδυναμίας.

Η Cristin Hackel, MSN, ARNP, Ιατρική Διευθύντρια, Nurx GYN Services, πρόσθεσε από την πλευρά της ότι τα επίπεδα του σιδήρου μιας γυναίκας, συνήθως επιστρέφουν στο φυσιολογικό, μέσα σε λίγες ημέρες μετά τη διακοπή της αιμορραγίας. (Αερόβια άσκηση: Βελτιώνει τον ύπνο και την ψυχική υγεία των περιεμμηνοπαυσιακών γυναικών)

2. Ανώμαλος ύπνος κατά τη διάρκεια της περιόδου

Μερικές γυναίκες παρατηρούν ότι ο ύπνος τους επηρεάζεται αρνητικά από την περίοδό τους και η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της ενέργειας του σώματος.

Η Jennifer Wu, MD , OB/GYN στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, σημείωσε ότι πολλές από τις ασθενείς της, της αναφέρουν ως αιτίες της αϋπνίας τους τις κράμπες και την ταλαιπωρία της περιόδου.

Πέρα από τη βαριά ροή αίματος και τον κακό ύπνο, ο Ruiz πρόσθεσε ότι το άγχος, οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, η συχνή ούρηση και άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως τα ινομυώματα της μήτρας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν σωματική αδυναμία και εξάντληση κατά τη διάρκεια της περιόδου. (Έμμηνος ρύση (Περίοδος): Πόσες ημέρες αιμορραγίας θεωρούνται φυσιολογικές;)

Γιατί η άσκηση είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Όταν μια γυναίκα έχει περίοδο, η άσκηση είναι το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτεί να κάνει, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της περιόδου.

Σύμφωνα με τον Ruiz, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της άσκησης κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι ότι μπορεί να βοηθήσει με τις κράμπες και τον πόνο. Οι γυναίκες που ασκούνται συχνά ή έντονα, έχουν περισσότερες ενδορφίνες στο αίμα τους κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους, οι οποίες λειτουργούν ως ένα είδος παυσίπονου. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η κίνηση του σώματος βοηθά στην ενίσχυση της διάθεσης, απελευθερώνοντας ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο, η οποία βελτιώνει τη διάθεση.

Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση του σωματικού βάρους σε υγιή επίπεδα, κάτι που είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της εμμηνορροϊκής ροής. Σύμφωνα με την Wu, οι αθλήτριες έχουν συνήθως πολύ ελαφριές ροές αίματος, λόγω του σωματικού τους λίπους. Γενικότερα, οι γυναίκες που έχουν λιγότερο σωματικό λίπος, τείνουν να έχουν πιο ελαφριές περιόδους. (Τι μπορεί να προκαλέσει μια μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία και μια δύσκολη έμμηνο ρύση;)


+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved