Καρκίνος

Περισσότεροι σεξουαλικοί σύντροφοι, μεγαλύτερος κίνδυνος καρκίνου;

Νέα μελέτη προειδοποιεί ότι ο μεγαλύτερος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, μπορεί να σημαίνει και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Υπάρχει σχέση μεταξύ του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου;

Η μελέτη που διερεύνησε την σχέση μεταξύ του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων και της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου, δημοσιεύτηκε BMJ Sexual & Reproductive Health. Σε αυτήν συμμετείχαν περίπου 2.500 άνδρες και 3.200 γυναίκες, ηλικίας 50 ετών και άνω (μέσος όρος ηλικίας 64 ετών). Κάθε άτομο ερωτήθηκε σχετικά με τον συνολικό αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων που είχε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτές οι πληροφορίες συγκρίθηκαν ακολούθως με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που είχαν αναπτύξει τα άτομα αυτά, όπως καρκίνος, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι έδειξε η μελέτη;

Οι άνδρες που ανέφεραν 10 ή περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους στη ζωή τους, είχαν σχεδόν 70% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν 0 ή 1 σεξουαλικούς συντρόφους.

Για τις γυναίκες, τα ευρήματα της μελέτης συνέδεαν σε μεγαλύτερο βαθμό τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων τους με την ανάπτυξη καρκίνου. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που ανέφεραν 10 ή περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους στη ζωή τους, είχαν σχεδόν 91% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, σε σύγκριση με εκείνες που ανέφεραν 0 ή 1 σεξουαλικούς συντρόφους.

Να αναφέρουμε ωστόσο, ότι οι άνδρες ήταν πιο πιθανόν να αναφέρουν ότι είχαν τουλάχιστον 10 συντρόφους στη ζωή τους, σε σύγκριση με τις γυναίκες  (22% των ανδρών έναντι 8% των γυναικών), ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανόν να έχουν λιγότερους συντρόφους (41% των γυναικών και 28,5% των ανδρών, που ανέφεραν ότι είχαν 0 έως 1 συντρόφους).

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία, με πληροφορίες που συλλέχθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Οπότε, αν η μελέτη συμπεριελάμβανε διαφορετικό πληθυσμό ή πληθυσμό μιας άλλης δεκαετίας, τα αποτελέσματα ενδεχομένως να ήταν διαφορετικά. Επίσης, η μελέτη βασίστηκε σε αυτοαναφορές, οπότε είναι πιθανό ο αναφερόμενος αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων και άλλες συμπεριφορές που αφορούν την υγεία να μην ήταν ακριβείς.

Αυτό σημαίνει ότι το σεξ οδηγεί σε καρκίνο;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι σχεδόν σίγουρα όχι. Η εν λόγω μελέτη δεν μπορεί να εκτιμήσει εάν το σεξ προκαλεί καρκίνο, μπορεί μόνο να προσδιορίσει, εάν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα δύο. Ωστόσο, είναι ήδη γνωστό ότι κάποιες σεξουαλικές συμπεριφορές μπορούν να οδηγήσουν έμμεσα σε καρκίνο μέσω σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, όπως:

Επιπλέον, τα άτομα με περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους, τείνουν να καπνίζουν περισσότερο και να πίνουν περισσότερο αλκοόλ. Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν, οι ίδιοι από μόνοι τους, να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Έτσι, ορισμένοι παράγοντες, όπως οι λοιμώξεις, το κάπνισμα και το ποτό, θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων.