Διατροφή

Περιττό λίπος αλλά κανονικό βάρος; Πώς γίνεται και ποιους κινδύνους εγκυμονεί;

Η παρακολούθηση του βάρους είναι πολύ σημαντική για την μείωση του κινδύνου  καρδιακών παθήσεων, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η παρακολούθηση του λίπους που συσσωρεύει το σώμα. Δύο πράγματα ανεξάρτητα μεταξύ τους όπως θα δούμε πιο κάτω.

Γίνεται να έχω κανονικό βάρος, αλλά πέραν του κανονικού λίπος στο σώμα μου;

Οι ειδικοί αναφέρουν πως γίνεται κάποιος να έχει υπερβολικά συσσωρευμένο λίπος στο σώμα του, αλλά να μην είναι αναγκαστικά υπέρβαρος. Όπως εξηγούν, αυτό σημαίνει ότι το σώμα του τείνει να αποθηκεύει λίπος ακόμη και αν η ζυγαριά δείχνει ότι έχει κανονικό βάρος. Η διάκριση μεταξύ λίπους και βάρους είναι πολύ σημαντική και εξασφαλίζει την υγεία της καρδιάς. Για να γίνει όμως αυτό πιο κατανοητό, πάμε να δούμε τι είναι ο δείκτης μάζας του σώματος (ΔΜΣ) ενός ανθρώπου.

Τι υποδεικνύει ο δείκτης μάζας του σώματος ενός ανθρώπου;

Ουσιαστικά ο δείκτης μάζας του σώματος καθορίζει το ποσοστό λίπους που υπάρχει στο σώμα ενός ανθρώπου σε σχέση με το βάρος και το ύψος του. Σημειώνεται ότι υπάρχουν online προγράμματα, τα οποία επιτρέπουν στον οποιοδήποτε να μετρήσει την μάζα του σώματος του, χωρίς να πρέπει απαραίτητα να επισκεφτεί κάποιον ειδικό.

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί το αυξημένο λίπος στο σώμα ενός ανθρώπου;

Για δεκαετίες, οι γιατροί μετρούσαν τον δείκτη μάζας του σώματος ενός ανθρώπου, για να μπορέσουν να προσδιορίσουν τον κίνδυνο που διατρέχει για καρδιακές παθήσεις, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την παχυσαρκία. Σήμερα, είναι ξεκάθαρο πως σημασία έχει το που είναι συσσωρευμένο το λίπος και όχι μόνο το τι λέει ο δείκτης. Συγκεκριμένα, το λίπος δεν μαζεύεται σε όλους τους ανθρώπους στο ίδιο σημείο και σύμφωνα με την έρευνα, το σπλαχνικό λίπος, δηλαδή το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά, είναι εκείνο που δείχνει τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος για καρδιακές παθήσεις.

Μάλιστα, το σπλαχνικό λίπος, έχει συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλες μεταβολικές ανωμαλίες και όπως επιβεβαιώνουν οι μελέτες τα άτομα που έχουν μεγάλη μέση (40 ίντσες για άντρες και 35 ίντσες για γυναίκες) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από ότι τα άτομα που έχουν μικρότερη μέση, ακόμη και αν ο δείκτης μάζας του σώματος τους είναι ο ίδιος.

Επιπρόσθετα, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που  υποδηλώνουν ότι οι λευκοί άνδρες, οι μαύρες γυναίκες και οι άνθρωποι που κατάγονται από την Ινδία και τη Νότια Ασία, έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω του ότι τείνουν να συσσωρεύουν λίπος γύρω από την κοιλιά τους.

Πώς θα προστατευθείτε από το σπλαχνικό λίπος;

  • Εντατική σωματική άσκηση
  • Υγιεινή διατροφή
  • Απώλεια βάρους

Να υπενθυμίσουμε ότι παρόλο που το σπλαχνικό λίπος είναι μια ένδειξη επικινδυνότητας για καρδιακές παθήσεις, τείνει να φεύγει πρώτο όταν ένας άνθρωπος αρχίσει να τρώει υγιεινά και να ασκείται.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved