Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Περιττό λίπος: Πώς επηρεάζει τις εγκεφαλικές σας λειτουργίες;

Έρευνες έδειξαν ότι με την πάροδο των ετών καθώς αυξάνεται το σωματικό βάρος επηρεάζονται σημαντικά και οι εγκεφαλικές λειτουργίες. Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα και σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η βασική αιτία του εκφυλισμού των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Συνεπώς τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά καθώς ενισχύεται η πρόληψη και η θεραπεία νόσων σχετικών με την εγκεφαλική λειτουργία όπως η άνοια, και η διατήρηση της διαύγειας του ατόμου καθώς γερνάει.

Πώς σχετίζεται η ηλικία και το σωματικό λίπος με την εγκεφαλική δραστηριότητα;

Σε σχετική έρευνα που εξέτασε στοιχεία σε διάρκεια 6 ετών από 4000 συμμετέχοντες μέσης ηλικίας , άνδρες και γυναίκες, μετρήθηκαν τα ποσοστά λίπους στο σώμα και η μυϊκή τους μάζα προσπαθώντας να αντλήσουν στοιχεία πως επηρεάζεται η εγκεφαλική δραστηριότητα με τις αλλαγές που επιφέρει στον οργανισμό το πέρασμα των ετών.Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες από τα 40 έως και 50 έτη, που είχαν μεγάλα ποσοστά κοιλιακού λίπους, είχαν χειρότερη νοημοσύνη καθώς μεγάλωναν. Αντίθετα, η μεγαλύτερη μυϊκή μάζα αποδείχθηκε ανασταλτικός παράγοντας του εκφυλισμού των εγκεφαλικών λειτουργιών.

“Η χρονολογική ηλικία δεν φαίνεται να αποτελεί παράγοντα για την φθίνουσα πορεία των εγκεφαλικών δραστηριοτήτων αλλά η βιολογική ηλικία που στην συγκεκριμένη περίπτωση προσδιορίζεται οργανικά από τους μύες και τα ποσοστά λίπους στο σώμα ” δηλώνει ο Brandon Klinedinst επίκουρος καθηγητής τροφίμων και ανθρώπινης διατροφής του πανεπιστημίου της Αϊόβα. Συμπληρώνει ότι καθώς οι άνθρωποι περνούν στη μέση ηλικία έχουν την τάση να μην γυμνάζονται και να παίρνουν κιλά και προτείνει την εφαρμογή ασκήσεων εκγύμνασης όπου συντελούν στην διατήρηση του μυϊκού ιστού. Ειδικά για τις γυναίκες που έχουν λιγότερη αναλογικά μυϊκή μάζα από τους άνδρες προτείνει την εκγύμναση με ασκήσεις αντίστασης.

Συσχετίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα με την εγκεφαλική δραστηριότητα;

Σχετική μελέτη προσπάθησε να ερευνήσει τυχόν μεταβολές του ανοσοποιητικού συστήματος  που μπορούσαν να εξηγήσουν την σχέση του υποδόριου λίπους ή των μυών με την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Σε προηγούμενες έρευνες διαπίστωσαν ότι όσα άτομα είχαν μεγαλύτερο δείκτη μάζας  σώματος είχαν μικρότερη συγκέντρωση χολίνης, ουσίας βασικής για το σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών και χαμηλότερη συγκέντρωση Ν-ακετυλοασπαρτάτης ουσίας ρυθμιστικής πολλών λειτουργιών του εγκεφάλου. Επιπλέον τα άτομα με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος έδειξαν δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα, το οποίο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα στον εγκέφαλο προκαλώντας γνωστικές δυσλειτουργίες. Δεν ήταν εφικτό να προσδιοριστεί κατά πόσο το ποσοστό λίπους επηρέαζε το ανοσοποιητικό, καθώς ο δείκτης μάζας σώματος αφορά το συνολικό βάρος του ατόμου.

Στην ίδια έρευνα εντοπίστηκε στις γυναίκες με μεγαλύτερο κοιλιακό λίπος  μεταβολή δύο τύπων λευκών αιμοσφαιρίων, των ηωσινόφιλων και των λεμφοκυττάρων και  συσχετισμός με την εγκεφαλική δραστηριότητα. Στους άνδρες αντίστοιχα υπήρχε μεταβολή ενός άλλου τύπου λευκών αιμοσφαιρίων των βασεόφιλων. Κοινό συμπέρασμα ήταν ότι η μυϊκή μάζα δρούσε προστατευτικά για τις εγκεφαλικές λειτουργίες, όμως κατά τους ειδικούς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν επηρέαζε το αποτέλεσμα.

Παρότι διαπιστώθηκε η σύνδεση του σωματικού λίπους με την μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα , άγνωστο είναι αν μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος της νόσου του Alzheimer.Όπως τονίζει ο Brandon Clinedinst οι έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο αλλά η υγιεινή διατροφή και το περπάτημα θα μπορούσαν εκτός από την συνολική υγεία να επιδράσουν θετικά και στην  υγεία του εγκεφάλου .


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Aging-related changes in fluid intelligence, muscle and adipose mass, and sex-specific immunologic mediation: A longitudinal UK Biobank study https://doi.org/10.1016/j.bbi.2019.09.008

MORE BODY FAT MAY HAMPER THINKING AS YOU AGE https://www.futurity.org/body-fat-muscle-flexible-thinking-2236522/

Changes in the immune system explain why belly fat is bad for thinking https://fshn.hs.iastate.edu/news/2019/12/16/changes-in-the-immune-system-explain-why-belly-fat-is-bad-for-thinking/