Πρόληψη και θεραπεία

Pfizer ή Moderna: Ποιο εμβόλιο είναι καλύτερο; Η πρώτη συγκριτική μελέτη

Ποιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι καλύτερο; Moderna ή Pfizer;

Η πρώτη σύγκριση μεταξύ των εμβολίων Moderna και Pfizer, που δημιουργήθηκαν για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19, είναι πλέον γεγονός. Ποιο από τα δύο εμβόλια είναι λοιπόν πιο αποτελεσματικό;

Στη συγκριτική μελέτη αναλύθηκαν αρχεία υγείας περίπου 440.000 Βετεράνων των ΗΠΑ που έλαβαν και τις δύο δόσεις του ενός ή του άλλου εμβολίου, από τις αρχές Ιανουαρίου του 2021 έως τα μέσα Μάιου του 2021. Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 24 εβδομάδες.

Ενώ και τα δύο εμβόλια ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης, της νοσηλείας και του θανάτου, το εμβόλιο της Moderna μείωσε κατά 21% περισσότερο τον κίνδυνο μόλυνσης και κατά 41% περισσότερο τον κίνδυνο νοσηλείας.

Σύμφωνα με τον Δρ. JP Casas, επιδημιολόγο και αναπληρωτή καθηγητή στο Brigham and Women’s Hospital και στην Ιατρική Σχολή του Harvard και τα δύο εμβόλια είναι απίστευτα αποτελεσματικά, με ελάχιστες μολύνσεις στον εμβολιασμένο πληθυσμό. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την κυρίαρχη μετάλλαξη του ιού ανά διαστήματα, διαπιστώθηκε ότι το Moderna είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικό.

Το ποσοστό μόλυνσης κατά την περίοδο παρακολούθησης της μελέτης ήταν 4,52 ανά 1.000 άτομα στην ομάδα των ατόμων που εμβολιάστηκαν με Moderna και 5,75 ανά 1.000 άτομα στην ομάδα των ατόμων που εμβολιάστηκαν με Pfizer. Επιπρόσθετα, στην ομάδα της Pfizer παρατηρήθηκαν υψηλότερα ποσοστά συμπτωματικής λοίμωξης (0,44 περισσότερα ανά 1.000 άτομα), νοσηλείας (0,55 περισσότερα ανά 1.000 άτομα), εισαγωγής στη ΜΕΘ (0,10 περισσότερα ανά 1.000 άτομα) και θανάτου (0,02 περισσότερα ανά 1.000 άτομα), συγκριτικά με την ομάδα της Moderna.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine τις περασμένες ημέρες, δείχνουν επίσης ότι κατά την περίοδο που η κυρίαρχη μετάλλαξη ήταν η δέλτα, ο κίνδυνος μόλυνσης στα άτομα που εμβολιάστηκαν με Pfizer ήταν ακόμη υψηλότερος (6,54 ανά 1.000 άτομα), συγκριτικά με τον κίνδυνο που διέτρεχαν τα άτομα που εμβολιάστηκαν με Moderna.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Barbra Dickerman, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Harvard TH Chan School της Δημόσιας υγείας, παρά το γεγονός ότι οι εκτιμώμενες διαφορές στην αποτελεσματικότητα των δύο εμβολίων είναι μικρές, ενδέχεται να είναι σημαντικές σε μια ευρεία πληθυσμιακή κλίματα και ενδεχομένως να μπορούν να φανούν χρήσιμες στα ανώτερα στελέχη υγείας που λαμβάνουν αποφάσεις και συμβουλεύουν το κοινό. Παρόλα αυτά, δεδομένου του υψηλής αποτελεσματικότητας προφίλ και των δύο mRNA εμβολίων, συνιστάται και αφήνεται στην επιλογή του κοινού το ποιο από τα δύο θα επιλέξει. «Το ζητούμενο είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού και όχι η ελάχιστη διαφορά μεταξύ των εμβολίων», υπογράμμισαν καταληκτικά οι ερευνητές.

Να υπενθυμίσουμε ότι προηγούμενες τυχαιοποιημένες δοκιμές διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο της Pfizer ήταν 95% αποτελεσματικό και το εμβόλιο της Moderna 94% αποτελεσματικό έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης, προκαλώντας στο σώμα παρόμοια επίπεδα ανοσίας.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η νόσος COVID-19;

Ο πυρετός, ο ξηρός βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της COVID-19. Έχουν αναφερθεί και γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, εμετός ή διάρροια) πριν τα αναπνευστικά συμπτώματα, αλλά ο sars-cov-2 είναι ως επί το πλείστον ένας ιός του αναπνευστικού συστήματος.

Όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό μπορεί να μην έχουν εμφανή συμπτώματα (να είναι ασυμπτωματικοί) ή τα συμπτώματά τους να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Σε μερικές περιπτώσεις ο ιός μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και να γίνει απειλητικός για τη ζωή του ασθενούς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν με COVID-19 αναρρώνουν. Ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλλει και για τα άτομα που δεν νοσούν ιδιαίτερα σοβαρά είναι παρόμοιος με αυτόν της γρίπης. Τα άτομα με ήπια συμπτώματα ανακάμπτουν μέσα σε λίγες μέρες. Όσοι έχουν πνευμονία, χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης (μέρες ως εβδομάδες). Σε περιπτώσεις σοβαρής, απειλητικής για τη ζωή ασθένειας, μπορεί να χρειαστούν μήνες για να αναρρώσει το άτομο ή μπορεί εν τέλει να αποβιώσει.