Πρόληψη και θεραπεία

Pfizer και Moderna ζητούν έγκριση για 4η δόση: Πόσο αποτελεσματική αναμένεται να είναι;

Η Pfizer ζητά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), να εγκρίνει την τέταρτη δόση του εμβολίου της για τη νόσο COVID-19, για άτομα 65 ετών και άνω. Σε αυτό το διάστημα και ενώ ο κατασκευαστής του εμβολίου αναμένει την απόφαση της FDA, χρειάζεται να απαντηθούν διάφορα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του δεύτερου ενισχυτικού εμβολίου και το κατά πόσον είναι αυτή τη στιγμή απαραίτητο.

Την ίδια ώρα και η Moderna υπέβαλε αίτηση για έγκριση στην FDA για την τέταρτη δόση του εμβολίου της, για όλους τους ενήλικες, ένα αίτημα που είναι ευρύτερο από αυτό της Pfizer. (Μετάλλαξη «Ο»: Αυξάνει τις πιθανότητες χορήγησης τέταρτης δόσης νωρίτερα απ’ το προβλεπόμενο)

Πόσο σημαντικός είναι ο ενισχυτικός εμβολιασμός για τους ηλικιωμένους;

Μπαίνοντας στην τρίτη άνοιξη της πανδημίας, τα κρούσματα COVID-19, οι νοσηλείες και οι θάνατοι φαίνεται να μειώνονται. Όμως, καθώς η μετάλλαξη Omicron BA.2 εξαπλώνεται, οι ειδικοί ανησυχούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει έξαρση το επόμενο διάστημα.

Παρά τη μείωση των κρουσμάτων, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι συνεχίζουν να είναι από τους πιο ευάλωτους στην COVID-19. Από τον Φεβρουάριο, τα άτομα 65-74 ετών είχαν -και συνεχίζουν να έχουν- τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με COVID-19, συγκριτικά με τα άτομα κάτω των 30 ετών και 65 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον ιό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τα άτομα 75 ετών και άνω.

Τα δεδομένα του CDC, από τον Ιανουάριο έδειξαν ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα 65 ετών και άνω είχαν 15 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας από την COVID-19, σε σχέση με άλλα άτομα της ίδιας ηλικιακής ομάδας που είχαν εμβολιαστεί πλήρως και είχαν λάβει ενισχυτικά εμβόλια. (COVID-19: Αυξάνονται οι θάνατοι μεταξύ των εμβολιασμένων. Απαραίτητα τα ενισχυτικά εμβόλια)

Η τέταρτη δόση αναμένεται να είναι αποτελεσματική;

Τα ενισχυτικά εμβόλια mRNA μπορούν να παραμείνουν αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Omicron για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησε το CDC τον Φεβρουάριο.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, όσα άτομα έκαναν το ενισχυτικό εμβόλιο τον Νοέμβριο του 2021, σήμερα ενδέχεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα προστασίας. Αλλά, ένα δεύτερο ενισχυτικό εμβόλιο mRNA, θα μπορούσε να αποκαταστήσει τα αντισώματα και να τα επαναφέρει σε σημαντικά προστατευτικά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των δεδομένων για τις τέταρτες δόσεις προέρχονται από το Ισραήλ, όπου μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η τέταρτη δόση, είτε του εμβολίου της Pfizer, είτε του Moderna, αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων σε «ελαφρώς» υψηλότερα από αυτά που επιτυγχάνονται μετά την τρίτη δόση.  Στη συγκεκριμένη μελέτη, συμμετείχε μια ομάδα 1.050 εργαζομένων στον τομέα της υγείας, 274 από τους οποίους έλαβαν την τέταρτη δόση, είτε του εμβολίου της Pfizer, είτε του Moderna. Ωστόσο, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι αυτή ήταν πολύ μικρή ομάδα για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης. Επιπλέον, στη μελέτη δεν συμπεριλήφθηκαν ηλικιωμένοι, οπότε δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτή την ηλικιακή ομάδα.(COVID-19: Ποιες παρενέργειες αναμένονται από την τρίτη δόση του εμβολίου;)

Παρόλα αυτά, με βάση τα αποτελέσματα, η τέταρτη δόση του εμβολίου της Pfizer ήταν 30% αποτελεσματική έναντι οποιασδήποτε λοίμωξης COVID-19 και 43% αποτελεσματική έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης. Το εμβόλιο της Moderna ήταν 11% αποτελεσματικό έναντι οποιασδήποτε λοίμωξης COVID-19 και 31% αποτελεσματικό έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν το δείγμα της μελέτης ήταν μεγαλύτερο, η αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής λοίμωξης θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και το 65%.

Η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου φαίνεται να επιτυγχάνεται μέσω των τριών δόσεων ενός εμβολίου mRNA, επομένως ο σκοπός της τέταρτης δόσης είναι ουσιαστικά η επαναφορά των επιπέδων των αντισωμάτων, περίπου στα επίπεδα που βρίσκονταν μετά την τρίτη δόση. (COVID-19: Ποιες παρενέργειες αναμένονται από την τρίτη δόση του εμβολίου;)

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Pfizer and Moderna Seek Authorization of a Fourth COVID-19 Shot. Will You Need One? https://www.verywellhealth.com/pfizer-moderna-seek-authorization-fourth-dose-5223257

Efficacy of a Fourth Dose of Covid-19 mRNA Vaccine against Omicron https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2202542

Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7107e2.htm?s_cid=mm7107e2_w

Rates of laboratory-confirmed COVID-19 hospitalizations by vaccination status https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/#covidnet-hospitalizations-vaccination

Hospitalization and Death by Age https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/covid-data/investigations-discovery/hospitalization-death-by-age.html