Πρόληψη και θεραπεία

Pfizer: Θα ζητήσει άδεια για τρίτη δόση του εμβολίου

Η Pfizer ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα ζητήσει άδεια από τον FDA για την χορήγηση μιας τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου που κατασκεύασε για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19, διότι αναγνώρισε ότι η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων ενάντια στην μετάλλαξη δέλτα μειώνεται έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Γιατί χρειάζεται τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer;

Η Pfizer σε δήλωσή της ανέφερε ότι σκοπεύει να ζητήσει άδεια από τον  FDA, τον ερχόμενο Αύγουστο, για την χορήγηση μιας τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της.

Όπως εξήγησε, με βάση τα ευρήματα που δημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, στο οποίο παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων από τις αρχές Ιουνίου και κυρίως κρουσμάτων που μολύνονται από την μετάλλαξη δέλτα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαίνεται να μειώνεται αφού περάσουν έξι μήνες από την λήψη της δεύτερης δόσης. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση μειώθηκε από 94% σε 64%, τόσο σε θέμα πρόληψης της λοίμωξης, όσο και σε θέμα μείωσης της σοβαρότητας της νόσου. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι περίπου έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση, το εμβόλιο δεν μπορεί να προστατεύσει πλήρως τους πλήρως εμβολιασμένους από την μετάλλαξη δέλτα.

Η Pfizer, στη δήλωση της ανέφερε: «Η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο είναι πολύ υψηλή για έξι μήνες, ωστόσο, μετά από αυτό το διάστημα φαίνεται να μειώνεται, τόσο σε ότι αφορά την πρόληψη της μόλυνσης και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων, όσο και σε σχέση με την αντιμετώπιση των νέων μεταλλάξεων που προκύπτουν». Στην βάση, λοιπόν, αυτών των δεδομένων, η εταιρία πιστεύει ότι μια τρίτη δόση, στους 6-12 μήνες μετά την δεύτερη δόση, θα ήταν πολύ σημαντική για να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η ανοσία του πληθυσμού.

Η Δρ. Anna Durbin, σημείωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι εξαιρετικά προστατευτικό για διάστημα έξι μηνών, με τρανή απόδειξη την μείωση των νοσηλειών ανάμεσα στον εμβολιασμένο πληθυσμό. Εξήγησε ωστόσο, ότι οι άνθρωποι λανθασμένα περιμένουν ότι θα έχουν πλήρη ανοσία μετά τον εμβολιασμό τους και ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να νοσήσουν, ξεκαθαρίζοντας ότι «εμβολιασμός σημαίνει προστασία ως ένα βαθμό. Προστασία η οποία ενδέχεται να μειωθεί κάποια στιγμή και να χρειαστεί ενίσχυση».

Αναγνωρίζοντας λοιπόν, ότι στους έξι περίπου μήνες η ανοσία των εμβολιασμένων μειώνεται, η Pfizer, για να προστατεύσει περαιτέρω τον γενικό πληθυσμό, θα ζητήσει έγκριση για την χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved