Φυσικές θεραπείες

Πιάνονται τα δάκτυλά σας καθώς περπατάτε; Η φυσικοθεραπεία βοηθά στην πτώση άκρου ποδός

Εάν έχετε έναν τραυματισμό ή μια ασθένεια που έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη λειτουργία του μυός στο μπροστινό μέρος της κνήμης σας, του πρόσθιου κνημιαίου μυός, μπορεί να υποφέρετε από πτώση άκρου ποδός. Το αποκαλυπτικό σημάδι του foot drop είναι το πιάσιμο των δαχτύλων των ποδιών σας στο έδαφος καθώς περπατάτε. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πάθησης με ασκήσεις και άλλες μεθόδους. Ο κύριος στόχος της φυσικοθεραπείας για το foot drop είναι η βελτίωση της λειτουργικής κινητικότητας που σχετίζεται με το περπάτημα. Αυτό μπορεί να διασφαλίσει ότι μπορείτε να μετακινείστε με ασφάλεια και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πτώσης.

Ποια είναι τα συνήθη αίτια του foot drop;

Η πτώση άκρου ποδός προκαλείται από αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του σώματος, συνήθως από κάποιο είδος εγκεφαλικής ή νευρικής πάθησης. Άλλες φορές, τραυματισμός των νεύρων στο πόδι σας μπορεί να προκαλέσει foot drop. Συνήθεις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν την ανάγκη σας για σχετικές ασκήσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση για foot drop

Κατά τη διάρκεια της αρχικής συνεδρίας φυσικοθεραπείας, ο θεραπευτής σας θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τη φύση του τραυματισμού σας, τον τρόπο με τον οποίο η πτώση του ποδιού σας επηρεάζει τη ζωή σας και το χρονικό διάστημα που υπάρχει. Κατά τη διάρκεια του αρχικού σας ραντεβού μπορεί να γίνουν διάφορες εξετάσεις και μετρήσεις, όπως:

  • Εύρος κίνησης (ROM) του ποδιού και του αστραγάλου
  • Μυϊκή δύναμη των κάτω άκρων
  • Λειτουργική κινητικότητα
  • Λειτουργικές δοκιμασίες
  • Ισορροπία και ιδιοδεκτικότητα (επίγνωση της θέσης και της κίνησης του σώματος)

Παραδείγματα ασκήσεων για βελτίωση πτώσης άκρου ποδός:

Οι φυσικοθεραπευτικές παρεμβάσεις συνήθως επικεντρώνονται σε διαβαθμισμένες ασκήσεις για την ενθάρρυνση της ενεργητικής ραχιαίας κάμψης και της μυϊκής ενεργοποίησης. Οι ασκήσεις αυτές έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν την ατροφία και επιταχύνουν την αποκατάσταση, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες. Σε ασθενείς με νευρολογικές διαταραχές όπως η νόσος Charcot-Marie-Tooth βελτιώθηκε με ασκήσεις ενδυνάμωσης στον πρόσθιο κνημιαίο, ωστόσο, σε άλλες νευρολογικές ασθένειες όπως η μυϊκή δυστροφία η προπόνηση ενδυνάμωσης δεν βρέθηκε να είναι αποτελεσματική στη μείωση της πτώσης του άκρου ποδός. Η πρόληψη των συγκάμψεων και της δυσκαμψίας είναι επίσης ένας σημαντικός στόχος συντήρησης της φυσικοθεραπείας, καθώς αυτό είναι πιθανό σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις περισσότερο απ’ ό,τι μετά από τραυματισμό στο γόνατο. Η ηλεκτροδιέγερση των προσβεβλημένων μυϊκών ομάδων έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τους χρόνους αποκατάστασης. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν. Ανάλογα με την περίπτωση, ένας θεραπευτής θα μπορούσε να σας συνταγογραφήσει τις ακόλουθες:

  1. Ασκήσεις πρόσθιου κνημιαίου ειδικά για την πτώση άκρου ποδός
  2. Ασκήσεις ενδυνάμωσης αστραγάλου

Ορισμένες προσεγγίσεις που μπορούν να βοηθήσουν, παρόλο που δεν στοχεύουν στο κάτω μέρος του ποδιού σας περιλαμβάνουν:

  1. Ασκήσεις για το κάτω μέρος της πλάτης: Η ενδυνάμωση της πλάτης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του πρόσθιου κνημιαίου.
  2. Διατάσεις της γάμπας: Εάν ο πρόσθιος κνημιαίος μυς σας δεν λειτουργεί για να κάμψει τον αστράγαλό σας, οι μύες της γάμπας σας μπορεί να γίνουν δύσκαμπτοι.
  3. Ασκήσεις ισορροπίας: Η ισορροπία σας μπορεί να επηρεάζεται από το foot drop και αυτές οι κινήσεις μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωσή της. Μια σανίδα BAPS μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας και της ιδιοδεκτικότητάς σας.

Συμπληρωματικές μέθοδοι

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών φυσικοθεραπείας σας, ο θεραπευτής σας μπορεί να χρησιμοποιήσει απλές συσκευές για να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ικανότητά σας να σηκώνετε το πόδι σας ενώ περπατάτε.

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Μια ελαστική ζώνη γύρω από το πόδι σας που τεντώνει όταν περπατάτε και τραβάει το πόδι σας προς τα πάνω καθώς κάνετε ένα βήμα μπροστά: Αυτή είναι μια προσωρινή λύση για την πτώση του ποδιού, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση του κύκλου βάδισης κατά τις αρχικές φάσεις της αποκατάστασής σας.
  2. Νάρθηκας αστραγάλου-ποδιού (AFO), ένα άκαμπτο στήριγμα κάτω ποδιού/ποδός που μπορεί να προστατεύσει το πόδι, να σταθεροποιήσει τον αστράγαλο και να ομαλοποιήσει τη βάδιση: Αυτή είναι μια κοινή σύσταση για περιπτώσεις μόνιμης πτώσης ποδιού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι AFO, οι οποίοι είναι συνήθως κατασκευασμένοι από πλαστικό ή ανθρακονήματα.
  3. Η νευρομυϊκή ηλεκτρική διέγερση (NMES) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο οι μύες σας συστέλλονται και ανυψώνουν το πόδι σας. Αυτός ο τύπος ηλεκτρικής διέγερσης συστέλλει τεχνητά τον μυ σας για να τον βοηθήσει να επανεκπαιδευτεί ώστε να συστέλλεται σωστά.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Common per Common peroneal ner oneal nerve palsy following t e palsy following total knee ar otal knee arthroplasty: oplasty: prognostic fact ognostic factors and course of r ors and course of recovery. https://jdc.jefferson.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1067&context=orthofp

Rehabilitation interventions for foot drop in neuromuscular disease https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003908.pub3/abstract

Foot Drop Information Page https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Foot-drop-Information-Page

Effect of Drop Foot on Spatiotemporal, Kinematic, and Kinetic Parameters during Gait https://www.hindawi.com/journals/abb/2017/3595461/