Ορθοπαιδικά

Πιάσιμο vs Πόνος: Ποια είναι η διαφορά;

Η άσκηση έχει πολλά οφέλη. Η σωματική δραστηριότητα ωφελεί τη σωματική, ψυχική και κοινωνική σας υγεία. Η άσκηση βελτιώνει τον ύπνο και σας βοηθά να διατηρήσετε ισχυρούς μύες και οστά. Βοηθά επίσης στην πρόληψη ή τη βελτίωση πολλών χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και ορισμένοι καρκίνοι. Μαζί με τα οφέλη, όμως, μπορείτε να περιμένετε κάποια δυσφορία αφού πιέσετε το σώμα σας να κάνει περισσότερα από το συνηθισμένο.

Όταν ασκείστε, ασκείτε υγιή πίεση στην καρδιά, τους πνεύμονες, τους μύες και τα οστά σας για να αποκτήσετε δύναμη ή αντοχή. Αυτή η καλή καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει φυσιολογικό μυϊκό πόνο και κόπωση. Είναι ένα σημάδι ότι κάνατε κάτι για να βελτιώσετε την υγεία και τη δύναμή σας. Τα καλά νέα είναι ότι ο φυσιολογικός πόνος μετά από μια προπόνηση δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Και θα πρέπει να υποχωρήσει από μόνος του μετά από λίγες ημέρες. Αλλά ο πόνος ή η δυσφορία που διαρκεί μπορεί να σημαίνει ότι έχετε κάποιον τραυματισμό.

Τι είναι το μυϊκό «πιάσιμο;»

Ο πόνος κατά την άσκηση είναι μερικές φορές αποτέλεσμα της έναρξης χρήσης μυών που δεν έχετε χρησιμοποιήσει έντονα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ονομάζεται μυϊκός πόνος καθυστερημένης έναρξης ή DOMS. Αυτός ο πόνος είναι αποτέλεσμα μικρών, μη επιβλαβών “σχισίματων/πιέσεων” σε αυτές τις αχρησιμοποίητες μυϊκές ίνες. Καθώς ο οργανισμός επιδιορθώνει αυτά τα μικρά σκισίματα, οι μύες γίνονται ισχυρότεροι. Ο βραχυπρόθεσμος μυϊκός πόνος είναι ένα υγιές και αναμενόμενο αποτέλεσμα της άσκησης. Ο φυσιολογικός μυϊκός πόνος και η κόπωση κορυφώνονται μεταξύ 24 και 72 ωρών μετά από μια δραστηριότητα που καταπονεί τους μύες. Θα πρέπει να υποχωρήσει από μόνη της μετά από μερικές ημέρες. Η ποσότητα του πόνου που θα έχετε εξαρτάται από το χρόνο και την ένταση της άσκησής σας. Θα εξαρτηθεί επίσης από το αν η δραστηριότητα ήταν καινούργια για εσάς και πόσο έντονη ήταν η προπόνησή σας. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να προσαρμοστεί το σώμα σας σε νέες δραστηριότητες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για πιο έντονες δραστηριότητες που είναι μεγαλύτερες σε διάρκεια ή χρησιμοποιούν κινήσεις που δεν έχετε συνηθίσει να κάνετε.

Τι να κάνετε αν είστε «πιασμένοι;»

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης, όσο έχετε πόνο, είναι σημαντικό να:

  • Δώστε χρόνο στους μύες που δουλέψατε να ανακάμψουν

Είναι πιο πιθανό να τραυματιστείτε αν συνεχίσετε με την ίδια ένταση και τον ίδιο τύπο άσκησης πολύ σύντομα. Οι πιο έντονες και μακροχρόνιες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο ενός μαραθωνίου, μπορεί να χρειαστούν πάνω από ένα μήνα για να αποκατασταθούν πλήρως.

  • Μείνετε δραστήριοι και συνεχίστε να κινείστε μέχρι να μειωθεί ή να εξαφανιστεί ο πόνος

Το DOMS συχνά βελτιώνεται με εύκολες διατάσεις και ελαφριά κίνηση. Η πλήρης ξεκούραση μπορεί να αυξήσει τον πόνο. Ενώ αναρρώνετε, σκεφτείτε να κάνετε μια διαφορετική άσκηση. Ή κάντε τη δραστηριότητά σας σε χαμηλότερη ένταση ή για λιγότερο χρόνο κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του πόνου.

  • Αλλάξτε τις δραστηριότητές σας

Δουλέψτε τα πόδια, τα χέρια και ολόκληρο το σώμα σας σε εναλλασσόμενες ημέρες. Αυτό θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε να κινείστε και να δυναμώσετε άλλους μύες, ενώ θα αφήσετε τους πονεμένους να ξεκουραστούν.

Τι είναι ο πόνος;

Ο πόνος από τραυματισμό εμφανίζεται συνήθως σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος, όπως ένας τένοντας ή μια άρθρωση. Μπορεί να είναι πιο έντονος και πιο συνεχής από “πιάσιμο”. Μπορεί να ποικίλλει από έναν συνεχή “πόνο” (ακόμη και χωρίς κίνηση) ή μπορεί να αισθάνεστε οξύ πόνο κατά τη διάρκεια της κίνησης ή της άσκησης ή μετά από μια συγκεκριμένη δραστηριόητα. Μπορεί να σας κρατάει ξύπνιους τη νύχτα. Με τον πόνο, οι αρθρώσεις ή οι μύες σας μπορεί να γίνουν πολύ δύσκαμπτοι αν ξεκουράζεστε ή κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο πόνος από τραυματισμό μπορεί να μην υποχωρήσει από μόνος του. Ο πόνος μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κινείστε. Αν κουτσαίνετε λόγω του πόνου ή αν προτιμάτε τον ένα ώμο από τον άλλο, μπορεί να είναι σημάδι τραυματισμού.

Πού συνέβη ο τραυματισμός;

Ορισμένοι τραυματισμοί είναι πιο συχνοί και προβληματικοί από άλλους. Ενώ μπορούν να αποδοθούν στην αδράνεια και στις ακατάλληλες διατάσεις, άλλοι τραυματισμοί οφείλονται σε υπερβολική χρήση και καταπόνηση. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες κοινές περιοχές του σώματός σας όπου μπορεί να προκύψουν τραυματισμοί κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης ή έντονης σωματικής δραστηριότητας:

  • Καταπόνηση χαμηλά στη μέση – Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός, που προκύπτει από αδύναμους μύες στην πλάτη λόγω παρατεταμένης αδράνειας, καθισιού ή ακατάλληλων τεχνικών ανύψωσης.
  • Κάκωση ώμου – Οι αρθρώσεις των ώμων έχουν μεγάλο εύρος κίνησης- οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως η ρίψη ή η κολύμβηση, μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε υπερχρήση και τραυματισμούς του στροφικού πετάλου.
  • Καταπόνηση καρπού – Ο καρπός σας είναι μια πολύπλοκη άρθρωση που προσφέρει υψηλό βαθμό κινητικότητας. Το υπερβολικό βάρος ή οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορεί να ασκήσουν ακούσια πίεση και να προκαλέσουν τραυματισμό.
  • Πόνος στο γόνατο – Γνωστός και ως γόνατο του δρομέα, ο πόνος εμφανίζεται γύρω από την επιγονατίδα και μπορεί να ακούσετε έναν ήχο σαν να τρίβεται.
  • Διάστρεμμα αστραγάλου – Το διάστρεμμα του αστραγάλου μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να συμβεί ενώ περπατάτε, τρέχετε ή απλά παραπατάτε.
  • Τράβηγμα βουβωνικής χώρας – Αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο και συμβαίνει κατά τη διάρκεια των σπριντ ή των βηματισμών ή των αλμάτων.

Αν νομίζετε ότι έχετε τραυματιστεί, αναζητήστε σημάδια ερυθρότητας, μώλωπες ή πρήξιμο. Αν δείτε πρήξιμο σε μια εστιασμένη περιοχή, είναι μια βασική ένδειξη ότι το σώμα σας προσπαθεί να θεραπευτεί ή ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved