Διατροφή

Πιπεριές τσίλι: Με ποιο τρόπο οι πικάντικες πιπεριές βοηθούν στην καλή υγεία της καρδιάς;

Σε πολλούς από εμάς αρέσουν τα καυτερά και πικάντικα φαγητά, ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που τα αποστρέφονται. Οι λάτρεις των πικάντικων φαγητών τα επιλέγουν λόγω γεύσης. Τι θα λέγατε όμως, αν σας πληροφορούσαμε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πικάντικες πιπεριές δεν προσφέρουν μόνο ωραία γεύση στο φαγητό σας, αλλά την ίδια στιγμή προστατεύουν και την καρδιά σας; Πιο κάτω αναφέρονται όλα τα ευρήματα στα οποία κατέληξε μια νέα μελέτη.

Τι είναι η πιπεριά τσίλι;

Η πιπεριά τσίλι είναι ο καρπός ενός φυτού που ανήκει στο γένος Capsicum. Ένας καρπός που χρησιμοποιείται σε αρκετές κουζίνες ως μπαχαρικό, για να προσθέσει μια πικάντικη και ιδιαίτερα καυτερή γεύση στα φαγητά. Οι εν λόγω πιπεριές έχουν τις ρίζες τους στο Μεξικό, αλλά με την πάροδο των χρόνων μεταφέρθηκαν σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου για να χρησιμοποιηθούν ως εύγευστα μπαχαρικά στην παρασκευή διαφόρων συνταγών. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι πέραν από την κουζίνα, οι πιπεριές τσίλι χρησιμοποιούνται και ως συστατικό στην παραδοσιακή ιατρική μερικών χωρών.

Πώς ωφελούν την ανθρώπινη υγεία οι πιπεριές τσίλι; Που κατέληξε η μελέτη;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι άνθρωποι που τρώνε πιπεριές τσίλι σε τακτική βάση, τείνουν να έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν, τόσο τη διατροφή, όσο και τα αρχεία υγείας περισσότερων από 22.000 ανθρώπων, οι οποίοι ζούσαν στη Νότια Ιταλία, για μια αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο που κυμάνθηκε στα οκτώ χρόνια περίπου. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν πιπεριές τσίλι, για περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχαν 1/3 περίπου μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάποια καρδιακή πάθηση, σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν σπάνια ή και καθόλου καυτερές πιπεριές. Υπογραμμίζεται ότι το συγκεκριμένο όφελος εμφανίστηκε σε όλα τα άτομα που κατανάλωναν πιπεριές, ανεξάρτητα από τον τύπο της διατροφής που ακολουθούσαν, είτε ακολουθούσαν Μεσογειακή διατροφή, είτε μια λιγότερο υγιεινή διατροφή. Σημειώνεται ωστόσο, πως η μεσογειακή διατροφή συνιστάται γενικότερα, διότι ενισχύει την υγεία της καρδιάς.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιπεριές τσίλι αποκτούν αυτή τους την γεύση, από μια ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επιβραδύνει την διαδικασία της φλεγμονής και άλλες επιβλαβείς διαδικασίες που προκαλούνται από την συσσώρευση λιπώδους πλάκας στις αρτηρίες, πράγμα ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Chili peppers: The spice of a longer life? https://www.health.harvard.edu/heart-health/chili-peppers-the-spice-of-a-longer-life

Chili peppers https://en.wikipedia.org/wiki/Chili_pepper

Journal of the American College of Cardiology http://www.onlinejacc.org/