Μολυσματικές ασθένειες, Πρόληψη και θεραπεία

Πισίνα: Τι πρέπει να προσέξετε για να μην κινδυνεύετε από λοιμώξεις;

Οι πισίνες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιβιώσουν από τον καλοκαιρινό καύσωνα. Αλλά, αποτελούν παράλληλα και το τέλειο περιβάλλον αναπαραγωγής παρασίτων και βακτηρίων, που προκαλούν διάρροια, εξανθήματα, αναπνευστικές ασθένειες και μολύνσεις των αφτιών. (Παραλίες και πισίνες: Μεταδίδεται ο κορωνοϊός μέσω του νερού;)

Παρόλο που δεν είναι όλα τα μικρόβια επιβλαβή, ορισμένα μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Ο μέσος ενήλικας μπορεί να καταπιεί μια κουταλιά της σούπας νερό της πισίνας όταν κολυμπά για περίπου 45 λεπτά, κάτι που είναι περισσότερο από αρκετό για να τον αρρωστήσει, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σύμφωνα με την Trisha Robinson, MPH, επόπτης επιδημιολόγος στη μονάδα υδατογενών ασθενειών στο Υπουργείο Υγείας της Μινεσότα, οι πισίνες και τα υδάτινα πάρκα επεξεργάζονται με χημικές ουσίες, όπως το χλώριο και το βρώμιο, για να σκοτώσουν τα μικρόβια, αλλά δεν ισχύει ότι είναι ένα πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον. Το χλώριο, αποτυγχάνει πολλές φορές να σκοτώσει παράσιτα όπως το Cryptosporidium (crypto), το οποίο μπορεί να επιβιώσει σε μια φιλτραρισμένη και απολυμασμένη πισίνα για περισσότερες από 10 ημέρες. Ενώ το E. coli, το giardia και άλλα μικρόβια μπορούν επίσης να μολύνουν το νερό, το crypto είναι η πιο κοινή αιτία υδατογενούς διάρροιας. (9 κίνδυνοι που πρέπει να αποφύγετε το καλοκαίρι)

Μια κρυπτολοίμωξη μπορεί να χρειαστεί 2 έως 10 ημέρες για να προκαλέσει συμπτώματα, όπως διάρροια, ναυτία, αφυδάτωση και κράμπες στο στομάχι. Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναπτύξουν μια πιο σοβαρή ή ακόμα και θανατηφόρα λοίμωξη.


Πώς θα προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους, όταν μπαίνετε στην πισίνα;

Εάν έχετε μολυνθεί από κρυπτολοίμωξη, το CDC συνιστά να μην μπαίνετε στην πισίνα για περίπου δύο εβδομάδες μετά την πλήρη διακοπή της διάρροιας, νοουμένου ότι το παράσιτο παραμένει στο σώμα μέχρι και για δύο εβδομάδες. (Διάρροια: Τι πρέπει να φάτε και τι πρέπει να αποφύγετε κατά την ανάρρωση;)

Μια έρευνα του 2017, με επικεφαλής το Συμβούλιο Ποιότητας Νερού και Υγείας, διαπίστωσε ότι το 25% των ενηλίκων μπαίνει στο νερό για κολύμπι μια ώρα μετά την διάρροια. (Πώς να σταματήσετε τη διάρροια: 3 αποτελεσματικές θεραπείες στο σπίτι)

Η Kelly Johnson-Arbor, MD, ιατρικός τοξικολόγος και διευθύντρια στο National Capital Poison Center, σημείωσε ότι οι άνθρωποι υποθέτουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να κολυμπούν αμέσως μετά τη διακοπή της διάρροιάς τους, αλλά δυστυχώς αγνοούν ότι μεταφέρουν ακόμη μικρόβια, τα οποία μολύνουν το νερό και κατά συνέπεια άλλους ανθρώπους.

Ένα ντους για 60 δευτερόλεπτα πριν εισέλθει κάποιος στην πισίνα, αφαιρεί πολλά μικρόβια από το δέρμα του. Ωστόσο, σύμφωνα με μια έρευνα του 2019, μόνο το 31% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ακολουθεί τη συγκεκριμένη σύσταση πριν το κολύμπι. (12 από τα πιο γνωστά φαρμακευτικά βότανα και οι ευεργετικές τους ιδιότητες)

Εάν έχετε κάποια ανοιχτή πληγή ή έχετε χτυπήσει πρόσφατα τατουάζ, είναι καλύτερο να αποφύγετε την πισίνα μέχρι την επούλωση του δέρματός σας.

  • Κάντε ντους πριν μπείτε στην πισίνα
  • Μην μπείτε στην πισίνα αν είστε άρρωστοι
  • Κρατήστε το στόμα σας κλειστό για όσο περισσότερο μπορείτε, όταν κολυμπάτε

Πώς θα καταλάβετε αν το νερό της πισίνας είναι καθαρό;

Οι πισίνες, τα υδάτινα πάρκα και τα υδρομασάζ απολυμαίνονται κυρίως με χλώριο. Όταν το χλώριο έρχεται σε επαφή με βρωμιά, ιδρώτα, ούρα και άλλους ρύπους, σχηματίζεται μια ουσία με έντονη οσμή που ονομάζεται χλωραμίνη. Ως εκ τούτου, η έντονη μυρωδιά χλωρίου σε μια πισίνα, δεν σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά καθαρή. Αντίθετα, σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά μικρόβια από το σώμα των ανθρώπων που κολύμπησαν σε αυτήν. Σημειώνεται ότι οι χλωραμίνες προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα, τα μάτια και τη μύτη των ανθρώπων.

Οι δημόσιες πισίνες ελέγχονται τακτικά για τη χλωρίωση και την ισορροπία του pH τους, οπότε μπορείτε να ελέγξετε τον ιστότοπο του τοπικού τμήματος υγείας, για τα εν λόγω στοιχεία του χώρου που θέλετε να επισκεφτείτε. Επιπρόσθετα, μπορείτε οι ίδιοι να χρησιμοποιήσετε μη συνταγογραφούμενες ταινίες μέτρησης, για να ελέγξετε τα επίπεδα του χλωρίου του νερού, πριν εισέλθετε στην πισίνα.