Άσκηση και Υγεία

“Πρόγραμμα” τρεξίματος…τα οφέλη του!

«Την πρώτη φορά που προσπάθησα να τρέξω, το μίσησα. Έτρεξα μόνο 2 χιλιόμετρα, αλλά ήμουν σίγουρος πως δεν θα ξαναέτρεχα ποτέ», ανέφερε ο Matthew Solan. «Σίγουρα, αναγνωρίζω τα οφέλη που παρέχει το τρέξιμο, όπως η βελτίωση της υγείας της καρδιάς, η διαχείριση του βάρους και η καλύτερη διάθεση. Ωστόσο, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι, πίστευα πως για να αποκομίσω κάποιο όφελος από το τρέξιμο, έπρεπε να τρέξω πολλά χιλιόμετρα», πρόσθεσε. «Τελικά κατάλαβα πως η σκέψη μου ήταν πολύ λάθος», κατέληξε.

Πόσο τρέξιμο είναι ωφέλιμο;

Η έρευνα υποδηλώνει ότι δεν χρειάζεται να τρέχετε πολλά χιλιόμετρα και σε πολύ εντόνους ρυθμούς για να αποκομίσετε τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, το τρέξιμο.

Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο στις 4 Νοεμβρίου 2019 από το British Journal of Sports Medicine, εξέτασε 14 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 232.000 άτομα και διαπίστωσε ότι το τρέξιμο 50 λεπτών, μόνο μια φορά την εβδομάδα, προσθέτει σημαντικά οφέλη στην υγεία, όπως χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θανάτου από αυτές τις αιτίες.

Ακόμη και στην περίπτωση που είστε αρχάριος ή θεωρείτε πως το τρέξιμο δεν είναι για εσάς, πρέπει να το δοκιμάσετε. «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το τρέξιμο δεν είναι για αυτούς ή δεν μπορούν να το κάνουν καλά, αλλά το τρέξιμο είναι μια απλή δεξιότητα και μια εύκολη δραστηριότητα με πολλά οφέλη», ανέφερε ο Michael Clem, γιατρός φυσικοθεραπείας στο Spaulding Outpatient του Harvard. Κέντρο. «Ας μην ξεχνάμε, ότι τρέχουμε από τότε που αρχίσαμε να περπατάμε», πρόσθεσε.

Αν είστε αρχάριος, πώς μπορείτε να διευκολύνετε την προσπάθεια σας για να αρχίσετε τρέξιμο;

Ένας εύκολος τρόπος για να διευκολυνθείτε, όταν αποφασίσετε να αρχίσετε τρέξιμο, είναι να συνδυάσετε το τρέξιμο με το περπάτημα. Σε αυτή την περίπτωση τρέχετε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, με άνετο ρυθμό και στη συνέχεια κάνετε ένα διάλειμμα για χαλαρό περπάτημα μέχρι το σώμα σας να πάρει δυνάμεις. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε το τρέξιμο με αυτό τον τρόπο, καθημερινά ή οπότε θέλετε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή απόσταση, ώστε το σώμα σας να εξοικειωθεί. Ο στόχος είναι να αυξήσετε αργά τον χρόνο που τρέχετε και να μειώσετε τον χρόνο που περπατάτε, μέχρι να τρέξετε για συνολικά 20 έως 25 λεπτά. Αυτή την άσκηση μπορείτε να την κάνετε, είτε σε εξωτερικό χώρο ή ακόμη και στο διάδρομο του σπιτιού σας, εάν έχετε.

Πιο κάτω αναφέρεται ένα πρόγραμμα έναρξης:

  • Τρέξτε για ένα έως δύο λεπτά και στη συνέχεια περπατήστε για τέσσερα έως πέντε λεπτά μέχρι να ανακτήσετε δυνάμεις.
  • Επαναλάβετε το μοτίβο αυτό για πέντε φορές.
  • Πραγματοποιήστε αυτή τη ρουτίνα δύο φορές την εβδομάδα σε μη διαδοχικές ημέρες.
  • Μετά από μία ή δύο εβδομάδες, αυξήστε τον χρόνο που τρέχετε σε τρία ή τέσσερα λεπτά και περπατήστε δύο έως τρία λεπτά ή μέχρι να ανακτήσετε δυνάμεις. Επαναλάβετε το μοτίβο πέντε φορές.
  • Όταν αυτό αρχίσει να σας φαίνεται εύκολο, αρχίστε να τρέχετε για πέντε λεπτά και να περπατάτε για ένα λεπτό. Επαναλάβετε αυτό το μοτίβο τέσσερις έως πέντε φορές.
  • Όταν τελικά φτάσετε στα 20-25 λεπτά τρεξίματος, με λίγα –εάν υπάρχουν- διαλείμματα περπατήματος, τότε μπορείτε να αρχίσετε να προσαρμόζετε περαιτέρω το τρέξιμο σας, σε ρυθμό και χρόνο. Μπορείτε να αρχίσετε να τρέχετε πιο γρήγορα και για περισσότερο χρόνο.

Συμπερασματικά

Το τρέξιμο είναι μια ατομική προσπάθεια που δεν μπορεί να μπει σε καλούπια και οδηγίες ή προσδοκίες. Οι άνθρωποι, ακολουθώντας το πιο πάνω «πρόγραμμα» που θα τους βοηθήσει να εξοικειωθούν με το τρέξιμο, θα αρχίσουν σιγά σιγά να το απολαμβάνουν, να το προσαρμόζουν στις προσωπικές τους δυνατότητες και φυσικά θα αποκομίσουν όλα τα οφέλη που συνεπάγεται για την υγεία.