Διατροφή

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της λήψης συμπληρωμάτων διατροφής για την υγεία μας;

Τι προσφέρουν στην υγεία μας τα συμπληρώματα βιταμινών;

Παρόλο που τα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να έχουν οφέλη για όσους έχουν κάποια έλλειψη ή συγκεκριμένη ανάγκη υγείας, δεν συνιστάται να παίρνετε ένα νέο χάπι ή βάμμα χωρίς να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λήψη ενός συμπληρώματος μπορεί ακόμη και να αποδειχθεί επιβλαβής. Ορισμένα προϊόντα μπορεί να είναι ακατάλληλα για άτομα με ορισμένες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θηλάζουν ή είναι έγκυες.

Μπορεί να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών με άλλα φάρμακα;

Εάν λαμβάνετε οποιοδήποτε είδος φαρμάκου – ακόμη και το αντισυλληπτικό χάπι – είναι σημαντικό να ζητάτε συμβουλές από έναν επαγγελματία υγείας. Ακόμη και στοιχεία που φαίνονται εντελώς ακίνδυνα – για παράδειγμα, τα συμπληρώματα κράνμπερι – μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη, καθιστώντας τα άτομα πιο επιρρεπή σε μώλωπες ή αιμορραγία, αν συνδυαστούν. Η βιταμίνη Κ μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα σε όσους λαμβάνουν αυτό το φάρμακο για την αραίωση του αίματος.

Τα φυτικά συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακά σας;

Ένα από τα πιθανά προβλήματα με τα φυτικά συμπληρώματα και τα δισκία βιταμινών είναι ότι είναι ευρέως διαθέσιμα και μπορούν όλοι να τα πάρουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ ή να τα λάβουν από ένα διαδικτυακό φαρμακείο, χωρίς δεύτερη σκέψη. Όλα αυτά ενισχύουν την εντύπωση που έχουν πολλοί ότι τα συμπληρώματα βιταμινών είναι ακίνδυνα, ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας σας. Όπως είδαμε παραπάνω, μια τέτοια υπόθεση μπορεί να είναι επικίνδυνη και γι’ αυτό είναι πάντα καλύτερο να το ελέγχετε με τον φαρμακοποιό σας.

Είναι κατάλληλες οι φυτικές θεραπείες;

Άλλα φυτικά ή βιταμινούχα συμπληρώματα μπορεί να προτείνονται για ορισμένες καταστάσεις – για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι λαμβάνουν βαλσαμόχορτο για να προσπαθήσουν να μετριάσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτό μπορεί να φαίνεται μια πιο ολιστική προσέγγιση για ορισμένους από ό,τι η συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή από τον ψυχίατρο. Αλλά η αυτοθεραπεία με φυτικά συμπληρώματα συνοδεύεται από ένα δυνητικά υψηλότερο επίπεδο κινδύνου.

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι επειδή κάτι είναι “φυσικό” είναι ασφαλέστερο, και αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Ενώ τα φάρμακα από το γιατρό σας έχουν ελεγχθεί αυστηρά για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, ορισμένα από τα φυσικά φάρμακα δεν έχουν υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κλινικά στοιχεία.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των φυτικών και βιταμινούχων συμπληρωμάτων;

Αν απλά ελπίζετε να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με μια καθημερινή πολυβιταμίνη και όχι να στοχεύσετε σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, οι κίνδυνοι είναι σχετικά χαμηλοί (αν εσείς και η διατροφή σας είστε υγιείς, τα οφέλη είναι συχνά ελάχιστα). Ωστόσο, αξίζει να μιλήσετε γρήγορα με έναν επαγγελματία για συμβουλές, για να βεβαιωθείτε ότι η βιταμίνη έχει αυτό που χρειάζεστε και είναι ασφαλής για εσάς, ιδίως αν είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

Για παράδειγμα, οι χορτοφάγοι συνιστάται να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12, η οποία συνήθως βρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Θα ήταν εύκολο να υποθέσουμε ότι χρειάζονται μεγαλύτερη δόση από αυτή που υπάρχει σε μια πολυβιταμίνη. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει συνήθως.

Η λήψη συμπληρωμάτων, όπως μια πολυβιταμίνη, δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα. Αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι δεν είναι προσαρμοσμένα σε εσάς ως άτομο. Όσον αφορά την ασφάλεια, είναι σημαντικό να έχετε λαμβάνετε υπόψη τις συμβουλές του γιατρού σας ή του φαρμακοποιού. Ακόμη και αν έχετε λάβει ένα συμπλήρωμα στο παρελθόν, η κατάσταση της υγείας σας μπορεί να έχει αλλάξει. Για παράδειγμα, αν έχετε προβλήματα με το συκώτι σας, οι συνήθεις βιταμίνες μπορεί να μην είναι κατάλληλες.

Επιπλέον, είναι πολύ καλύτερο να λαμβάνετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα από τις τροφές (οι οποίες περιέχουν πρόσθετα μικροθρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες κ.λπ.) παρά από τα συμπληρώματα. Έτσι, αν μπείτε στον πειρασμό να πάρετε μια πολυβιταμίνη αντί να βελτιώσετε τη διατροφή σας, ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείτε, διότι αυτό μπορεί να είναι κακό για την υγεία σας.

Ποια είναι οι γνωστές αλληλεπιδράσεις των συμπληρωμάτων;

Ορισμένα συμπληρώματα είναι ευρέως γνωστά και μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι φίλοι ή τα μέλη της οικογένειας ορκίζονται στα οφέλη τους. Παρά την εξοικείωσή τους, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πλήρη στοιχεία πριν τα πάρετε. Ορισμένες γνωστές αλληλεπιδράσεις κοινών συμπληρωμάτων περιλαμβάνουν:

Συχνά συνιστάται ως θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, αυτό το βότανο θεωρείται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο ορισμένων φαρμάκων στο αίμα σας, συμπεριλαμβανομένης της τιζανιδίνης, ενός μυοχαλαρωτικού και ορισμένων φαρμάκων για τη νόσο του Πάρκινσον. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει την ικανότητα του σώματός σας να επεξεργάζεται την καφεΐνη.

Πολλοί λαμβάνουν αυτό το έλαιο λόγω των ισχυρισμών για την ικανότητά του να εξισορροπεί τις ορμόνες και να μειώνει ακόμη και τη φλεγμονή στο σώμα. Αλλά προσέξτε διότι αυτό το συμπλήρωμα θεωρείται ότι έχει αραιωτική επίδραση στο αίμα. Υπάρχουν επίσης κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων σε ευαίσθητους ασθενείς.

Έχει υποστηριχθεί ότι το βαλσαμόχορτο μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο, μπορεί να είναι επικίνδυνο να λαμβάνετε αυτό το συμπλήρωμα χωρίς συμβουλή, καθώς έχει αλληλεπιδράσεις με πολλά διαφορετικά φάρμακα. Σε αυτά περιλαμβάνονται το αντισυλληπτικό χάπι και οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης που συνταγογραφούνται συχνά από τους γιατρούς για την κατάθλιψη. Εάν υποφέρετε από συμπτώματα κατάθλιψης, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον ψυχίατρο σας.

Αυτό το γνωστό συμπλήρωμα ισχυρίζεται ότι αυξάνει τη ζωτικότητα και βελτιώνει την αντοχή στο στρες. Ωστόσο, το συμπλήρωμα μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για τον διαβήτη, όπως η ινσουλίνη και το αντιπηκτικό βαρφαρίνης. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία πριν από τη λήψη αυτού του συμπληρώματος εάν παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα.

Το Ginkgo biloba μπορεί να είναι άλλο ένα γνωστό όνομα που έχετε δει στα ράφια με τα συμπληρώματα. Αυτό το συμπλήρωμα προωθείται ως βοηθητικό στη διαχείριση των συμπτωμάτων του άγχους ή των προβλημάτων κυκλοφορίας, αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί. Είναι σημαντικό ότι το προϊόν μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιιικών και των φαρμάκων κατά των επιληπτικών κρίσεων.

Είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με το σκόρδο στη διατροφή μας, που θα ήταν εύκολο να υποθέσουμε ότι τα δισκία σκόρδου θα ήταν εντελώς ακίνδυνα. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί αλληλεπιδράσεις με μεγάλο αριθμό φαρμάκων. Αν και συχνά είναι ήπιες, είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι δεν παρεμβαίνει με την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή σας, ιδιαίτερα αν λαμβάνετε αντιπηκτικά ή αντιιικά φάρμακα.

Το να θέλουμε τη βελτίωση της υγείας μας, να αναζητούμε τρόπους για να αισθανόμαστε καλύτερα και να απολαμβάνουμε το καλύτερο δυνατό από τη ζωή πρέπει να επικροτείται, και οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα μπορεί να αποτελούν μέρος ενός υγιεινού προγράμματος για ορισμένους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι προσθήκες στην καθημερινή μας διατροφή δεν θεωρούνται ως εναλλακτικές λύσεις των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ότι ζητάμε καθοδήγηση από τους επαγγελματίες πριν πάρουμε οτιδήποτε νέο. Αυτό θα μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα από τα συμπληρώματά μας και ότι δεν παίρνουμε κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας.