Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Πνευμονία: 9 τρόποι για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα σας

Τα συμπτώματα της πνευμονίας χρειάζονται από μια εβδομάδα μέχρι και ένα μήνα για να βελτιωθούν με την χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ως εκ τούτου, για να ανακουφιστείτε μέχρι να επιδράσει επαρκώς η φαρμακευτική σας αγωγή, μπορείτε να ακολουθήσετε τις πιο κάτω σπιτικές θεραπείες.

Πώς θα ανακουφίσετε τα συμπτώματα της πνευμονίας στο σπίτι;

1. Νερό, τσάι, σούπα

Ακόμη και ένας υγιής άνθρωπος χρειάζεται να καταναλώνει πολλά υγρά για να αποφύγει την αφυδάτωση και όλα τα επακόλουθά της. Ένας άνθρωπος όμως με πνευμονία, έχει ακόμη περισσότερο ανάγκη τα υγρά, τα οποία χαλαρώνουν την βλέννα των πνευμόνων, μειώνοντας το βήχα. Σημειώνεται ότι το ζεστό τσάι και η ζεστή σούπα, έχουν ακόμη πιο δραστικά αποτελέσματα.

2. Τσάι με λεμόνι ή μέλι

Ένα βασικό σύμπτωμα της πνευμονίας είναι ο βήχας. Όταν έχετε βήχα είναι πολύ λογικό να στραφείτε προς κάποιο σιρόπι για να ανακουφιστείτε. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο βήχας είναι ο φυσικός τρόπος που έχει το σώμα για να απαλλάσσεται από τη βλέννα των πνευμόνων. Ως εκ τούτου, πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο σιρόπι, ρωτήστε πρώτα τον γιατρό σας. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τσαγιού με λεμόνι ή μέλι, ως μια καλή εναλλακτική που βοηθά στην αποκόλληση της βλέννας.

3. Παυσίπονα

Ένα δεύτερο βασικό σύμπτωμα της πνευμονίας είναι οι μυϊκοί πόνοι και ο πυρετός. Εάν έχετε πόνους στο σώμα ή πυρετό, πάρτε ένα παυσίπονο, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη. Ακολουθείστε τις οδηγίες χρήσης.

4. Κομπρέσες

Μέχρι να δράσει το αντιπυρετικό σας, θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα η χρήση ζεστής κομπρέσας. Βρέξτε ένα πανί με χλιαρό νερό και τοποθετήστε το στο μέτωπο ή στο λαιμό σας για 20-30 λεπτά. Οι κομπρέσες είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να κρυώσετε το σώμα σας.

5. Βήξτε με το σωστό τρόπο

Όταν έχετε συνεχόμενο βήχα, είναι πολύ σημαντικό να βήχετε με το σωστό τρόπο για να ηρεμήσετε ευκολότερα. Καθίστε σε μια καρέκλα και γείρτε το σώμα σας προς τα εμπρός. Πιέστε τον βραχίονα στην κοιλιά σας και βήξτε απότομα μερικές φορές σε μια χαρτοπετσέτα. Χαλαρώστε και ακολούθως επαναλάβετε τη διαδικασία. Η διαδικασία αυτή θα προκαλέσει αποκόλληση της βλέννας από τους πνεύμονες.

6. Ατμός

Ο εισπνεόμενος ατμός χαλαρώνει την βλέννα των πνευμόνων. Κάντε ζεστό μπάνιο και αναπνεύστε βαθιά τον ατμό. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγραντήρα δωματίου για να κρατήσετε τον αέρα που αναπνέετε υγρό, αλλά φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης της συσκευής και να την κρατάτε καθαρή.

7. Κουρκούμι

Στη Νότια Ασία, το κουρκούμι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων, πόνου και κόπωσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να βελτιώσει την πνευμονία, μειώνοντας τον ερεθισμό των πνευμόνων. Δοκιμάστε να καταναλώσετε κουρκούμι σε τρόφιμα, συμπληρώματα ή ως τσάι, αλλά να είστε προσεκτικοί με την δοσολογία.

8. Κρατηθείτε μακριά από τον καπνό

Ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της πνευμονίας. Εάν καπνίζετε ήρθε η ώρα να το διακόψετε. Αν δεν καπνίζετε, αποφύγετε μέρη και ανθρώπους που καπνίζουν.

9. Ασκήσεις αναπνοής

Οι ασκήσεις αναπνοής βοηθούν τους πνεύμονες να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της πνευμονίας. Πάρτε 5-10 βαθιές αναπνοές και μετά βήξτε 2-3 φορές απότομα. Αυτή η άσκηση ωθεί την βλέννα να ξεκολλήσει από τους πνεύμονες.