Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Πνευμονικός πόνος: 5 αιτίες που σχετίζονται με τους πνεύμονες

Ο πόνος στο στήθος ή στους πνεύμονες, μπορεί να προκληθεί από τραυματισμούς ή άλλες αιτίες, όπως το άσθμα, οι πνευμονικές λοιμώξεις, ο καρκίνος του πνεύμονα, η εμβολή, η πλευρίτιδα και πολλές άλλες αιτίες που δεν σχετίζονται με τους πνεύμονες, αλλά με άλλα συστήματα του σώματος, όπως η καρδιά, ο οισοφάγος ή οι μυς του στήθους. Σ΄ αυτό το άρθρο θα δούμε μόνο τις αιτίες που σχετίζονται με τους πνεύμονες. (Πόνος στο στήθος : Δυσπεψία ή καρδιακή προσβολή;)

Ποιες πνευμονικές αιτίες προκαλούν πόνο στο στήθος;

Υπάρχουν πολλά θέματα που αφορούν τους πνεύμονες, όπως το άσθμα και οι λοιμώξεις, που μπορούν να προκαλέσουν πνευμονικό πόνο.

1. Άσθμα και Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Τόσο το άσθμα, όσο και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), είναι ασθένειες του αναπνευστικού, που μπορούν να προκαλέσουν σφίξιμο στο στήθος, ειδικά όταν βρίσκονται σε έξαρση. (ΧΑΠ: Τι κάνει πιο ευάλωτες τις γυναίκες;)

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει μια κρίση άσθματος είναι βήχας που χειροτερεύει τη νύχτα, δυσκολία στην αναπνοή, συριγμός. Επιπρόσθετα συμπτώματα της Χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, είναι ο συριγμός, η δύσπνοια, ο χρόνιος βήχας και η παραγωγή βλέννας. (Άσθμα: Ποιες είναι οι καλύτερες μορφές άσκησης;)

2. Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, είναι οι λοιμώξεις που επηρεάζουν τα μέρη του σώματος που εμπλέκονται στην αναπνοή, όπως τα ιγμόρεια, ο λαιμός, οι αεραγωγοί και φυσικά οι πνεύμονες. Οι περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος βελτιώνονται χωρίς την ανάγκη θεραπείας, αλλά σε άλλες περιπτώσεις, όπως όταν υπάρχει πνευμονία, χρειάζεται θεραπεία. (Άτυπη πνευμονία: Ποιες οι αιτίες της; Τι συμπτώματα προκαλεί;)

Τα συμπτώματα που προκαλούν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος είναι τα ακόλουθα:

3. Πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή είναι μια απειλητική για τη ζωή αιτία πόνου στους πνεύμονες, η οποία εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος στο πόδι, που ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, σπάσει και ταξιδέψει στους πνεύμονες μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. (Πνευμονική εμβολή: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

4. Πλευρίτιδα

Όταν αναπνέετε, οι λεπτοί ιστοί που καλύπτουν τους πνεύμονες και το θωρακικό τοίχωμα, τρίβονται μεταξύ τους. Συνήθως αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, επειδή ο ιστός είναι λείος και δεν δημιουργεί τριβές. Ωστόσο, όταν ο εν λόγω ιστός έχει υποστεί μόλυνση ή φλεγμονή, ερεθίζεται και πρήζεται, προκαλώντας έντονο πόνο. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως πλευρίτιδα ή πλευρίτις. (Κάψιμο στο στήθος: 6+1 βασικές αιτίες!)

Ο πόνος της πλευρίτιδας γενικά τείνει να αυξάνεται με τη βαθιά αναπνοή και είναι κυρίως οξύς. Υπάρχουν πολλές παθήσεις υγείας που προκαλούν πλευρίτιδα στον πνεύμονα, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, για παράδειγμα ο συστημικός ερυθηματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, καθώς και βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις του πνεύμονα. (Πόνος: Πώς μπορεί να γίνει χρόνιος; Πώς να προστατευθείτε;)

5. Πνευμονοθώρακας

Ο πνευμονοθώρακας, που σημαίνει κατάρρευση του πνεύμονα, μπορεί να προκαλέσει πόνο—συνήθως ξαφνικό, οξύ πόνο – στο στήθος που συνοδεύεται κυρίως από δυσκολία στην αναπνοή. Επιπλέον, μπορεί να συνοδεύεται από ερεθισμό στο στήθος, μια αίσθηση σαν να υπάρχει μια φυσαλίδα που σκάει κάτω από το δέρμα.

Ο πνευμονοθώρακας προκύπτει για διαφορετικούς λόγους, είτε από μόνος του –εμφανίζεται κυρίως σε άτομα 20 ετών που δεν έχουν πνευμονική νόσο- είτε ως αποτέλεσμα μιας υποκείμενης πνευμονικής ασθένειας, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. (Κυστική ίνωση: Μάθε τα πάντα γύρω από τη νόσο και ζήσε καλύτερα)

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved