Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καούρας και γαστοοισοφαγικής παλινδρόμησης;

Όλοι έχουμε αισθανθεί  τον πόνο της καούρας μετά την κατανάλωση ενός νόστιμου γεύματος. Στην προσπάθειά σας να ανακουφιστείτε, πιθανότατα έχετε βρεθεί να ρωτάτε: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καούρας και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;

Τη δεδομένη στιγμή, αυτές οι λέξεις και οι ερωτήσεις μπορεί να μη φαίνεται να έχουν τόση σημασία όσο το να βρείτε κάτι που θα κάνει την απαίσια αίσθηση να σταματήσει, αλλά η κατανόηση του τι συμβαίνει στο πεπτικό σας σύστημα -ειδικά αν αυτό είναι ένα συχνό πρόβλημα για εσάς- μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων. Ακολουθεί μια απλή ανάλυση για το τι προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πώς η καούρα παίζει ρόλο στην κατάσταση και τι πρέπει να γνωρίζετε για να κρατήσετε και τα δύο μακριά από το μέλλον σας και να απολαύσετε επιτέλους τα γεύματά σας με ηρεμία.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Για να καταλάβετε γιατί το οξύ του στομάχου μπορεί να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ας ξεκινήσουμε με μια γρήγορη ανανέωση της ανατομίας: Ο σωλήνας που καταλήγει από το στόμα σας στο στομάχι σας είναι ο οισοφάγος σας και στο τέλος του οισοφάγου σας βρίσκεται ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, ο οποίος είναι μια ομάδα μυών που λειτουργεί ως βαλβίδα πάνω από το στομάχι σας.

Αυτή η βαλβίδα επιτρέπει τη διέλευση της τροφής προς το στομάχι και, όταν λειτουργεί σωστά, εμποδίζει τα ισχυρά οξέα του στομάχου -τα οποία διασπούν αυτό που μόλις φάγατε- να εκτοξευθούν πίσω στον οισοφάγο.

Αυτή είναι η ιδανική λειτουργία. Όταν όμως υπάρχει αδυναμία ή χαλάρωση στον οισοφαγικό σφιγκτήρα σας, τότε η βαλβίδα δεν κλείνει τόσο σφιχτά όσο θα έπρεπε. Τότε διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να ανεβούν στον οισοφάγο το οξύ του στομάχου και η μερικώς χωνεμένη τροφή. Αυτή η ροή προς τα πάνω ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων (NIDDK).

Πολλοί άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την όξινη παλινδρόμηση μπορεί να υποθέσουν ότι το πρόβλημα συμβαίνει μόνο κοντά στο στομάχι, “αλλά το οξύ μπορεί να έρθει σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον οισοφάγο, ειδικά αν είστε ξαπλωμένοι”, λέει ο Gokulakrishnan Balasubramanian, M.D., γαστρεντερολόγος που επικεντρώνεται στην οισοφαγική, νευρογαστρεντερολογία και τις διαταραχές της κινητικότητας στο Wexner Medical Center του Ohio State University. “Για παράδειγμα, μπορεί να πάθετε βλάβη από οξύ στις φωνητικές χορδές ή στην τραχεία και αυτό το οξύ μπορεί στη συνέχεια να κατέβει και στους πνεύμονες, οπότε μπορεί να έχετε βήχα ή άλλα αναπνευστικά συμπτώματα”.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καούρας και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;

Η καούρα είναι ακριβώς αυτό που υπονοεί ο όρος: Αισθάνεστε έναν καυτό πόνο στο στήθος σας ακριβώς πίσω από το στέρνο. Η ερώτηση αν έχετε καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι στην πραγματικότητα μια ερώτηση παγίδα, επειδή η καούρα θεωρείται απλώς σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, σύμφωνα με το NIDDK. Εάν έχετε καούρα, αντιμετωπίζετε κάποια μορφή παλινδρόμησης. Είναι παρόμοιο με την ερώτηση αν έχετε πρησμένα ούλα ή ουλίτιδα – το πρώτο είναι σύμπτωμα του δεύτερου.

Ωστόσο, δεν εμφανίζουν όλοι όσοι έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση καούρες, όπως ακριβώς μπορεί να μην έχετε πρησμένα ούλα παρόλο που παλεύετε με ουλίτιδα. Αλλά είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε καούρα, αφού είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της όξινης παλινδρόμησης, λέει ο Dr. Balasubramanian. Η καούρα υποδηλώνει ότι η όξινη παλινδρόμηση έχει φτάσει μέχρι το επίπεδο της καρδιάς σας και είναι συνήθως χειρότερη μετά την κατανάλωση κοινών τροφών που την προκαλούν, όπως η σοκολάτα ή οι ντομάτες, ή όταν ξαπλώνετε μετά το φαγητό ή το ποτό. Μπορεί επίσης να έχετε μια πικρή ή όξινη γεύση στο στόμα, η οποία σύμφωνα με τον Dr. Balasubramanian είναι αποτέλεσμα του οξέος που ταξιδεύει ψηλότερα στο λαιμό σας.

Πώς διαγιγνώσκεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Αρχικά, ο γαστρεντερολόγος σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας προτού προβεί σε οποιουδήποτε είδους απεικονιστικές ή εργαστηριακές εξετάσεις. Πέρα από την καούρα, τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην κατάποση ή αίσθημα ότι η τροφή έχει πιαστεί στο λαιμό σας
  • Ναυτία
  • Αναγωγή άπεπτης ή μερικώς χωνεμένης τροφής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εμετό
  • Βήχας, που σημαίνει ότι το οξύ μπορεί να επηρεάζει το λαιμό ή τους πνεύμονές σας
  • Πόνος στο στήθος, ιδιαίτερα κάψιμο
  • Πονόλαιμος ή αίσθηση ότι οι φωνητικές σας χορδές “καίγονται”
  • Προβλήματα αναπνοής εάν το οξύ βρίσκεται στους πνεύμονές σας
  • Κακή αναπνοή
  • Δυσκολία στον ύπνο ή/και ξύπνημα με πόνο

Αν και πρόκειται για έναν δυσάρεστο κατάλογο, ένα σημαντικό σύμπτωμα που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα είναι ο πόνος στο στήθος, λέει ο Dr Balasubramanian. Η καούρα μπορεί να είναι δυσάρεστη και να εντοπίζεται στο στήθος, με πόνο ή κάψιμο που μπορεί να ακτινοβολεί στο λαιμό σας. Ωστόσο, ο καρδιακός πόνος στο στήθος -ο οποίος μπορεί να είναι πρόδρομος ή να υποδηλώνει καρδιακή προσβολή- είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί, επειδή μπορεί να παρουσιαστεί παρόμοια με την καούρα. Πιθανά σημάδια καρδιακής προσβολής μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν δύσπνοια, πόνο στα χέρια, πίεση ή πληρότητα στο στήθος σας ή πόνο στην πλάτη, τον αυχένα, το σαγόνι ή το στομάχι. Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία ότι αντιμετωπίζετε καρδιακό πόνο στο στήθος, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Τι προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Το να έχετε καούρα πολύ περιστασιακά μπορεί συνήθως να εντοπιστεί σε αυτό που τρώτε ή στον τρόπο που τρώτε, λέει  ο Atif Iqbal, M.D., ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Πεπτικής Φροντίδας στο MemorialCare Orange Coast Medical Center στην Καλιφόρνια. Για παράδειγμα, εξηγεί ότι η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος μπορεί να προκαλέσει μια μικρή χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα σας καθώς το στομάχι σας διαστέλλεται και αυτό μπορεί να προκαλέσει την εκτόξευση λίγων οξέων στον οισοφάγο. Ο συνδυασμός πολλών τροφών που προκαλούν συμπτώματα μπορεί επίσης να ωθήσει τα συμπτώματα. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, οι τροφές που πυροδοτούν είναι μοναδικές για κάθε άτομο, αλλά οι πιο συνηθισμένες περιλαμβάνουν:

  • Αλκοόλ
  • Καφεΐνη
  • Ανθρακούχα ποτά
  • Σοκολάτα
  • Εσπεριδοειδή και χυμοί
  • Μέντα και δυόσμος
  • Πικάντικα ή λιπαρά τρόφιμα, γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά
  • Ντομάτες και σάλτσες ντομάτας

Αν όμως αντιμετωπίζετε παλινδρόμηση πιο συχνά, είναι πιθανό να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. “Η τροφή είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας, αλλά σίγουρα όχι ο μοναδικός“, λέει ο Dr. Iqbal. “Αν έχετε τακτικά γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και έχετε δοκιμάσει να αλλάξετε το φαγητό σας και δεν σας βοηθάει, τότε θα πρέπει να το ελέγξετε”.

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, άλλα πράγματα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο παλινδρόμησης μπορεί να είναι τα εξής:

  1. Η εγκυμοσύνη: Η πίεση στην κοιλιά από την αυξανόμενη κοιλιά ωθεί το στομάχι προς τα πάνω, γι’ αυτό και η καούρα είναι συχνή στις εγκύους.
  2. Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων παθήσεων μπορεί να προκαλέσουν χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα , προκαλώντας συμπτώματα παλινδρόμησης. Αυτά είναι τα παυσίπονα, ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά και εκείνα που χρησιμοποιούνται για αλλεργίες, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άσθμα, μεταξύ άλλων.
  3. Γαστροκήλη: Αυτός ο τύπος κήλης αναπτύσσεται όταν η διασταύρωση μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου σας ολισθαίνει προς τα πάνω και προς τα κάτω, αποδυναμώνοντας τη λειτουργικότητα της ικανότητας της διασταύρωσης να εμποδίζει το περιεχόμενο του στομάχου από την παλινδρόμηση προς τα πάνω στον οισοφάγο.
  4. Ηλικία: Η παλινδρόμηση οξέος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά ο Dr. Iqbal λέει ότι τείνει να είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 55 ετών.
  5. Οικογενειακό ιστορικό: Μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρχει ένα γενετικό στοιχείο για ορισμένους ανθρώπους που οδηγεί σε χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα, καθυστερημένη κένωση του στομάχου και βλάβη στην άμεση απομάκρυνση του οξέος.

Πώς να αντιμετωπίσετε την καούρα που προκαλείται από παλινδρόμηση οξέος;

Ενώ η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συχνά απαιτεί ένα ολοκληρωμένο, μακροπρόθεσμο σχέδιο θεραπείας, η περιστασιακή καούρα που προκαλείται από την παλινδρόμηση οξέος μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με φάρμακα χωρίς συνταγή και κυρίως με αλλαγές στον τρόπο ζωής, λέει ο Dr. Balasubramanian.

Εκτός από το να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ώστε να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά -και να αποφεύγετε τα τρόφιμα που φαίνεται να σας προκαλούν πρόβλημα μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του στομαχικού οξέος για να απαλύνει το αίσθημα του καψίματος. Αυτό τείνει να βοηθήσει περίπου το 70 έως 80% των ανθρώπων που έχουν καούρα μόνο περιστασιακά, λέει ο Dr Balasubramanian. Το μη συνταγογραφούμενο Pepcid μπορεί επίσης να βοηθήσει- αυτό το φάρμακο ταξινομείται ως αναστολέας Η2 που μειώνει την ποσότητα του οξέος που απελευθερώνεται από τους αδένες στην επένδυση του στομάχου σας.

Ωστόσο, εάν έχετε διαγνωστεί με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η καούρα αποτελεί συνεχές πρόβλημα για εσάς, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για άλλες επιλογές. Σε αυτή την περίπτωση, η πρώτη γραμμή άμυνας περιλαμβάνει συνταγογραφούμενες επιλογές όπως οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων , καθώς εμποδίζουν την παραγωγή οξέος του στομάχου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή για την ενίσχυση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα ώστε να κάνει καλύτερα τη δουλειά του -αυτό ονομάζεται επέμβαση fundoplication. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του θεραπευτικού σας σχεδίου, ώστε να διασφαλίσει ότι το όφελος υπερτερεί έναντι οποιουδήποτε πιθανού κινδύνου παρενεργειών με βάση το προσωπικό σας ιστορικό υγείας.

“Ακόμη και αν τα συμπτώματά σας φαίνονται ήπια, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε πόσο συχνά συμβαίνουν”, λέει ο Dr Balasubramanian. “Όπως και άλλες παθήσεις, ο έγκαιρος έλεγχος μπορεί να αποτρέψει τη χειροτέρευση της παλινδρόμησης, που μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί”.