Παιδί

Ποια είναι η καλύτερη διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών;

Κανείς άλλος δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα εκτός από εσάς, και υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτείτε. Αυτή η απόφαση περιλαμβάνει πολλές σκέψεις, όπως ο σχεδιασμός του πότε θα σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά, ο καθορισμός του χρόνου που θα πάρετε άδεια από την εργασία σας, ακόμα και ο υπολογισμός του αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τη φροντίδα του παιδιού.

Κάποιοι λένε ότι η απόφαση για την απόκτηση δεύτερου παιδιού είναι ακόμη πιο δύσκολη από την απόφαση για την απόκτηση του πρώτου παιδιού, επειδή δεν μιλάτε απλώς για την απόκτηση ενός μωρού – μιλάτε για την αλλαγή μιας οικογενειακής δυναμικής.

Με κάθε νέο παιδί, πρέπει να σκεφτείτε πώς αυτό το μωρό θα επηρεάσει τον τρόπο ζωής σας, τα οικονομικά σας, τη δουλειά σας, τις σχέσεις σας και, φυσικά, τα άλλα παιδιά σας. Τέλος, η διεύρυνση της οικογένειάς σας κατά ένα παιδί μπορεί να υπερδιπλασιάσει τον φόρτο εργασίας σας.

Φυσικά, σχεδόν όλοι – από τους γιατρούς και τους επιστήμονες μέχρι τους φίλους και τους γείτονές σας – έχουν άποψη για το χρόνο γέννησης του μωρού και το ιδανικό μέγεθος της οικογένειας. Ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά και στη συνέχεια πάρτε τη δική σας απόφαση.


Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να αποκτήσετε άλλο ένα παιδί;

Ορισμένα ζευγάρια προτιμούν να περιμένουν τουλάχιστον 5 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, τα άλλα παιδιά σας λαμβάνουν αρκετή ατομική προσοχή από εσάς και είναι αρκετά μεγάλα για να κατανοήσουν πώς ένα άλλο παιδί θα αλλάξει τα πράγματα. Άλλοι βλέπουν ένα όφελος στο να βρίσκονται τα παιδιά του σε σχετικά κοντινή ηλικία μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να είναι «σύμμαχοι.

Όσον αφορά τις σχέσεις των παιδιών με τους γονείς τους, την αδελφική αντιπαλότητα και τη δική τους αυτοεκτίμηση, η καλύτερη στιγμή για να αποκτήσετε άλλο ένα μωρό είναι είτε όταν το πρώτο σας παιδί είναι μικρότερο του 1 έτους είτε μεγαλύτερο των 4 ετών. Τα μωρά που δεν είναι ακόμη 1 έτους δεν έχουν την αίσθηση της αποκλειστικής τους θέσης, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να δυσανασχετήσουν με έναν νέο μέλος στην οικογένεια. Και τα παιδιά που είναι 4 ετών κι άνω έχουν προλάβει να απολαύσουν την προσοχή της μαμάς και του μπαμπά – επιπλέον, τώρα συμμετέχουν σε δικές τους δραστηριότητες.

Όσον αφορά την υγεία του μωρού σας, το να περιμένετε δύο ή τρία χρόνια πριν μείνετε ξανά έγκυος μπορεί να ανατρέψει κάπως τις πιθανότητες υπέρ του μωρού σας.

Μελέτες δείχνουν ότι το να μείνετε έγκυος σε 18 μήνες μετά τη γέννηση του πρώτου σας παιδιού μπορεί να κάνει πιο πιθανό το δεύτερο παιδί σας να γεννηθεί νωρίς, λιποβαρές ή μικρότερο από το συνηθισμένο για τον αριθμό των μηνών που ήταν στη μήτρα.

Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι αν μείνετε έγκυος εντός 12 μηνών από τον τοκετό, μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο αποκόλλησης του πλακούντα και, αν είχατε υποβληθεί προηγουμένως σε καισαρική τομή, προδρομικού πλακούντα.

Αν όλα αυτά ακούγονται συγκεχυμένα, ας τα βάλουμε σε μια προοπτική. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα γιατί η αναμονή μικρού χρονικού διαστήματος μεταξύ των κυήσεων αυξάνει ορισμένους κινδύνους, αλλά έχουν κάποιες υπόνοιες.

Η μία είναι ότι το σώμα της μητέρας χρειάζεται χρόνο για να αναπληρώσει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά πριν γεννήσει ξανά. Έτσι, είτε είστε έγκυος, είτε σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, είτε θέλετε να περιμένετε, επισκεφθείτε έγκαιρα το γιατρό σας για να λάβετε τη σωστή φροντίδα και συμβουλές του, να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, να παίρνετε προγεννητικές βιταμίνες με φυλλικό οξύ και να διατηρείτε το σώμα σας όσο πιο υγιές μπορείτε.

Επομένως, το να περιμένετε περισσότερο είναι ο σωστός τρόπος, σωστά; Ίσως.

Αποδεικνύεται ότι το να περιμένετε πάνω από πέντε χρόνια για να αποκτήσετε το δεύτερο παιδί σας δεν είναι επίσης ιδανικό. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το χαμηλό βάρος γέννησης, ο πρόωρος τοκετός και το μικρότερο μέγεθος είναι πιο πιθανά στα μωρά των οποίων οι μητέρες αφήνουν να περάσουν πέντε χρόνια ή περισσότερα πριν μείνουν έγκυες, και οι μητέρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προεκλαμψία.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν την απόφαση ενός νέου μέλους στην οικογένεια σας;

Φυσικά, η επιστήμη δεν υπαγορεύει όλες τις επιλογές που έχετε να κάνετε, γι’ αυτό παραθέτουμε ορισμένα άλλα ζητήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας:

  1. Ο τρόπος ζωής σας

Έχετε εγκατασταθεί σε μια ωραία ρουτίνα με τα άλλα παιδιά σας; Έχετε δημιουργήσει ένα καλό σύστημα φροντίδας των παιδιών; Κοιμούνται επιτέλους όλοι τη νύχτα; Ίσως έχετε φτάσει στο σημείο να έχετε και πάλι χρόνο με τον σύντροφό σας. Ίσως επιστρέψατε στη δουλειά σας και σας αρέσει πολύ.

Όλα αυτά είναι σημαντικοί παράγοντες όταν σκέφτεστε να αποκτήσετε άλλο ένα παιδί. Να θυμάστε ότι ένα νεογέννητο θα καταλάβει τη ζωή σας. Σκεφτείτε αν έχετε τον χρόνο και την ενέργεια που απαιτεί ένα βρέφος και αν τα παιδιά σας είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ενός μωρού στο σπίτι.

  1. Η οικονομική σας κατάσταση

Τα χρήματα δεν είναι το παν, αλλά σίγουρα βοηθούν όταν μεγαλώνετε την οικογένεια σας. Σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές εκτιμήσεις, μπορεί να κοστίσει περισσότερα από 10.000 ευρώ ετησίως για να ταΐσετε, να ντύσετε, να στεγάσετε και να διατηρήσετε ένα παιδί υγιές. (Και αυτός είναι ένας συντηρητικός αριθμός για πολλά μέρη της χώρας.) Είναι καλή ιδέα να έχετε χώρο στον μηνιαίο προϋπολογισμό σας πριν συλλάβετε άλλο ένα παιδί.

Σκεφτείτε επίσης την κατάσταση της εργασίας σας. Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να συνεχίσουν να εργάζονται με πλήρη ή μερική απασχόληση μόλις έρθει το δεύτερο ή το τρίτο παιδί. Μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας, αν αυτό σας φαίνεται καλύτερο, ή να πληρώσετε για τη φροντίδα του νέου μωρού, αν διατηρήσετε τη δουλειά σας;

  1. Η ηλικία σας

Δυστυχώς, η γονεϊκή ηλικία έχει σημασία, ειδικά για τις γυναίκες. Αν είστε 38 ετών και θέλετε άλλα δύο παιδιά, μάλλον δεν έχετε την πολυτέλεια να τα τοποθετήσετε σε απόσταση τριών ετών μεταξύ τους. Αν όμως είστε νεότερη από 30 ετών και δεν έχετε προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τη σύλληψη, μπορείτε να είστε λίγο πιο ευέλικτη.

Συζητήστε για το ζήτημα της ηλικίας με τον σύντροφό σας: Πολλοί άνθρωποι έχουν ένα όραμα για την ηλικία που θέλουν να έχουν όταν τελειώσουν με την απόκτηση παιδιών.

  1. Οι προοπτικές σας

Εσείς και ο σύντροφός σας συμφωνείτε; Μερικές φορές ο ένας σύντροφος είναι έτοιμος και ο άλλος όχι. Είναι δύσκολο να είστε πάντα συγχρονισμένοι. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να διευθετηθεί, αλλά το πρώτο βήμα είναι να αρχίσετε να μιλάτε για τις διαφορές σας.

Καθίστε μαζί και συζητήστε τις απόψεις σας. Μπορεί να μην επιλύσετε τίποτα αμέσως, αλλά θα έχετε καλύτερη κατανόηση των θεμάτων. Μπορεί να σας βοηθήσει να μιλήσετε με άλλους που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση.

  1. Η καρδιά σας

Σίγουρα, μπορείτε να καθίσετε με ένα μεγάλο νομικό μπλοκ και να εξετάσετε τα συν και τα πλην. Αλλά αυτή είναι μια από τις αποφάσεις που οδηγούνται από την καρδιά, οπότε προχωρήστε και ακούστε τη δική σας. Αν θέλετε άλλο ένα μωρό και το θέλει και ο σύντροφός σας, ίσως δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από την παρούσα.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Types of sibling relationships https://www.healthychildren.org/English/family-life/family-dynamics/Pages/Types-of-Sibling-Relationships.aspx

Effects of birth spacing on maternal, perinatal, infant, and child health: A systematic review of causal mechanisms. https://pdf.usaid.gov/pdf_docs/pnady842.pdf

Interpregnancy interval and obstetrical complications. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22990461

Pregnancy spacing. U.S. Department of Health and Human Services, Health Resources and Services Administration, Maternal and Child Health Bureau. https://mchb.hrsa.gov/chusa13/perinatal-risk-factors-behaviors/p/pregnancy-spacing.html