Ψυχική υγεία

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία έναρξης ορμονοθεραπείας για την ψυχική υγεία των τράνς ατόμων;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα διεμφυλικά άτομα που ξεκινούν ορμονοθεραπεία επιβεβαίωσης φύλου στην εφηβεία έχουν καλύτερη ψυχική υγεία από ό,τι εκείνα που περιμένουν μέχρι την ενηλικίωση.

Οι συγγραφείς της μελέτης με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τα οφέλη του να επιτρέπεται στους νέους να επιδιώκουν ιατρική περίθαλψη για τους τρανσέξουαλ, σε μια εποχή που η εν λόγω θεραπεία βρίσκεται στο στόχαστρο ορισμένων συντηρητικών νομοθέτων.

“Αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική τώρα, επειδή πολλά πολιτειακά νομοθετικά συστήματα εισάγουν νομοσχέδια που θα θέσουν εκτός νόμου αυτού του είδους τη φροντίδα για τους τρανσέξουαλ νέους”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Jack Turban, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην παιδιατρική και εφηβική ψυχιατρική στην Ιατρική Στάνφορντ. “Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι αυτού του είδους η νομοθεσία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη”.

Γιατί είναι σημαντική η έναρξη ορμονοθεραπείας στους τρανσέξουαλ έφηβους πριν την ενηλικίωσή τους;

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που ξεκίνησαν ορμονική θεραπεία στην εφηβεία είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σκέψεις αυτοκτονίας, σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας ή θέματα κατάχρησης ουσιών.

Διαπίστωσε επίσης ότι μεταξύ των διεμφυλικών ατόμων που επιθυμούσαν ορμονική θεραπεία, εκείνα που την έκαναν απολάμβαναν καλύτερη ψυχική υγεία από εκείνα που δεν την έκαναν, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

“Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η παροχή φροντίδας στους νέους που επιβεβαιώνει το φύλο τους είναι κλινικά ορθή και αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσφορίας του φύλου“, δήλωσε ο D. Ojeda, συνήγορος πολιτικής του Εθνικού Κέντρου για την Ισότητα των Τρανσέξουαλ, η πανεθνική έρευνα της οποίας αποτέλεσε τη βάση για τη μελέτη.

Η δυσφορία φύλου, η οποία είναι δυσφορία ή αγωνία που προκαλείται από την ασυμφωνία μεταξύ της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου και του φύλου που του αποδόθηκε κατά τη γέννηση, μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη όταν δεν αντιμετωπίζεται, δήλωσε η Ojeda.

Η θεραπεία επιβεβαίωσης του φύλου αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα με τη χρήση είτε οιστρογόνων είτε τεστοστερόνης για να αλλάξει σωματικά το σώμα ενός ατόμου, ώστε να ταιριάζει με την αίσθηση της ταυτότητάς του. Όταν η θεραπεία θα πραγματοποιηθεί στην εφηβεία, μπορεί να επιτρέψει στους νέους να βιώσουν την εφηβεία τους με τον σωστό τρόπο.

Ο Sean Ebony Coleman, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Destination Tomorrow, ενός κέντρου LGTBQ+ στην περιοχή Bronx της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπει στις καθημερινές του παρατηρήσεις.

“Πρέπει να κοιτάξετε το άγχος με το οποίο κυκλοφορούν οι νέοι άνθρωποι, ειδικά όταν αυτό προέρχεται για την ταυτότητα φύλου”, δήλωσε ο Coleman. “Αισθάνονται σχεδόν ότι πρέπει να προσποιηθούν για να ανταποκριθούν στις πεποιθήσεις των άλλων για το πώς θα έπρεπε να είναι η ζωή τους”.

Μπορεί η ορμονοθεραπεία στην εφηβεία να μειώσει τις αυτοκτονικές σκέψεις στα τρανσέξουαλ άτομα;

Οι κατευθυντήριες γραμμές που προτάθηκαν τον Δεκέμβριο από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα υγείας των τρανσέξουαλ συμβουλεύουν ότι οι νέοι πρέπει να λαμβάνουν περισσότερη προετοιμασία και ψυχολογική αξιολόγηση από ό,τι οι ενήλικες, λέγοντας ότι πρέπει να έχουν προβληματιστεί με την ταυτότητα φύλου τους για “αρκετά χρόνια” πριν υποβληθούν σε φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Ο Turban σημείωσε ότι το ισχύον πρότυπο περίθαλψης καλεί τους νεαρούς τρανσέξουαλ να συνεργαστούν με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας εάν εξετάζουν το ενδεχόμενο θεραπείας για την επιβεβαίωση του φύλου τους.

Ενώ είχαν γίνει έρευνες για την ψυχική υγεία των τρανσέξουαλ νέων πριν ή μετά την έναρξη μιας τέτοιας θεραπείας κανείς δεν είχε συγκρίνει προηγουμένως εκείνους που ξεκίνησαν κατά την εφηβεία με εκείνους που το έκαναν ως ενήλικες.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ρητά ότι η μη δυνατότητα πρόσβασης σε ορμόνες μέχρι την ενηλικίωση συνδέεται με χειρότερα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία“, ανέφερε o Turban .

Η μελέτη συγκέντρωσε στοιχεία από την έρευνα του Εθνικού Κέντρου για την Ισότητα των Τρανσέξουαλ στις ΗΠΑ για το 2015, τη μεγαλύτερη δημοσκόπηση που έγινε ποτέ σε ολόκληρη τη χώρα σε ενήλικες τρανσέξουαλ. Περισσότερα από 27.000 άτομα συμπλήρωσαν την έρευνα, απαντώντας σε εκτενείς ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή τους.

Ο Turban, μαζί με τον επικεφαλής συγγραφέα Alex Keuroghlian, αναπληρωτή καθηγητή ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, επικεντρώθηκαν στις απαντήσεις από περισσότερους από 21.000 συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι δήλωσαν ότι επιθυμούσαν ή είχαν κάνει θεραπεία που να επιβεβαιώνει το φύλο τους. Ανέλυσαν τις απαντήσεις με βάση το πότε οι ερωτηθέντες άρχισαν να λαμβάνουν ορμονοθεραπεία – είτε στην πρώιμη ή την όψιμη εφηβεία, είτε στην ενήλικη ζωή είτε καθόλου.

Οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν σχετικά με την ψυχική τους υγεία και το ιστορικό αυτοκτονικών σκέψεων, προσπαθειών αυτοκτονίας, κραιπάλης και χρήσης παράνομων ναρκωτικών, καθώς και για τυχόν πρόσφατες περιπτώσεις σοβαρής ψυχολογικής δυσφορίας.

Σε σύγκριση με τους ερωτηθέντες που δεν είχαν λάβει θεραπεία, εκείνοι που είχαν λάβει ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν βιώσει πρόσφατα αυτοκτονικό ιδεασμό ή δυσφορία, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Για τους ερωτηθέντες που είχαν ξεκινήσει θεραπεία επιβεβαίωσης του φύλου στην πρώιμη εφηβεία, οι πιθανότητες να βιώσουν ψυχολογική δυσφορία μειώθηκαν κατά 222%, για εκείνους που βρίσκονταν σε προχωρημένη εφηβεία κατά 153% και για εκείνους που βρίσκονταν στην ενήλικη ζωή κατά 81%.

Ομοίως, οι πιθανότητες αυτοκτονικού ιδεασμού ήταν ομοίως χαμηλότερες για όσους είχαν ξεκινήσει στην πρώιμη εφηβεία (135%) σε σύγκριση με την όψιμη εφηβεία (62%) και την ενήλικη ζωή (21%).

Όσοι ξεκίνησαν να λαμβάνουν θεραπεία για την επιβεβαίωση του φύλου στην εφηβεία είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν κάνει χρήση παράνομων ναρκωτικών από εκείνους που ξεκίνησαν τη θεραπεία ως ενήλικες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι ξεκίνησαν ορμονοθεραπεία στην ενήλικη ζωή τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαχειρίζονται λάθος την ζωή τους, κάνοντας άστατη ζωή, και να κάνουν χρήση παράνομων ναρκωτικών σε σχέση με όσους δεν έλαβαν ποτέ ορμονοθεραπεία. Ο Turban δήλωσε ότι η αυξημένη αυτοπεποίθηση και η κοινωνική δέσμευση μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν ορμόνες μπορεί να είναι ένας παράγοντας αυτού του φαινομένου, υποδεικνύοντας την ανάγκη να προσαρμοστούν οι συμβουλές για τη χρήση ουσιών στα τρανσέξουαλ άτομα.

 Γιατί είναι δύσκολη η ιατρική περίθαλψη για τα τρανσέξουαλ άτομα;

Ενώ ορισμένα τρανσέξουαλ άτομα αισθάνονται άνετα με το σώμα τους και δεν θέλουν να αναζητήσουν ορμονοθεραπεία, εκείνοι που το κάνουν αντιμετωπίζουν συχνά έλλειψη παιδιατρικών κλινικών για επιβεβαίωση του φύλο ή γιατρών που έχουν εκπαιδευτεί να φροντίζουν νέους με διαφορετικό φύλο.

“Η ολοκληρωμένη εκπαίδευση στη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο δεν αποτελεί επί του παρόντος μέρος των τυπικών προγραμμάτων σπουδών ιατρικής εκπαίδευσης”, δήλωσε ο Keuroghlian του Χάρβαρντ, κύριος ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης για την Υγεία LGBTQIA+ στο The Fenway Institute στη Βοστώνη.

Επιπλέον, τα νομοθετικά συστήματα των πολιτειών σε όλη τη χώρα έχουν μελετήσει δεκάδες νομοσχέδια που απαγορεύουν την υγειονομική περίθαλψη των τρανσέξουαλ για τους νέους τα τελευταία χρόνια και δύο – το Αρκάνσας και το Τενεσί – τα έχουν περάσει μέχρι στιγμής. Παρόμοια νομοσχέδια έχουν ήδη εισαχθεί το 2022, με τους υποστηρικτές τους να υποστηρίζουν ότι οι νόμοι αυτοί είναι απαραίτητοι για την προστασία των νέων από αλλαγές που αλλάζουν τη ζωή τους και είναι μόνιμες.

Οι εν λόγω νομοθεσίες έχουν αντιταχθεί σε μεγάλο βαθμό από επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης και της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης.

Η παροχή πρόσβασης σε φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο στους εφήβους έχει αδιαμφισβήτητα οφέλη“, δήλωσε η Paula Neira της GLMA: Health Professionals Advancing LGBTQ Equality.

Η πλειονότητα των διεμφυλικών και δυαδικών νέων δηλώνει ότι η συζήτηση σχετικά με τέτοιους νόμους έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκαν επίσης από το Trevor Project, μια εθνική οργάνωση πρόληψης αυτοκτονιών που εξυπηρετεί τους ΛΟΑΤΚΙ νέους.

Η εν λόγω δημοσκόπηση, που διεξήχθη στα τέλη του 2021, διεξήχθη σε εθνικό δείγμα 820 ΛΟΑΤΚΙ νέων και νεαρών ενηλίκων ηλικίας 13 έως 24 ετών. Από τους 318 που ήταν τρανσέξουαλ ή μη δυαδικοί, το 85% ανέφερε αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία εξαιτίας τέτοιων νομοσχεδίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαγορεύουν στους τρανσέξουαλ αθλητές να συμμετέχουν σε αθλητικές ομάδες που ταιριάζουν με την ταυτότητα φύλου τους.

Αρκετές πολιτείες, όπως η Αριζόνα και το Κεντάκι, έχουν εισαγάγει νομοσχέδια που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των νέων με επιβεβαίωση φύλου για τη νομοθετική περίοδο του 2022.

Ο Turban δήλωσε ότι οι ερευνητές της μελέτης συνεργάζονται με το Εθνικό Κέντρο για την Ισότητα των Τρανσέξουαλ, καθώς ο οργανισμός διεξάγει την έρευνά του για το 2022.

Η φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο σώζει ζωές“, δήλωσε ο Ojeda, από το κέντρο. “Ήρθε η ώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ηγέτες της υγειονομικής περίθαλψης να ακολουθήσουν την επιστήμη, επειδή τα παιδιά αξίζουν κάτι καλύτερο“.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Gender-affirming care helps save lives, cuts depression risk in transgender and nonbinary youth, study finds by Claire Thornton https://eu.usatoday.com/story/news/nation/2021/12/17/youth-mental-health-transgender/6446801001/

As Arkansas bans treatments for transgender youth, 15 other states consider similar bills by Chelsey Cox https://eu.usatoday.com/story/news/politics/2021/04/08/states-consider-bills-medical-treatments-transgender-youth/7129101002/

'Children will die': Transgender advocates warn about risks as more states consider banning gender-affirming care for kids by Marc Ramirez https://eu.usatoday.com/story/news/nation/2021/04/12/arkansas-trans-minors-law-endangers-lives-snubs-doctors-experts-say/7144794002/

Access to gender-affirming hormones during adolescence and mental health outcomes among transgender adults by Jack L. Turban ,Dana King,Julia Kobe,Sari L. Reisner,Alex S. Keuroghlian https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0261039

Association of Gender-Affirming Hormone Therapy With Depression, Thoughts of Suicide, and Attempted Suicide Among Transgender and Nonbinary Youth by Amy E. Green, Ph.D. Jonah P. DeChants, Ph.D. Myeshia N. Price, Ph.D. Carrie K. Davis, M.S.W. https://www.jahonline.org/article/S1054-139X(21)00568-1/fulltext

New Poll Illustrates the Impacts of Social & Political Issues on LGBTQ Youth by Trevor News https://www.thetrevorproject.org/blog/new-poll-illustrates-the-impacts-of-social-political-issues-on-lgbtq-youth/

Better mental health found among transgender people who started hormones as teens https://med.stanford.edu/news/all-news/2022/01/mental-health-hormone-treatment-transgender-people.html

Impact of Early Medical Treatment for Transgender Youth: Protocol for the Longitudinal, Observational Trans Youth Care Study by James Lykens and Adrienne Pichon https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6647755/