Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας;

Τι είναι η άνοια;

Η άνοια είναι μια κατάσταση κατά την οποία πολλαπλές πτυχές της εγκεφαλικής λειτουργίας μειώνονται, παρεμβαίνοντας στη φυσιολογική καθημερινή λειτουργία του ατόμου. Υπάρχει ένας αριθμός ασθενειών που μπορεί να οδηγήσει σε άνοια και κάθε μία από αυτές χαρακτηρίζεται από ένα διαφορετικό πρότυπο συμπεριφορικών αλλαγών.

 1. Νόσος Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ, η πιο γνωστή άνοια από όλες, γίνεται συνήθως αντιληπτή μεταξύ των ηλικιών 65 έως 85 ετών και εξελίσσεται αργά. Τα πιο εμφανή συμπτώματά της περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, άγχος, διαταραχές ύπνου και κατάθλιψη. Οι εγκέφαλοι των ατόμων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ έχουν μια ιδιαίτερη εμφάνιση στο μικροσκόπιο, η οποία οφείλεται κυρίως στην εκτεταμένη παρουσία νευριτικών πλακών και νευροϊνιδιακών συμφύσεων. Οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσον αυτές οι ανωμαλίες μπορούν να καθοδηγήσουν την έρευνα για τη θεραπεία της άνοιας Αλτσχάιμερ. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν λίγες διαθέσιμες ιατρικές θεραπείες, οι οποίες δεν αναστρέφουν τη νόσο. Σε γενικές γραμμές, η νόσος δεν πιστεύεται ότι συνδέεται με εγκεφαλικά επεισόδια, αν και τα άτομα με Αλτσχάιμερ που έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια εμφανίζουν γενικά πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου από τα άτομα με Αλτσχάιμερ που δεν έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια.

 1. Μετωποκροταφική άνοια

Πρόκειται για μια ομάδα διαταραχών στις οποίες προσβάλλονται επιλεκτικά οι μετωπιαίοι και κροταφικοί λοβοί του εγκεφάλου. Οι μετωποκροταφικές άνοιες ξεκινούν νωρίτερα στη ζωή από τη Νόσο Αλτσχάιμερ (μεταξύ 50 και 60 ετών) και παρόλο που εξακολουθούν να εξελίσσονται αργά, εξελίσσονται λίγο πιο γρήγορα από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνουν αλλαγές στην προσωπικότητα, όπως απώλεια διορατικότητας, απώλεια ενσυναίσθησης για τους άλλους, κακή αυτοφροντίδα, συναισθηματική εκρηκτικότητα και παρορμητικότητα. Όπως και η Νόσος Αλτσχάιμερ, οι μετωποκροταφικές άνοιες δεν θεωρείται ότι προκαλούνται από εγκεφαλικά επεισόδια. Συνήθως περιλαμβάνουν τους ακόλουθους υποτύπους άνοιας:

 • Νόσος του Pick
 • Πρωτοπαθής προοδευτική αφασία
 • Νόσος του κινητικού νευρώνα και μετωποκροταφική εκφύλιση
 1. Άνοια του σώματος Lewy

Αυτός ο τύπος άνοιας χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 1. Παρκινσονική άνοια

Πρόκειται για μια ομάδα άνοιας που εμφανίζεται πάντα μαζί με τις προοδευτικές ανωμαλίες των κινήσεων που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον. Υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τύποι άνοιας που μπορεί να αναπτυχθούν μαζί με τη νόσο του Πάρκινσον. Οι συνήθεις παρκινσονικές άνοιες είναι:

 • Εκφυλιστικές (σποραδικές) άνοιες
 • Εκφυλιστικές οικογενείς άνοιες
 • Δευτερογενή σύνδρομα παρκινσονικής άνοιας
 • Άνοια pugilistica
 • Άνοια που οφείλεται σε κληρονομικές μεταβολικές διαταραχές
 1. Αγγειακή άνοια

Πρόκειται για τον τύπο άνοιας που προκαλείται από εγκεφαλικά επεισόδια, μικροεγκεφαλικά επεισόδια, σιωπηλά εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες μορφές εγκεφαλοαγγειακής νόσου. Η αγγειακή άνοια περιγράφει τη συμπεριφορά και τη γνωστική έκπτωση που εμφανίζεται όταν κάποιος έχει υποστεί έναν αριθμό μικρών εγκεφαλικών επεισοδίων που μπορεί να ήταν ή να μην ήταν αισθητά όταν συνέβησαν. Τα συμπτώματα της αγγειακής άνοιας προκαλούνται από την εγκεφαλική βλάβη που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν λήθη, ακατάλληλη συμπεριφορά, αλλαγές στην προσωπικότητα, συναισθηματική αστάθεια, ακόμη και απώλεια της αίσθησης του χιούμορ. Τα άτομα που πάσχουν από αγγειακή άνοια έχουν συχνά μειωμένη ικανότητα να φροντίζουν τον εαυτό τους, και αυτό μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση ενός μεγαλύτερου, πιο σημαντικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πώς να αποτρέψετε την αγγειακή άνοια;

Οι παράγοντες κινδύνου που καθιστούν τους ανθρώπους ευάλωτους στο εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακής άνοιας. Μόλις εντοπιστούν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, συχνά μέσω ενός ιατρικού ελέγχου ρουτίνας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου. Η πρόληψη της αγγειακής άνοιας αποτελεί σημαντική στρατηγική για τα άτομα που δεν πάσχουν από αγγειακή άνοια, καθώς και για τα άτομα που έχουν ήδη ενδείξεις, επειδή η πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να αποτρέψει τη χειροτέρευση της αγγειακής άνοιας.

Τι να κάνω αν κάποιος έχει άνοια;

Η διαβίωση με την αγγειακή άνοια είναι προκλητική και αγχωτική. Πολλοί άνθρωποι που αναπτύσσουν αυτή την πάθηση έχουν τουλάχιστον εν μέρει επίγνωση της δικής τους γνωστικής έκπτωσης, αλλά και αδυναμία να επεξεργάζονται πληροφορίες και να σχεδιάζουν ενέργειες τόσο καλά όσο στο παρελθόν. Οι αγαπημένοι τους παρατηρούν και μπορεί να είναι συγκλονισμένοι τόσο από τη συναισθηματική αβεβαιότητα όσο και από το πρακτικό καθημερινό βάρος του να είσαι φροντιστής. Είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε τακτικά την ιατρική σας ομάδα για να διατηρήσετε τη βέλτιστη υγεία σας και να αποτρέψετε την περαιτέρω παρακμή. Πολλοί ασθενείς και μέλη της οικογένειας θεωρούν επίσης ότι είναι χρήσιμο να συνδεθείτε με τους πόρους και την υποστήριξη για την άνοια που υπάρχουν στην κοινότητά σας, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει το βάρος της ζωής με την κατάσταση της αγγειακής άνοιας.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Is Dementia? Symptoms, Types, and Diagnosis https://www.nia.nih.gov/health/what-is-dementia

What Is Alzheimer's Disease? https://www.nia.nih.gov/health/what-alzheimers-disease

What Are Frontotemporal Disorders? Causes, Symptoms, and Treatment https://www.nia.nih.gov/health/what-are-frontotemporal-disorders

What Is Lewy Body Dementia? Causes, Symptoms, and Treatments https://www.nia.nih.gov/health/what-lewy-body-dementia-causes-symptoms-and-treatments

Parkinson's Disease Dementia https://www.alz.org/alzheimers-dementia/what-is-dementia/types-of-dementia/parkinson-s-disease-dementia

Vascular Dementia: Causes, Symptoms, and Treatments https://www.nia.nih.gov/health/vascular-dementia