Υγεία του ματιού

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ του πόνου στον αυχένα, στην πλάτη και στα μάτια;

Πώς συνδέονται τα μάτια, ο αυχένας και η πλάτη σας;

Αν έχετε ποτέ βιώσει ένταση και δυσφορία στα μάτια ταυτόχρονα με πόνο στον αυχένα ή στο άνω μέρος της πλάτης, ίσως να έχετε αναρωτηθεί πώς συνδέονται αυτές οι περιοχές. Η μυϊκή ένταση στον αυχένα και την πλάτη σας δεν μπορεί να προκαλέσει άμεσα προβλήματα και δυσφορία στα μάτια και το αντίστροφο.

Ωστόσο, η ταυτόχρονη ύπαρξη ενοχλήσεων στα μάτια, στον αυχένα ή/και στο άνω μέρος της πλάτης θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι συμμετέχετε σε ορισμένες δραστηριότητες ή συμπεριφορές που προκαλούν τη δυσφορία σας σε όλες αυτές τις περιοχές.

Υπάρχουν επίσης μερικά θέματα υγείας όπου η δυσφορία σε μια περιοχή μπορεί να προκύψει ως σύμπτωμα ενός προβλήματος στην άλλη. Με άλλα λόγια, ο πόνος στον αυχένα και την πλάτη μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός προβλήματος στα μάτια και η δυσφορία στα μάτια (με τη μορφή πονοκεφάλων γύρω από την περιοχή των ματιών) μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα στον αυχένα και την πλάτη.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες που προκαλούν δυσφορία στα μάτια, τον αυχένα και την πλάτη;

Πολλές από τις δραστηριότητες που προκαλούν καταπόνηση και δυσφορία στα μάτια οδηγούν επίσης σε προβλήματα στον αυχένα και την πλάτη. Η καταπόνηση των ματιών είναι εξαιρετικά συχνή και συμβαίνει όταν τα μάτια σας κουράζονται από την έντονη χρήση. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε ενόχληση στα μάτια με τη μορφή ξηροφθαλμίας ή διαλείποντος ελαφρού θολώματος της όρασης. Αυτές οι ίδιες δραστηριότητες συχνά προωθούν την κακή στάση του αυχένα και της πλάτης σας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ένταση και πόνο σε αυτές τις περιοχές.

Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλές από αυτές τις δραστηριότητες περιλαμβάνουν οπτικά απαιτητική κοντινή εργασία. Ως κοντινή εργασία ορίζεται κάθε δραστηριότητα που εκτελείται σε μικρή απόσταση εργασίας. Εάν πραγματοποιείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση των ματιών λόγω της ανάγκης για έντονη οπτική προσοχή και σε κακή στάση του σώματος λόγω της ανάγκης ή της παρόρμησης για πιο κοντινή απόσταση.

Παραδείγματα κοντινής εργασίας περιλαμβάνουν το διάβασμα, το γράψιμο, τα βιντεοπαιχνίδια και οι χειροτεχνίες. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στον 21ο αιώνα, το σημαντικότερο παράδειγμα είναι η χρήση ψηφιακών οθονών. Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, που ονομάζεται επίσης σύνδρομο όρασης υπολογιστή, είναι μια κοινή αιτία τόσο δυσφορίας των ματιών όσο και πόνου στον αυχένα και την πλάτη.

Μια μελέτη που ανέλυσε τη χρήση ηλεκτρονικών αναγνωστών (e-readers) διαπίστωσε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καταπόνησης και ερεθισμού των ματιών. Η έκθεση στο έντονο φως της οθόνης και το μικρότερο μέγεθος των γραμματοσειρών είναι δύο από τους πολλούς παράγοντες που καθιστούν τη χρήση της ψηφιακής οθόνης “μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας“, το οποίο πιστεύεται ότι επηρεάζει το 50% ή και περισσότερο των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ποια είναι τα προβλήματα των ματιών που μπορεί επίσης να συνδέονται έμμεσα με τον πόνο στην πλάτη και τον αυχένα σας;

  1. Δυσλειτουργία της διόφθαλμης όρασης

Η δυσλειτουργία της διόφθαλμης όρασης (BVD) είναι μια συχνή κατάσταση οπτικής παρεκτόπισης. Τα μάτια δυσκολεύονται να στείλουν μια καθαρή εικόνα στον εγκέφαλο επειδή είναι ελαφρώς παραμορφωμένα. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα οπτικών και σωματικών συμπτωμάτων, αλλά τα κύρια οπτικά συμπτώματα περιλαμβάνουν θολή όραση, ευαισθησία στο φως και δυσφορία των ματιών κατά την κίνηση.

Ο πόνος στους ώμους και στον αυχένα είναι μεταξύ πολλών άλλων πιθανών σωματικών συμπτωμάτων της δυσλειτουργίας της διόφθαλμης όρασης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κακή οπτική ευθυγράμμιση προκαλεί μυϊκή ένταση, η οποία επιδεινώνεται για όσους προσπαθούν να το αντισταθμίζουν γέρνοντας το κεφάλι τους προς τον έναν ώμο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επαναπροσαρμογή των εικόνων κάθετα, αλλά πρόκειται για μια επικίνδυνη συνήθεια που μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή πόνο στον αυχένα.

  1. Μυωπία

Τα άτομα με μυωπία, μπορούν να βλέπουν αντικείμενα στο βάθος καθαρά, ενώ τα κοντινά αντικείμενα είναι εκτός εστίασης. Αυτό δυσκολεύει το μάτι να εστιάσει το φως στο σωστό τμήμα του αμφιβληστροειδούς.

Κατά συνέπεια, χωρίς διορθωτικούς φακούς οι μύωπες τείνουν να καταπονούν τα μάτια τους σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την εστίαση. Είναι πιθανό ότι η προσπάθεια να απομακρυνθούν ή να πλησιάσουν το αντικείμενο οδηγεί σε κακή στάση του σώματος, επιδεινώνοντας τον πόνο.

  1. Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία είναι η σχετιζόμενη με την ηλικία μυωπία. Για να βλέπουμε καθαρά τα αντικείμενα σε διαφορετικές αποστάσεις, ο φακός του ματιού χρειάζεται ευελιξία. Φυσικά με την ηλικία, αυτή η ευελιξία μειώνεται και οι φακοί γίνονται πιο άκαμπτοι. Όπως και η μυωπία, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτό μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση στα μάτια σας καθώς και πόνο στον αυχένα και την πλάτη.

Η ένταση των μυών του αυχένα και της πλάτης μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα μάτια;

Η Leanne Antoine, διπλωματούχος φυσιοθεραπεύτρια και εκπρόσωπος της Chartered Society of Physiotherapy (CSP), συμβουλεύει ότι η μυϊκή ένταση στον αυχένα και την πλάτη σας μπορεί επίσης να οδηγήσει έμμεσα σε πόνο στα μάτια.

Αυτό συμβαίνει όταν η ασυνείδητη ένταση των μυών του αυχένα, του άνω μέρους της πλάτης και των ώμων οδηγεί σε ένταση στο πίσω μέρος του κρανίου – την ινιακή περιοχή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους που επηρεάζουν την περιοχή γύρω από το μάτι.

Η μυϊκή ένταση στην πλάτη και τον αυχένα μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους και οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν να διαπιστωθεί η πρωταρχική αιτία του πόνου σας και να προσφέρουν μια προσαρμοσμένη υπηρεσία φυσιοθεραπείας για την ανακούφιση από την ένταση.

Τι είναι οι αυχενογενείς πονοκέφαλοι;

Ο αυχενογενής πονοκέφαλος, όπως υποδηλώνει ο όρος, προέρχεται από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (αυχένας) και χαρακτηρίζεται από πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα, που μπορεί κάλλιστα να συνοδεύεται από μυϊκή ένταση.

Τα συμπτώματα του αυχενογενούς πονοκέφαλου εμφανίζονται συνήθως στη μία μόνο πλευρά του αυχένα, του κεφαλιού ή/και του προσώπου και συνήθως επηρεάζουν την περιοχή γύρω από το μάτι. Αυτός ο πονοκέφαλος είναι συνήθως ένας μέτριος, θαμπός πόνος, αλλά μπορεί να είναι και πιο έντονος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρήξιμο των ματιών και θολή όραση.

Τέλος, υπάρχει η άποψη ότι εάν ορισμένες δομές στο άνω μέρος του αυχένα τραυματιστούν ή καταστραφούν με κάποιο τρόπο, η αισθητηριακή εισροή αυτής της βλάβης μπορεί να δημιουργήσει αυξημένη ευαισθησία, οδηγώντας σε αυτόν τον τύπο πονοκεφάλου.


+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Neck/shoulder discomfort due to visually demanding experimental near work is influenced by previous neck pain, task duration, astigmatism, internal eye discomfort and accommodation https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28832612/

Trapezius muscle activity increases during near work activity regardless of accommodation/vergence demand level https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25697148/

Frequency of musculoskeletal and eye symptoms among computer users at work https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22728804/

Visual consequences of electronic reader use: a pilot study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27495950/

Management of digital eye strain https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29797453/

Computer Vision Syndrome https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28628753/

Digital eye strain: prevalence, measurement and amelioration https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29963645/

2021 Update: BVD and Neck Pain https://www.optometrists.org/general-practice-optometry/guide-to-binocular-visual-dysfunction/2021-update-headaches/2021-update-neck-pain/

BVD Symptoms and Treatment https://www.optometrists.org/general-practice-optometry/guide-to-binocular-visual-dysfunction/bvd-symptoms-and-treatment/

Neck Pain and Cervicogenic Headache https://www.spine-health.com/conditions/neck-pain/neck-pain-and-cervicogenic-headache