Παιδί

Ποια είναι η υπερδύναμη των παιδιών; Η καλοσύνη τους!

Ναι σωστά διαβάσατε, η καλοσύνη είναι μια υπερδύναμη που αξίζει να μάθουμε στα παιδιά μας να την χρησιμοποιούν κάθε μέρα στην ζωή τους. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η καλοσύνη είναι ένας παράγοντας που ενισχύει την ευτυχία και την αποδοχή μεταξύ των συνομηλίκων τους.
Ο Leo Buscaglia μέσα από τα βιβλία του επισημαίνει κάτι πολύ σημαντικό.’’Πολύ συχνά υποτιμούμε τη δύναμη που έχει ένα άγγιγμα, ένα χαμόγελο, μια ευγενική φράση, ή η μικρότερη κίνηση ενδιαφέροντος, όλα τα οποία έχουν την δύναμη να αλλάξουν εντελώς μια ζωή’’.
Δυστυχώς πολλοί γονείς προσπαθούν να κάνουν τα παιδιά τους σκληρά για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας, όμως δεν αντιλαμβάνονται ότι μόνο η καλοσύνη θα τα βοηθήσει ουσιαστικά να ενταχθούν ομαλά και να νιώσουν καλά.
Μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας τα οφέλη που θα αποκομίσουν από την καλοσύνη υιοθετώντας απλά παραδείγματα για την σημασία της.

  • Ξεκινήστε ένα παιχνίδι μαζί τους για την σημασία των θετικών λέξεων. Τι σημαίνει άραγε καλοσύνη για τα παιδιά; ρωτήστε το παιδί σας και ενθαρρύνετε το να στείλει ένα γράμμα σε ένα καλό του φίλο/φίλη ή και στον δάσκαλο του.
  • Μάθετε στο παιδί σας να λέει ευχαριστώ και και για το πιο μικρό πράγμα .Έτσι θα μάθει να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα καθημερινά, στον δρόμο, στο ασανσέρ, στον γείτονα κτλ.
  • Παίξτε μαζί του το παιχνίδι ‘’βρίσκω την καλοσύνη’’. Στην βόλτα σας θα είναι χρήσιμο γιατί το παιδί θα βρει την καλοσύνη παντού και θα εκπλήξει.
  • Κάθε βράδυ αφιερώστε 2΄πριν κοιμηθεί να το ρωτήσετε τι ήταν εκείνο που τον έκανε χαρούμενο σήμερα.
  • Μάθετε στο παιδί σας την σημασία του εθελοντισμού και της προσφοράς γενικότερα. Μπορεί μερικές φορές να μην μπορούν να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα κάποιων ζητημάτων ,αλλά με την συμμετοχή τους όλα γίνονται ξεκάθαρα και απλά.
  • Ξεκινήστε μαζί του και εσείς ένα πρόγραμμα βοήθειας και καλοσύνης προς τους συνανθρώπους σας.
  • Επισκεφθείτε ένα καταφύγιο σαν οικογένεια, μοιράστε ρούχα που δεν χρειάζεστε, κάντε μια δωρεά πάντα συντροφιά με τα παιδιά σας. Τα παιδιά μαθαίνουν όταν βλέπουν κάτι να γίνεται στην πράξη και όχι κάτι που συνήθως ακούνε.

Οι καλές πράξεις δίνουν χαρά και αυτή θα εισπράξετε και εσείς και το παιδί σας. Μην αδιαφορείτε για ότι συμβαίνει γύρω σας. Δείξτε την καλοσύνη σας και το παιδί σας θα υιοθετήσει αυτή την στάση σας.
Κάντε τον κόσμο του πιο όμορφο μέσα από την στάση σας. Στην επόμενη βόλτα σας στο πάρκο αν δείτε πεταμένα σκουπίδια μαζέψτε τα μαζί με το παιδί σας, χωρίς να κακολογήσετε όποιον το πέταξε, αλλά δείξτε του ότι ο καθένας με τον τρόπο του μπορεί να κάνει πιο όμορφο των κόσμο.
Όσοι δεν το γνωρίζουν υπάρχει Ημέρα τυχαίων πράξεων καλοσύνης και γιορτάζεται στις 17 Φεβρουαρίου.
Υπάρχουν έρευνες που έδειξαν ότι η συμμετοχή μας σε φιλανθρωπικές ενέργειες προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους ανθρώπους, καθώς όλες οι πράξεις ενισχύουν την θετική διάθεση και την γενναιοδωρία μειώνοντας ουσιαστικά το αίσθημα της αποξένωσης.
Κανόνας πρώτος: Βγείτε έξω και χαρίστε χαμόγελα και καλημέρες. Να είστε σίγουρη ότι θα εισπράξετε πολλές.
Κανόνας δεύτερος:Κάντε μια λίστα και αφήστε και τα παιδιά να συμμετέχουν που θα δώσετε κάτι.Βοηθώντας τους άλλους δείχνουμε ότι νοιαζόμαστε και είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε αγάπη και καλοσύνη.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Stop Trying to Raise Successful Kids And start raising kind ones. By Adam Grant and Allison Sweet Grant https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2019/12/stop-trying-to-raise-successful-kids/600751/

The Children We Mean to Raise: The Real Messages Adults Are Sending About Values https://mcc.gse.harvard.edu/reports/children-mean-raise