Πρόληψη και θεραπεία

Ποια είναι τα 5 οφέλη των μελισσών για την υγεία σας;

Γιατί είναι σημαντικές οι μέλισσες για την υγεία μας;

Μπορεί να είναι συναρπαστικές, αλλά γιατί είναι σημαντικές οι μέλισσες; Οι μέλισσες είναι απίστευτα σημαντικές για την επικονίαση των καλλιεργειών μας και των αγριολούλουδων, μαζί με τους άλλους άγριους επικονιαστές μας, όπως οι σκώροι και οι μύγες.

Μετακινώντας τη γύρη από λουλούδι σε λουλούδι και γονιμοποιώντας τα, οι μέλισσες επιτρέπουν στα φυτά να πολλαπλασιάζονται και να εξαπλώνονται. Όσον αφορά τις τροφικές καλλιέργειες στις οποίες βασιζόμαστε, το 85-95% των καλλιεργειών της Ελλάδας που επικονιάζονται από έντομα εξαρτάται από τους άγριους επικονιαστές, από τους οποίους οι άγριες μέλισσες αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα. Οι μέλισσες, οι οποίες διαχειρίζονται κυρίως από τον άνθρωπο σε κυψέλες, συμβάλλουν επίσης σημαντικά – επικονιάζοντας το υπόλοιπο 5-15%.

Ακούμε συχνά ότι οι μέλισσες χρειάζονται τη βοήθειά μας και είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια γενική πτωτική τάση στην αφθονία των μελισσών. Αυτό προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την απώλεια βιοτόπων και την επακόλουθη έλλειψη τροφής (λουλούδια), λιγότερα μέρη για να φωλιάσουν και λιγότερα μέρη για να περάσουν το χειμώνα. Άλλοι παράγοντες, όπως η χρήση φυτοφαρμάκων -ιδίως εντομοκτόνων όπως τα νεονικοτινοειδή- μπορούν επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις μέλισσες μας και σε άλλους επικονιαστές.

Πώς επηρεάζουν οι μέλισσες τον άνθρωπο;

Ως σημαντικοί επικονιαστές, η υγεία του πληθυσμού των μελισσών έχει άμεσο αντίκτυπο στη δική μας υγεία. Στην πραγματικότητα, όσον αφορά την περιβαλλοντική και την ανθρώπινη υγεία, υπάρχουν πολλά αξιοσημείωτα οφέλη των μελισσών. Τα χωρίσαμε σε πέντε βασικά οφέλη για την υγεία που δείχνουν πώς αυτά τα μοναδικά πλάσματα επηρεάζουν τους δικούς μας φυσικούς πόρους και την ευημερία μας.

 1. Σταθερότητα της τροφής

Οι μέλισσες συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στην επικονίαση των καλλιεργειών που τρώμε. Όταν σκεφτόμαστε τις καλλιέργειες τροφίμων, είναι εύκολο να σκεφτούμε μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά το φάσμα των τροφίμων που μας διατίθενται μέσω της επικονίασης είναι πολύ πιο ευρύ- για παράδειγμα, οι ξηροί καρποί, η βρώμη και τα δημητριακά βρίσκονται στα πάντα, από το κουάκερ μέχρι το ψωμί και τις σούπες.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η απώλεια πολλών μελισσών θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων, καθιστώντας τη διανομή τους πιο επισφαλή. Επιπλέον, καθώς οι καλλιέργειες που επισκέπτονται έχουν 32% μεγαλύτερη ποικιλία, η μείωση των μελισσών θα μπορούσε να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις στη διατροφή μας, καθώς η πρόσβαση σε πολλές καλλιέργειες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά θα αποκοπεί.

 1. Το κόστος των καλλιεργειών

Σε οικονομικούς όρους, οι υπηρεσίες επικονίασης των μελισσών και άλλων εντόμων συμβάλλουν σε καλλιέργειες αξίας περίπου 690 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. Η αντιμετώπιση της απώλειας των άγριων μελισσών με χειρωνακτικές μεθόδους καλλιέργειας θα κόστιζε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αυτές οι εναλλακτικές μέθοδοι καλλιέργειας είναι χρονοβόρες και δαπανηρές και αυτό θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές και παγκόσμιες οικονομίες. Υπάρχουν διάφορες πιθανές επακόλουθες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής αστάθειας και των συναφών προβλημάτων ψυχικής υγείας.

 1. Άγρια φύση και ευημερία

Δεν χρειαζόμαστε τις μέλισσες μόνο για την επικονίαση των φυτικών καλλιεργειών. Οι μέλισσες επικονιάζουν τα αγριολούλουδα, εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη μιας τεράστιας γκάμας φυτών που παρέχουν υγιή ενδιαιτήματα και τροφή για εκατοντάδες είδη.

Ένα υγιές περιβάλλον στηρίζει πολλές βασικές ανθρώπινες ανάγκες, όπως:

 • Γλυκό νερό – για πόση, καλλιέργειες, ενέργεια και πολλά άλλα
 • Καθαρός αέρας – οι μέλισσες επικονιάζουν τα δέντρα, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν οξυγόνο
 • Φάρμακα – οι μέλισσες επικονιάζουν πολλά φυτά που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα φάρμακα
 • Ψυχική ευεξία – η παραμονή σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του στρες
 1. Μέλι

Υπάρχουν, βέβαια, και κάποια πιο άμεσα οφέλη από τις μέλισσες. Πολλές αποικίες μελισσών διαχειρίζονται από τον άνθρωπο σε κυψέλες επειδή παράγουν μέλι. Πέρα από την αναβάθμιση του πρωινού σας κουάκερ, το μέλι έχει πιθανά οφέλη για την υγεία λόγω των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το μέλι ανακουφίζει τον νυχτερινό βήχα των παιδιών, επιτρέποντάς τους να ξεκουραστούν.

Ωστόσο, προσέξτε τους υπερβολικούς ισχυρισμούς ότι το μέλι είναι μια θαυματουργή τροφή: το μέλι δεν μπορεί να θεωρηθεί καλή πηγή θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο σε ποσότητες που μπορούμε να καταναλώσουμε υγιεινά. Το μέλι είναι ζάχαρη και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά την κατανάλωση όχι περισσότερων από δύο έως τρεις κουταλιές της σούπας ζάχαρη κάθε μέρα.

 1. Άλλα προϊόντα της μέλισσας

Το μέλι δεν είναι το μόνο προϊόν μέλισσας που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Άλλες ουσίες μπορούν επίσης να βρεθούν σε φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους όσον αφορά την ακριβή μέτρηση των οφελών τους για την υγεία.

 • Γύρη μελισσών – η γύρη που συσσωρεύεται σε μια αποικία μελισσών περιέχει αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής
 • Πρόπολη – πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό και αντιφλεγμονώδες υποπροϊόν στις κυψέλες που έχει πολλά οφέλη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα
 • Βασιλικός πολτός

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία των μελισσών;

Μικρές ενέργειες μπορούν όμως να κάνουν μεγάλη διαφορά και μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε ρίχνοντας μια ματιά στο πακέτο δράσης για τις άγριες μέλισσες.

Μαζί με άλλες χρήσιμες συμβουλές και συναρπαστικά στοιχεία, αυτό το πακέτο του Wildlife Trusts περιέχει πρακτικές συμβουλές για την υποστήριξη των μελισσών, μεταξύ άλλων για το πώς θα:

 • Φυτέψετε λουλούδια πλούσια σε νέκταρ και γύρη
 • Δημιουργήστε και προστατέψτε χώρους «φωλεοποίησης» των μελισσών
 • Παρέχετε μια πηγή νερού για να πίνουν οι μέλισσες
 • Αποφύγετε τη χρήση φυτοφαρμάκων – αυτές οι σκληρές τοξίνες μπορούν να σκοτώσουν τις μέλισσες