Υγεία Δέρματος

Ποια είναι τα καλύτερα προϊόντα σώματος για την αντιμετώπιση της ακμής στο σώμα και την πλάτη;

Η ακμή είναι μια κοινή δερματική πάθηση που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών. Αναπτύσσεται όταν οι πόροι του δέρματος φράζουν. Στη συνέχεια, τα βακτήρια προκαλούν πρήξιμο, το οποίο οδηγεί στην ανάπτυξη ενός σπυριού. Η ακμή δεν αποτελεί σοβαρή κατάσταση υγείας. Ωστόσο, μπορεί να αφήσει σημάδια και να επηρεάσει σημαντικά την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματος ενός ατόμου.

Τι προκαλεί ακμή στην πλάτη;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικών και Δερματικών Νόσων, οι πιο κοινές αιτίες της ακμής περιλαμβάνουν:

 • Ορμόνες: Η αύξηση της ορμόνης ανδρογόνου, η οποία είναι υπεύθυνη για τα βιολογικά χαρακτηριστικά των ανδρών, μπορεί να διευρύνει τους σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι παράγουν σμήγμα. Αυτό αυξάνει την παραγωγή σμήγματος και την πιθανότητα φραγμένων πόρων ή συσσώρευσης βακτηρίων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ακμή. Οι ορμονικές αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ακμή.
 • Οικογενειακό ιστορικό: Υπάρχει μια γενετική προδιάθεση που μπορεί να οδηγήσει τα άτομα να έχουν ακμή, εάν οι γονείς τους την είχαν.
 • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα που περιέχουν ορμόνες, καθώς και άλλα φάρμακα, όπως το λίθιο, μπορούν να προκαλέσουν ακμή.
 • Ηλικία: Η ακμή είναι πιο συχνή στους εφήβους λόγω των ορμονικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Επιπλέον, ορισμένες τροφές, παράγοντες που προκαλούν αλλεργίες και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή.

Μια μελέτη του 2019 που εξέτασε τη θεραπεία της ακμής του κορμού, η οποία επηρεάζει την πλάτη, το στήθος ή τους ώμους, υποδηλώνει ότι οι θεραπείες για την ακμή του προσώπου μπορούν επίσης να λειτουργήσουν στην ακμή της πλάτης. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία που πυροδοτεί την ακμή και στις δύο περιοχές μπορεί να είναι παρόμοια.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ορισμένους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

 • Η ακμή στην πλάτη παραμένει σε μεγάλο βαθμό υποδιαγνωσμένη, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερες ουλές, μελάγχρωση και επιδείνωση της ακμής.
 • Η ακμή στην πλάτη θεραπεύεται με τοπική ή από του στόματος ισοτρετινοΐνη. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά λόγω της μεγάλης επιφάνειας της πλάτης.
 • Η παρατεταμένη ακμή στην πλάτη μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη δυσφορία λόγω της τριβής με τα ρούχα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αποχρωματισμό των κλινοσκεπασμάτων, τόσο από τις φλύκταινες όσο και από τα τοπικά προϊόντα.

Τι πρέπει να προσέξετε στα συστατικά των προϊόντων για την ακμή;

Δεν υπάρχει μία και μοναδική θεραπεία για την ακμή. Η ακμή μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή, ανάλογα με το άτομο.

Μια καλή αγωγή φροντίδας του δέρματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ξεσπασμάτων και να κρατήσει την ακμή από την επιδείνωση. Οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να σκαλίζουν το δέρμα τους ή να σπάνε σπυράκια, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ουλές. Ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει ήπιες περιπτώσεις ακμής με μη συνταγογραφούμενα (OTC) προϊόντα, όπως φαρμακευτικά πλυσίματα προσώπου και σώματος. Τα κοινά συστατικά κατά της ακμής που υπάρχουν στα πλυσίματα σώματος περιλαμβάνουν:

Τα άτομα με ακμή πρέπει να αποφεύγουν:

 • Φυσικά απολεπιστικά: Η απολέπιση του δέρματος μπορεί να επιδεινώσει την ακμή, ιδιαίτερα σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα.
 • Το συχνό άγγιγμα του δέρματος: Το ξύσιμο ή το σπάσιμο των σπυριών μπορεί να οδηγήσει σε ουλές. Το άγγιγμα του δέρματος αυξάνει επίσης την πιθανότητα μεταφοράς βακτηρίων από τα χέρια στο δέρμα.
 • Έκθεση στον ήλιο: Πολλά φάρμακα κατά της ακμής μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος.
 • Προϊόντα που φράζουν το δέρμα: Τα άτομα θα πρέπει να επιλέγουν μη κοσμητογόνα προϊόντα μακιγιάζ και φροντίδας του δέρματος. Αυτός ο τύπος προϊόντος δεν πρέπει να φράζει τους πόρους. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η χρήση μη κοσμητογόνων προϊόντων δεν θα προκαλέσει ξεσπάσματα.
 • Αρώματα και αιθέρια έλαια: Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι τα αρώματα και οι ενώσεις αιθέριων ελαίων είναι περιττές στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Μπορούν να οδηγήσουν σε δερματίτιδα εξ επαφής και ερυθρότητα και ενδεχομένως να επιδεινώσουν δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή.
 • Θειικά άλατα: Πρόκειται για καθαριστικούς παράγοντες που μπορεί να είναι πολύ σκληροί για το δέρμα. Περιλαμβάνουν το λαουρυλοθειικό νάτριο (SLS) και άλλες παράγωγες μορφές. Αυτοί οι τύποι θειικών αλάτων και επιφανειοδραστικών ουσιών μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό, ακόμη και στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Εάν ένα άτομο έχει ήπια ακμή και πολύ ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να θέλει να αποφύγει τα φαρμακευτικά προϊόντα ακμής, καθώς αυτά θα μπορούσαν να αφήσουν το δέρμα του να αισθάνεται ξηρό και ερεθισμένο. Μερικές φορές, ένα προϊόν με λίγα ή καθόλου φαρμακευτικά συστατικά είναι η καλύτερη επιλογή για άτομα με αντιδραστικό δέρμα. Καλό είναι επίσης να αποφεύγεται οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή επιδείνωση των δερματικών παθήσεων. Η χρήση απαλών, ενυδατικών και ενυδατικών προϊόντων χωρίς άρωμα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της κατάστασης. Ένας δερματολόγος μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να βρει ένα κατάλληλο προϊόν για την ακμή.

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο προιόν καταπολέμησης της ακμής;

Η wikihealth.gr δεν κατατάσσει τα προϊόντα σε καμία σειρά και δεν συνιστά το ένα προϊόν έναντι του άλλου. Το άτομο πρέπει να επιλέξει το προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του. Η wikihealth.gr επιλέγει προϊόντα που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια, όπου αυτό είναι δυνατόν:

 • Τιμή: Τα προϊόντα ταιριάζουν σε ένα ευρύ φάσμα προϋπολογισμών.
 • Συστατικά: Τα προϊόντα αναφέρουν με σαφήνεια όλα τα συστατικά.
 • Δερματικές ανησυχίες: Τα προϊόντα στοχεύουν σε μια συγκεκριμένη ανησυχία του δέρματος, όπως η ξηρότητα ή η λιπαρότητα.
 • Ασφάλεια: Τα προϊόντα περιέχουν συστατικά που είναι ασφαλή για τοπική χρήση.
 • Αξιοπιστία: Τα προϊόντα προέρχονται από επιχειρήσεις που τηρούν τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου.

Ποια είναι τα προτεινόμενα καθαριστικά ακμής για ευαίσθητο δέρμα;

Ένα άτομο με ευαίσθητο δέρμα μπορεί να διαπιστώσει ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα για την ακμή κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Οι άνθρωποι σπάνια παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις στα φαρμακευτικά προϊόντα ακμής, αλλά κάποιος με αντιδραστικό δέρμα μπορεί να προτιμά προϊόντα με ήπια σύνθεση.

Cetaphil Gentle Skin Cleanser

Συστατικά: γλυκερίνη, κετεαρυλική αλκοόλη, πανθενόλη και νιασιναμίδη

Αυτό το καθαριστικό της Cetaphil λειτουργεί με ή χωρίς νερό και ενυδατώνει την επιδερμίδα ενώ απομακρύνει τους ρύπους. Ωστόσο, ο καθαρισμός χωρίς νερό απαιτεί τη χρήση ενός μαλακού πανιού. Καθώς η τριβή μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και περισσότερες φλεγμονές, ένα άτομο θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα όταν το χρησιμοποιεί.

Η νέα σύνθεση χρησιμοποιεί ισοθειονικό κοκοϋλο νάτριο αντί για θειικά άλατα για τον απαλό καθαρισμό του δέρματος, ενώ η γλυκερίνη και οι βιταμίνες μπορούν να ενυδατώσουν το δέρμα. Το προϊόν δεν περιέχει έλαια ή αρώματα.

Η εταιρεία δηλώνει ότι το προϊόν αυτό είναι μη κοσμητογόνο, υποαλλεργικό και κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος.

Eucerin Advanced Cleansing Body and Face Cleanser

Συστατικά: κοκοαμφεακετικό νάτριο, θειικό μυρεθικό νάτριο και γλυκοζίτης λαουρυλίου

Αυτό το πλύσιμο 2 σε 1 δεν περιέχει σαπούνι για να αποτρέπει την ξήρανση του δέρματος. Επίσης, αφήνει ελάχιστα έως καθόλου υπολείμματα και η εταιρεία δηλώνει ότι δεν είναι κοσμητογόνο.

Το καθαριστικό της Eucerin δεν έχει άρωμα, δεν περιέχει χρωστικές ουσίες και είναι κατάλληλο για ευαίσθητο δέρμα. Η σύνθεση χρησιμοποιεί ήπιους καθαριστικούς παράγοντες, όπως το γλυκοζίτη του λαουριλίου και το γλυκοζίτη του κοκοφοίνικα.

Συνδυάζει αυτούς τους ήπιους καθαριστικούς παράγοντες με ενυδατικά συστατικά, όπως η γλυκίνη, για να ενυδατώνει το δέρμα, να το διατηρεί απαλό και να προάγει την επούλωση.

Ωστόσο, το καθαριστικό περιέχει σαλικυλικό νάτριο. Πρόκειται για ένα συντηρητικό αλάτων που μπορεί να κάνει το προϊόν να διαρκέσει περισσότερο. Σε αυτή τη μορφή και σε τόσο μικρή συγκέντρωση, δεν θα πρέπει να οδηγεί σε απολέπιση, αλλά τα άτομα με επιβεβαιωμένη αλλεργική αντίδραση στο σαλικυλικό οξύ μπορεί να θέλουν να αποφύγουν αυτό το συστατικό.

Οι περισσότεροι χρήστες ισχυρίζονται ότι απολαμβάνουν αυτό το προϊόν, λέγοντας ότι τους βοήθησε να ελαχιστοποιήσουν τον ερεθισμό, την ερυθρότητα, το έκζεμα και την ακμή. Άλλοι λένε ότι άφησε το δέρμα τους κόκκινο, γεγονός που θα μπορούσε να είναι αλλεργική αντίδραση σε ένα από τα συστατικά.

Vanicream Gentle Body Wash

Συστατικά: γλυκερίνη, γλυκοζίτης του κοκοφοίνικα και πανθενόλη

Η Vanicream είναι μια εταιρεία που παράγει προϊόντα περιποίησης για το ευαίσθητο δέρμα και για όσους θέλουν να αποφεύγουν τους κοινούς ερεθιστικούς παράγοντες, όπως οι χρωστικές, τα αρώματα, η λανολίνη, τα parabens και η φορμαλδεΰδη.

Τα προϊόντα της διαθέτουν σφραγίδα έγκρισης από την Εθνική Ένωση Εκζέματος (NEA). Η εταιρεία υποβάλλεται σε τακτικές επιθεωρήσεις από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και διαθέτει επίσημη άδεια ως φαρμακευτικός παραγωγός.

Το Vanicream Gentle Body Wash περιέχει γλυκοζίτη του κοκοφοίνικα. Πρόκειται για έναν ήπιο καθαριστικό παράγοντα που είναι βιοδιασπώμενος και ήπιος για το δέρμα. Επιπλέον, το προϊόν περιέχει ενυδατικά συστατικά που το καθιστούν ιδανικό για το δέρμα που μπορεί να ερεθιστεί εύκολα με σκληρά καθαριστικά, όπως η πανθενόλη και η εξανοδιόλη.

Παρόλο που το προϊόν αυτό δεν περιέχει δραστικά συστατικά, το απαλό αποτέλεσμα καθαρισμού μπορεί να αποτρέψει την ξηροδερμία ή την επιδείνωση της ακμής, που μπορεί να προκύψει από τους σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες.

Οι περισσότεροι κριτικοί είναι πολύ ευχαριστημένοι με αυτό το προϊόν, λέγοντας ότι μείωσε ή αντιμετώπισε εξανθήματα, ξεσπάσματα, έκζεμα και ατοπική δερματίτιδα.

Ποια είναι τα προτεινόμενα καθαριστικά ακμής σε μορφή στερεού σαπουνιού;

Τα σαπούνια σε μπάρα είναι μια επιλογή για όσους προτιμούν να μην πλένονται με τζελ ή κρέμα. Τα σαπούνια σε ράβδους είναι επίσης πιο προσιτά και διαρκούν περισσότερο από άλλους τύπους πλύσεων σώματος. Ωστόσο, μπορεί να είναι πιο ξηρό.

Revitale Salicylic Acid Scrub Soap

Συστατικά: σαλικυλικό οξύ, ταλλοϊκό νάτριο και φοινικοπυρηνικό νάτριο

Αυτό το σαπούνι από τη Revitale περιέχει σαλικυλικό οξύ και πυρήνες βερίκοκου, που βοηθούν στην απομάκρυνση των ακαθαρσιών του δέρματος. Ωστόσο, η μάρκα δεν παρέχει την ποσότητα του σαλικυλικού οξέος σε αυτό το προϊόν.

Σύμφωνα με τη συσκευασία, το σαπούνι είναι απολεπιστικό, μαλακώνει το δέρμα και έχει ιδιότητες κατά των κηλίδων. Περιέχει γλυκερίνη, η οποία μπορεί να ενυδατώσει το δέρμα.

Ο κατασκευαστής δεν αναφέρει το pH του σαπουνιού, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι περισσότερο αλκαλικό παρά όξινο και μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια ξηρότητα.

Οι περισσότεροι κριτικοί λένε ότι τους βοήθησε να ανακουφιστούν από τον ερεθισμό και την ακμή του σώματος. Άλλοι, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι ερεθίζει το πρόσωπό τους και προκαλεί περισσότερα σπυράκια. Πολλοί αναφέρουν επίσης το περιττό άρωμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους ερεθισμούς.

Τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να σημειώσουν ότι το σαπούνι περιέχει πυρήνες βερίκοκου σε στερεή μορφή. Αυτοί λειτουργούν ως φυσικό απολεπιστικό που μπορεί να τρίψει την επιφάνεια του δέρματος, οδηγώντας σε περισσότερους ερεθισμούς. Τα άτομα που αγοράζουν αυτό το σαπούνι δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιούν στο πρόσωπο και σε άλλες ευαίσθητες περιοχές του σώματος.

The Defense Acne Care Bar Soap

Συστατικά: σαλικυλικό οξύ, παλμικό νάτριο, φοινικοπυρηνικό νάτριο και γλυκερίνη

Το σαπούνι The Defense Acne Care Bar Soap περιέχει 2% σαλικυλικό οξύ και βρώμη για να βοηθήσει στην καταπράυνση του δέρματος. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το προϊόν είναι καταχωρημένο από τον FDA.

Αυτό το bar σαπούνι περιέχει βρώμη, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για την ενυδάτωση του δέρματος. Ωστόσο, περιέχει έλαια τσαγιόδεντρου και φύλλων ευκαλύπτου, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.

Οι κριτικές είναι ανάμεικτες. Ορισμένοι λένε ότι βοήθησε την ακμή τους, ενώ άλλοι σημειώνουν ότι είναι πολύ ξηρό και δεν βοήθησε στη βελτίωση των ξεσπασμάτων τους. Ορισμένοι χρήστες αναφέρουν ότι το άρωμα είναι πολύ έντονο.

Ποια είναι τα προτεινόμενα ενυδατικά καθαριστικά ακμής;

Τα άτομα που έχουν ακμή και ξηρό δέρμα μπορεί να προτιμούν τα ενυδατικά καθαριστικά. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να αποφεύγουν την ενυδάτωση εάν έχουν ακμή. Ενώ η ακμή μπορεί να αφήσει το δέρμα να αισθάνεται λιπαρό, πολλές θεραπείες ακμής μπορούν να ξηράνουν το δέρμα. Το ξηρό δέρμα παράγει περισσότερο λάδι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερα ξεσπάσματα.

CeraVe Hydrating Body Wash

Συστατικά: Ceramides, υαλουρονικό οξύ, κοκαμιδοπρωπυλική βεταΐνη και βαζελίνη

Αυτό το πλύσιμο σώματος βοηθά στην ανανέωση και τον καθαρισμό του δέρματος χωρίς να το ξηραίνει. Η φόρμουλα δεν περιέχει θειικά άλατα, σαπούνια, αρώματα ή parabens και έχει υποβληθεί σε δοκιμές για αλλεργίες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, δερματολόγοι βοήθησαν στην ανάπτυξη αυτού του προϊόντος.

Ένα πλεονέκτημα της χρήσης της CeraVe είναι ότι τα περισσότερα προϊόντα της περιέχουν ceramides, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού. Αυτό το προϊόν περιέχει επίσης βαζελίνη, ουρία και γλυκερίνη για να ενυδατώνει το δέρμα και να το καθαρίζει χωρίς να καταστρέφει ή να ξηραίνει τον δερματικό φραγμό.

Αυτά τα συστατικά μπορεί να αποτελέσουν μια σπουδαία σκέψη για όσους προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν πιο σκληρά καθαριστικά στο παρελθόν και είδαν περισσότερους ερεθισμούς και ξηρότητα.

Επίσης, αυτό το πλύσιμο σώματος περιέχει χοληστερόλη, η οποία είναι σημαντική για τον φραγμό του δέρματος, και λαουροϋλολακτυλικό νάτριο, το οποίο είναι ένα ήπιο επιφανειοδραστικό.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το προϊόν αυτό ταιριάζει σε άτομα με κανονικό έως ξηρό δέρμα. Ωστόσο, η σύνθεση έχει ευεργετικά συστατικά για το δέρμα χωρίς σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες που μπορούν επίσης να ωφελήσουν όσους έχουν πιο λιπαρούς τύπους δέρματος.

Οι περισσότεροι κριτικοί θεωρούν ότι αυτό το προϊόν βοήθησε το έκζεμα, την ερυθρότητα ή την ακμή τους. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι σημειώνουν ότι ένα σύστημα παροχής με αντλία θα λειτουργούσε καλύτερα και θα ήθελαν να έχουν ένα μεγαλύτερο μπουκάλι.

Η CeraVe διαθέτει και άλλα σαπούνια με αντλίες που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα.

Honeyskin face and body cleanser

Συστατικά: αλόη βέρα, κοκαμιδοπροπυλική βεταΐνη, μέλι manuka και σαλικυλικό οξύ

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, αυτό το καθαριστικό σώματος είναι αρκετά απαλό για να το χρησιμοποιήσετε τόσο στο σώμα όσο και στο πρόσωπο. Είναι απαλλαγμένο από parabens, θειικά άλατα και αρώματα. Η εταιρεία δηλώνει ότι όλα τα συστατικά είναι βιολογικά.

Τα βασικά συστατικά είναι το μέλι manuka, η αλόη βέρα και το υαλουρονικό οξύ. Αυτά μπορεί να είναι ενυδατικά και ενυδατικά, να εξισορροπούν τα επίπεδα pH και να προάγουν τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος.

Το προϊόν είναι επίσης cruelty-free και δεν περιέχει SLS. Ωστόσο, περιέχει αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τον ερεθισμό του δέρματος.

Οι αγοραστές αναφέρουν ότι αυτό το προϊόν βοήθησε στην κάθαρση της ψωρίασης, της ακμής και της ροδόχρου ακμής τους. Ωστόσο, ορισμένοι λένε ότι επιδείνωσε την ερυθρότητα και την ακμή τους. Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη αλλεργίας σε ένα από τα συστατικά, ενδεχομένως στο αιθέριο έλαιο.

Ποια είναι τα προτεινόμενα καθαριστικά ακμής με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου;

PanOxyl Acne Foaming Wash

Συστατικά: υπεροξείδιο του βενζοϋλίου 10%, αλκοόλη σετεαρύλης και γλυκολικό οξύ

Αυτό το προϊόν περιέχει το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό υπεροξειδίου του βενζοϋλίου OTC. Μπορεί να είναι κατάλληλο για μέτρια ή πιο σοβαρή ακμή.

Ωστόσο, λόγω της υψηλότερης ποσότητας υπεροξειδίου του βενζοϋλίου, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ξηρότητας και ερεθισμού. Η εταιρεία το συνδυάζει επίσης με γλυκολικό οξύ, το οποίο είναι ένα άλλο χημικό απολεπιστικό.

Η PanOxyl συνιστά έντονα να αποφεύγεται η χρήση περισσότερων προϊόντων απολέπισης με το πλύσιμό της, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη φλεγμονή. Οι κριτικοί φαίνεται να συμφωνούν.

Ενώ πολλοί αναθεωρήσεων συγχαίρουν το προϊόν για τη μείωση της ακμής τους, άλλοι λένε ότι παρουσίασαν ξηρότητα, ερεθισμό και περισσότερη ερυθρότητα.

Αυτό το σαπούνι μπορεί να ταιριάζει καλύτερα σε όσους έχουν λιπαρό δέρμα παρά σε όσους έχουν ξηρότερους τύπους δέρματος.

Επίσης, το προϊόν περιέχει θειικά άλατα με τη μορφή SLS, τα οποία μπορεί να αυξήσουν την ξηρότητα και τον ερεθισμό.

Ποια είναι τα προτεινόμενα καθαριστικά ακμής σαλικυλικού οξέος;

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα συστατικό που στοχεύει τα λευκά στίγματα και τα μαύρα στίγματα. Παρόμοια με το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, αυτό το συστατικό θα μπορούσε να στεγνώσει το δέρμα.

Solimo Clarifying Pink Grapefruit Body Wash

Συστατικά: 2% σαλικυλικό οξύ, γλυκερίνη και κοκαμιδοπρωπυλική βεταΐνη

Περιέχοντας 2% σαλικυλικό οξύ, αυτό το πλύσιμο σώματος της Solimo είναι δερματολογικά ελεγμένο, χωρίς σκληρότητα και κατασκευάζεται στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, το προϊόν περιέχει άρωμα και απολεπιστικά συστατικά. Αυτά μπορεί να είναι ερεθιστικά ή επιβαρυντικά για άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή για άτομα με δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή.

Στους κριτικούς αρέσει αυτό το προϊόν, αλλά αναφέρουν επίσης ότι μπορεί να αφήσει το δέρμα ξηρό και ότι το άρωμα είναι πολύ έντονο. Ένας καταναλωτής σημειώνει ότι εμφάνισε εξάνθημα που άρχισε να επουλώνεται μόλις σταμάτησε να χρησιμοποιεί αυτό το πλύσιμο.

Neutrogena Body Clear Acne Treatment Body Wash

Συστατικά: 2% σαλικυλικό οξύ, γλυκερίνη, κοκαμιδοπροπυλική βεταΐνη και συμπολυμερές ακρυλικών ενώσεων

Αυτό το προϊόν πλύσης σώματος της Neutrogena περιέχει σαλικυλικό οξύ και βιταμίνη C, το οποίο βοηθά στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση των ξεσπασμάτων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το προϊόν αυτό δεν περιέχει καθόλου έλαια και είναι ιδανικό για την ακμή του σώματος στο στήθος, την πλάτη και τους ώμους.

Ωστόσο, περιέχει άρωμα, εκχυλίσματα λουλουδιών και πρόσθετα χρώματος, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή να επιδεινώσουν τον ερεθισμό και άλλες δερματικές παθήσεις.

Συνολικά, οι κριτικές είναι θετικές, με τους περισσότερους ανθρώπους να λένε ότι αυτό το πλύσιμο σώματος βοήθησε στη θεραπεία της ακμής και του εκζέματος. Ωστόσο, οι αρνητικές κριτικές αναφέρουν ότι το προϊόν αυτό προκάλεσε εγκαύματα και ερεθισμούς. Λίγοι χρήστες ισχυρίζονται ότι επιδείνωσε την ακμή τους.

Άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή άτομα που ανησυχούν για το άρωμα, για παράδειγμα, μπορεί να επιθυμούν να επιλέξουν ένα διαφορετικό προϊόν.

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό για την ακμή στην πλάτη, στους ώμους και στο στήθος;

Εάν το δέρμα ενός ατόμου δεν ανταποκρίνεται στις θεραπείες, θα πρέπει να ζητήσει καθοδήγηση από έναν επαγγελματία υγείας. Τα άτομα θα πρέπει επίσης να συμβουλεύονται γιατρό εάν παρατηρήσουν ουλές ή σκουρόχρωμο δέρμα ή εάν η σοβαρότητα της ακμής επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή. Αν και εξαιρετικά σπάνια, είναι δυνατόν να εκδηλωθεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε φαρμακευτικά προϊόντα ακμής που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ή σαλικυλικό οξύ.

Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν:

Τα άτομα που παρουσιάζουν οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα.

Πότε να επικοινωνήσετε με δερματολόγο;

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν σωματική ακμή μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν πρώτα να χρησιμοποιήσουν ήπια πλυσίματα και ενυδατικές κρέμες για να περιποιηθούν το δέρμα τους. Εάν δεν δουν καμία βελτίωση μετά από μερικές εβδομάδες, μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επικοινωνήσουν με έναν δερματολόγο για να συζητήσουν εναλλακτικές θεραπείες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτικές πλύσεις ή συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σημειώνεται ότι υπάρχουν πολλοί τύποι ακμής. Ορισμένοι τύποι μπορεί να απαιτούν συγκεκριμένα φάρμακα ή συστατικά για να βελτιωθούν.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό προσώπου για να απαλλαγείτε από την ακμή στο σώμα;

Ναι, διότι τα καθαριστικά προσώπου που είναι ήπια και κατάλληλα για την ακμή θα πραγματοποιήσουν τον ίδιο απαλό καθαρισμό και την ίδια θεραπεία ακμής και σε άλλες περιοχές του σώματος. Ωστόσο, η χρήση καθαριστικών προσώπου για την αντιμετώπιση της ακμής του σώματος μπορεί να είναι πιο δαπανηρή, καθώς είναι συνήθως μικρότερα και ακριβότερα από τα πλυσίματα σώματος.

Πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιείτε πλύσεις σώματος για την ακμή;

Αυτό εξαρτάται από το προϊόν. Εκτός εάν το πλύσιμο σώματος για την ακμή έχει συγκεκριμένες οδηγίες – για παράδειγμα, να χρησιμοποιείται σπάνια ή με μέτρο – τα άτομα μπορεί να θέλουν να το χρησιμοποιούν κάθε φορά που κάνουν μπάνιο ή ντους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συχνός καθαρισμός μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, ανεξάρτητα από το προϊόν. Επίσης, ο ερεθισμός μπορεί να επιδεινωθεί με ενεργά ή σκληρά συστατικά.

Μπορεί το τακτικό πλύσιμο σώματος να αφαιρέσει την ακμή;

Εξαρτάται από το άτομο, το προϊόν και την κατάσταση της ακμής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακμής και η χρήση ενός ήπιου ενυδατικού καθαριστικού χωρίς σκληρά συστατικά, σαπούνια, αρώματα ή αιθέρια έλαια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ερεθισμού, τον οποίο θα προκαλούσαν τα κανονικά σαπούνια. Συστατικά όπως τα ceramides, η χοληστερόλη, η γλυκερίνη ή η βαζελίνη μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής και στη διαχείριση ή τη θεραπεία της ακμής.

Συμπερασματικά:

Η εύρεση του κατάλληλου προϊόντος για την ακμή μπορεί να χρειαστεί κάποια δοκιμή και σφάλμα. Δεν θα λειτουργήσουν όλα τα πλυσίματα σώματος για την ακμή για κάθε άτομο. Το πλύσιμο σώματος για την ακμή μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ήπιων περιπτώσεων ακμής. Εάν κάποιος αισθάνεται ότι η ακμή του δεν βελτιώνεται, θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν επαγγελματία υγείας για να βρει την κατάλληλη θεραπεία. Το να αφήσετε την ακμή χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε ουλές και προβλήματα αυτοεκτίμησης. Ένα άτομο δεν χρειάζεται να έχει σοβαρή ακμή για να συμβουλευτεί έναν δερματολόγο. Εάν μια δερματική πάθηση, όπως η ακμή, επηρεάζει την καθημερινή ζωή ή την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου, θα πρέπει να νιώθει άνετα να αναζητήσει τη βοήθεια ενός επαγγελματία υγείας.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4554394/

How patients experience and manage dryness and irritation from acne treatment https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21637901/

U.S. Food and Drug Administration https://www.fda.gov/

Human and Environmental Toxicity of Sodium Lauryl Sulfate (SLS): Evidence for Safe Use in Household Cleaning Products https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4651417/

Contact Allergy—Emerging Allergens and Public Health Impact https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7177224/

Treatment of acne with a combination of propolis, tea tree oil, and Aloe vera compared to erythromycin cream: two double-blind investigations https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6298394/

Adult female acne: a guide to clinical practice* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6360964/

Acne https://www.niams.nih.gov/health-topics/acne