Θεραπεία

Ποια είναι τα οφέλη του μασάζ ποδιών για την υγεία;

Αν τα πόδια σας πονάνε μετά από μια κουραστική μέρα, ένα μασάζ ποδιών μπορεί να σας δώσει την απαραίτητη ανακούφιση. Αλλά δεν είναι μόνο μια καλή αίσθηση. Οι έρευνες δείχνουν ότι έχει και οφέλη για την υγεία.

Ποια είναι τα οφέλη της μάλαξης στα πόδια;

Ακόμα και ένα σύντομο μασάζ ποδιών μπορεί να μειώσει το άγχος και να σας φτιάξει τη διάθεση. Αυτό είναι καλό, γιατί η μείωση του άγχους και η ενίσχυση της ενέργειας αυξάνουν τις πιθανότητες να κάνετε υγιείς επιλογές, όπως η άσκηση και η σωστή διατροφή.

Αλλά πώς τα καταφέρνει όλα αυτά το μασάζ; Ενεργοποιεί το νευρικό σας σύστημα, το οποίο αυξάνει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που προκαλούν ευεξία, όπως οι ενδορφίνες. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που έκαναν μασάζ στα πόδια μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης είχαν λιγότερο πόνο και χρησιμοποίησαν λιγότερα παυσίπονα.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το μασάζ ποδιών ενισχύει την κυκλοφορία, η οποία βοηθά στην επούλωση και διατηρεί τους μύες και τους ιστούς σας υγιείς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε προβλήματα υγείας που επιδεινώνουν την κακή κυκλοφορία ή τη βλάβη των νεύρων, όπως ο διαβήτης.

Το τρίψιμο των ποδιών σας δίνει επίσης την ευκαιρία να ελέγξετε για άλλα προβλήματα, όπως πληγές, κάλους και επώδυνα νύχια. Εάν έχετε κακή κυκλοφορία, ο έλεγχος των ποδιών σας για πληγές είναι μια καλή ιδέα.

Πώς να κάνετε μασάζ στον εαυτό σας;

Το επαγγελματικό μασάζ πολλές φορές δεν είναι φθηνό. Ευτυχώς, μπορείτε να έχετε τα ίδια οφέλη στο σπίτι – δωρεάν – κάνοντάς το μόνοι σας ή ζητώντας από τον σύντροφό ή έναν φίλο σας να σας βοηθήσει. Τα σημεία που είναι πιο πιθανό να πονέσουν είναι εύκολα προσβάσιμα.

Το μασάζ μέτριας πίεσης είναι ασφαλές και λειτουργεί καλά για τους περισσότερους ανθρώπους με παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, η ινομυαλγία και ο μακροχρόνιος πόνος. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε το πρώτο σας μασάζ από έναν επαγγελματία θεραπευτή. Καλύτερα αναζητήστε κάποιον που έχει πιστοποίηση. Αν έχετε κάνει χειρουργική επέμβαση στα πόδια σας, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό ή τον ποδίατρό σας για να δείτε αν το μασάζ ποδιών είναι καλή ιδέα για εσάς. Διαβάστε πώς να φροντίσετε μόνοι σας τα κάτω άκρα σας.

Βήμα 1ο. Καθίστε σε μια καρέκλα ή σε ένα κρεβάτι και βάλτε το ένα σας πόδι πάνω στον αντίθετο μηρό σας. Αν θέλετε, χρησιμοποιήστε μια κουταλιά λοσιόν ή λάδι (όπως καρύδας ή αργκάν) για να βοηθήσετε τα δάχτυλά σας να κινηθούν ομαλά και εύκολα στο δέρμα σας.

Βήμα 2ο. Κρατήστε το μπροστινό μέρος του αστραγάλου σας με το ένα χέρι. Στη συνέχεια, πιάστε το πίσω μέρος του αστραγάλου σας με τον αντίχειρα και τον δείκτη του άλλου χεριού σας και τραβήξτε προς τα κάτω, προς τη φτέρνα σας. Αυτό χαλαρώνει τον αχίλλειο τένοντα, ο οποίος μπορεί να σφίξει ιδιαίτερα από την άσκηση, την ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα και τη χρήση ψηλών τακουνιών.

Βήμα 3ο. Χρησιμοποιήστε τον αντίχειρά σας για να κάνετε μικρούς κύκλους κάτω από τη φτέρνας σας μέχρι τη βάση κάθε ενός από τα δάχτυλα του ποδιού σας. Μπορείτε επίσης να «ζυμώσετε» το κάτω μέρος του ποδιού σας πιέζοντας τις αρθρώσεις των δαχτύλων σας σε αυτό. Ή κρατήστε το πόδι σας και με τα δύο χέρια και πιέστε τους αντίχειρές σας απευθείας στο κάτω μέρος του ποδιού σας, δουλεύοντας από τη φτέρνα μέχρι ακριβώς κάτω από τα δάχτυλα των ποδιών σας.

Βήμα 4ο. Ολοκληρώστε περιστρέφοντας ελαφρά κάθε δάχτυλο του ποδιού. Όταν τελειώσετε, αλλάξτε πόδι.

Αν πονάτε, χρησιμοποιήστε λιγότερη πίεση. Εάν αισθανθείτε έντονο πόνο, σταματήστε αμέσως.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή μασάζ από το φαρμακείο. Ή δοκιμάστε έναν κύλινδρο ποδιών. Για να το χρησιμοποιήσετε, σταθείτε όρθιοι και κρατηθείτε με το ένα χέρι από μια σταθερή επιφάνεια για μεγαλύτερη ασφάλεια.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Foot massage: The pause that refreshes and is good for you! https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/foot-massage-the-pause-that-refreshes-and-it-good-for-you

[Effects of self-foot reflexology on stress, fatigue, skin temperature and immune response in female undergraduate students] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21516005/

Evaluation of the Effect of Reflexology on Pain Control and Analgesic Consumption After Appendectomy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26401598/