Άσκηση και Υγεία

Ποια είναι τα οφέλη του Pilates;

Τι είναι το Pilates;

Το Pilates ονομαζόταν αρχικά Contrology. Αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από έναν άνδρα που ονομαζόταν Joseph Pilates, με έμφαση στο μυαλό και το σώμα, στη δύναμη του πυρήνα και την ευθυγράμμιση της στάσης, καθώς και στην ευλυγισία και τη σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης. Η καθηγήτρια Pilates Abby McLachlan ορίζει το Pilates ως μια “μορφή συνειδητής κίνησης“, καθώς οι ασκήσεις έχουν συνδυασμένη εστίαση στην κίνηση και την αναπνοή και προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα ωφελειών.

Πώς λειτουργεί το Pilates;

Το Pilates μπορεί να γίνει από μια καρέκλα, σε ένα στρώμα ή χρησιμοποιώντας μια σειρά από εξοπλισμό Pilates, όπως η καρέκλα Wunda ή ένα μηχάνημα reformer.

Ποια είναι τα σωματικά οφέλη του Pilates;

Μεταξύ άλλων σωματικών οφελών, το Pilates μπορεί:

 • Να αναπτύξει τη δύναμη του πυρήνα
 • Να αυξήσει την κινητικότητα
 • Βελτίωση της ισορροπίας
 • Να αυξήσει τη δύναμη και την ευλυγισία
 • Να διορθώσει προβλήματα στάσης
 • Ανακούφιση του πόνου στην πλάτη
 • Αύξηση της ενέργειας
 • Βελτίωση του συντονισμού
 • Βελτίωση της σεξουαλικής ζωής
 • Βοήθεια στην απώλεια βάρους
 • Βελτίωση της αντοχής

Η McLachlan προσθέτει ότι το Pilates μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση από έναν τραυματισμό και να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού από άλλα αθλήματα ή σωματικές δραστηριότητες στο μέλλον.

Αυτό επιτυγχάνεται με την εξέταση ολόκληρου του σώματος και όχι μόνο της περιοχής που έχετε τραυματιστεί. Με τη σειρά σας, μπορείτε να ανακτήσετε τη δύναμη, τον έλεγχο και μια πιο ομαλή αίσθηση της κίνησης στην τραυματισμένη περιοχή. Επιπλέον, το Pilates μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή αδυναμία και – ίσως το πιο σημαντικό – να ενισχύσει την επίγνωση του σώματος.

Το Pilates μπορεί επίσης να εντοπίσει τη ρίζα του τραυματισμού σας εξ αρχής. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κακή στάση του σώματος που έχει συμβάλει στον πόνο στην πλάτη. Οι ασκήσεις ενισχύουν την επίγνωσή σας για το πώς κινείστε και συστρέφετε το σώμα σας και ποια κινητικά μοτίβα πρέπει να αλλάξετε.

Επιπλέον, το Pilates έχει τη δυνατότητα να επιμηκύνει τη διάρκεια του ύπνου σας και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας.

Ποια είναι τα οφέλη του Pilates για την ψυχική υγεία;

Αναφέρεται ευρέως ότι η σωματική άσκηση έχει ένα ευρύ φάσμα οφελών για την ψυχική υγεία. Υπάρχουν πλέον πειστικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της άσκησης στη θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης. Επίσης, η άσκηση έχει μέτρια μειωτική επίδραση στο άγχος της κατάστασης και των χαρακτηριστικών και μπορεί να βελτιώσει τη σωματική αυτοαντίληψη και την αυτοεκτίμηση.

Το Pilates προσφέρει συγκεκριμένα μια σειρά από οφέλη για την ψυχική υγεία, όπως:

Το Pilates μπορεί να βοηθήσει στη διάθεσή σας, καθώς προσφέρει την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθείτε, αν παρακολουθείτε μαθήματα ή γυμνάζεστε με φίλους. Οι ασκήσεις μπορούν να μεταβάλλουν τα επίπεδα των χημικών ουσιών στον εγκέφαλό σας (όπως η σεροτονίνη, η κορτιζόλη και οι ενδορφίνες), ενισχύοντας τη γενική διάθεση και αποσπώντας σας από τις αρνητικές σκέψεις.

Οι ασκήσεις pilates μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη γνωστική σας ικανότητα, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Το Pilates το κάνει αυτό αυξάνοντας τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο, δημιουργώντας νέους νευρώνες και εξασφαλίζοντας την επιβίωση των νευρώνων σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μάθηση και τη μνήμη.

Μπορεί το Pilates να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη;

Το Pilates είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης που μπορείτε να κάνετε καθώς μεγαλώνετε. Ενώ είναι χαμηλού αντίκτυπου, μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα και την υγεία της σπονδυλικής στήλης. Είναι επίσης εξαιρετικό για τη σταθερότητα και την κινητικότητα.

Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση κατά την κίνηση, με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το pilates συχνά ενθαρρύνεται για τους ηλικιωμένους, καθώς είναι μια ήπια, μη επίπονη μορφή άσκησης που βοηθά στον συντονισμό. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων και να τους βοηθήσει να γίνουν πιο ισορροπημένοι.

Η γήρανση έχει βαθιά επίδραση στη σπονδυλική στήλη, τους σπονδύλους (οστά), τους μεσοσπονδύλιους δίσκους (χώροι που μοιάζουν με αρθρώσεις) και τους μύες. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η πλάτη να καμπυλώνει και η στάση του σώματος να γίνεται πιο σκυφτή. Δεδομένου ότι το Pilates βοηθάει στη στάση του σώματος, μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη μορφή άσκησης.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα το Pilates να βοηθήσει τους ηλικιωμένους στη διαδικασία αποκατάστασης μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, όπως αντικατάσταση ισχίου ή χειρουργική επέμβαση στο γόνατο.

Το Pilate μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με το σώμα σας στον σύγχρονο, πολυάσχολο κόσμο.

Στη σημερινή κοινωνία, είμαστε όλοι τόσο απορροφημένοι από τη φασαρία. Όταν πρόκειται για γυμναστική, η κουλτούρα της γυμναστικής συχνά ευνοεί τις σκληρές και τιμωρητικές προπονήσεις που σας κάνουν να ιδρώνετε και σας ωθούν πραγματικά στα όρια. Ως εκ τούτου, το Pilates μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να νιώσετε πιο συγκεντρωμένοι και αποκτείτε μεγαλύτερη επίγνωση του σώματος και της αναπνοής σας.

Μπορούν όλοι να κάνουν μια προπόνηση Pilates;

Αν και έχει χαμηλό αντίκτυπο, το Pilates μπορεί να είναι προκλητικό. Ως εκ τούτου, αν συμμετέχετε σε ένα στούντιο ή μέσω ενός διαδικτυακού μαθήματος, ο δάσκαλός σας θα πρέπει να σας ζητήσει να συμπληρώσετε μια φόρμα εξέτασης. Σε αυτή τη φόρμα θα σας ρωτήσει για τυχόν τραυματισμούς ή προβλήματα υγείας και θα απλοποιήσει τις ασκήσεις αν είναι εκτός των δυνατοτήτων σας. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνετε τις δικές σας τεκμηριωμένες αποφάσεις πριν ξεκινήσετε μια σειρά μαθημάτων Pilates και να αξιολογείτε αν είναι κατάλληλο για εσάς.

Η McLachlan προσθέτει ότι, όπως και με κάθε άσκηση, υπάρχει ο κίνδυνος της υπερβολής. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στον αυχένα ή την πλάτη σας. Επομένως, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις σωστές τεχνικές και να προχωράτε, ειδικά εάν είστε αρχάριος.

Προτείνει να ζητήσετε τη συμβουλή ενός εξειδικευμένου δασκάλου Pilates, αν επιχειρείτε να ασχοληθείτε με το Pilates μετά τον τοκετό. Ομοίως, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να παρακολουθείτε μαθήματα τα οποία καθοδηγούνται από έναν δάσκαλο προγεννητικού επιπέδου. Υπάρχουν ασκήσεις που δεν είναι κατάλληλες για να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ένας έμπειρος δάσκαλος θα είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει μέσα από κινήσεις που είναι ασφαλείς για εσάς και το μωρό σας.

Ενώ το Pilates θεωρείται συχνά ως μια μορφή άσκησης για γυναίκες, μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε φύλο.

Τι μπορεί να προκαλέσει το Pilates στο σώμα σας;

Το Pilates μπορεί να είναι τόσο δύσκολο ή εύκολο όσο εσείς θέλετε να είναι. Μόλις κατακτήσετε τις βασικές αρχές και ενισχύσετε τον κορμό σας με τις βασικές ασκήσεις, υπάρχουν μερικές πραγματικά δύσκολες προπονήσεις για να κάνετε.

Εκτός από τη δοκιμασία της μυϊκής σας δύναμης, οι προπονήσεις Pilates βελτιώνουν την ισορροπία και τον έλεγχό σας και μπορείτε να προχωρήσετε σε πιο προηγμένες ασκήσεις καθώς αποκτάτε περισσότερη εμπειρία.

Με την πάροδο των ετών, το Pilates έχει εξελιχθεί και έχει γίνει πιο προσαρμόσιμο, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ατόμων, ανάλογα με τις ικανότητες και τις περιστάσεις τους.

Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την προπόνησή σας στο Pilates;

Η McLachlan τονίζει τη σημασία του να ξεκινάτε με τα βασικά στοιχεία του Pilates και στη συνέχεια να προχωράτε σε πιο σύνθετες κινήσεις όταν είστε έτοιμοι. Αυτό συμβάλλει στο να διασφαλίσετε ότι αποκομίζετε τα μέγιστα από το Pilates .

Θα πρέπει να ξεκινήσετε διασφαλίζοντας ότι:

 • Αναπνέετε σωστά
 • Ενεργοποιήστε το πυελικό σας έδαφος και τους μύες σας
 • Σκεφτείτε τη θέση των πλευρών σας
 • Σκεφτείτε τη θέση του κεφαλιού σας

Πιθανόν να χρειαστεί να πάτε σε μερικά μαθήματα για αρχάριους για να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει αυτά τα στοιχεία. Η σωστή εκμάθηση των βασικών στοιχείων θέτει τις σωστές βάσεις για να νιώσετε όλα τα οφέλη μιας πρακτικής Pilates.


+ 22 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Application of Pilates-based exercises in the treatment of chronic non-specific low back pain: state of the art https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6581086/

Do Pilates-based exercises following total knee arthroplasty improve postural control and quality of life? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28443790/

Pilates exercises and quality of life of patients with chronic kidney disease https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30712743/

EFFECTS OF PILATES ON CORE MUSCLE STRENGTH AND ENDURANCE IN POST 6 MONTHS DELIVERED WOMEN https://www.researchgate.net/publication/344806899_EFFECTS_OF_PILATES_ON_CORE_MUSCLE_STRENGTH_AND_ENDURANCE_IN_POST_6_MONTHS_DELIVERED_WOMEN

The impact of pilates exercises on the postural alignment of healthy adults https://www.researchgate.net/publication/312061661_The_impact_of_pilates_exercises_on_the_postural_alignment_of_healthy_adults

Effectiveness of Mat Pilates or Equipment-Based Pilates Exercises in Patients With Chronic Nonspecific Low Back Pain: A Randomized Controlled Trial https://academic.oup.com/ptj/article/94/5/623/2735567

Recommendations for hamstring injury prevention in elite football: translating research into practice https://bjsm.bmj.com/content/53/7/449

The Pilates method in the rehabilitation of musculoskeletal disorders: a systematic review https://www.scielo.br/j/fm/a/RgYWddnwxqwMPBxqPDx7HRw/?lang=en

Pilates Method Improves Cardiorespiratory Fitness: A Systematic Review and Meta-Analysis https://www.fisiologiadelejercicio.com/wp-content/uploads/2019/11/Pilates-Method-Improves-Cardiorespiratory-Fitness.pdf

The effects of Pilates training on mobility and respiratory muscle strenght in patients with ankylosing spondylitis: A pilot study https://www.alliedacademies.org/proceedings/the-effects-of-pilates-training-on-mobility-and-respiratory-muscle-strenght-in-patients-with-ankylosing-spondylitis-a-pi-6362.html

Comparison of Pilates Exercises and Proprioceptive Exercises on Joint Position Sense in People with Knee Osteoarthritis https://www.ijsr.net/archive/v5i2/NOV161263.pdf

Pilates and Proprioceptive Neuromuscular Facilitation Methods Induce Similar Strength Gains but Different Neuromuscular Adaptations in Elderly Women https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28949820/

Unpredictability, body awareness, and eating in the absence of hunger: A cognitive schemas approach. https://psycnet.apa.org/record/2018-28422-003

The effect of an eight-week Pilates exercise regimen on stress management and cortisol levels in sedentary women http://jpah.iaushiraz.ac.ir/article_673139.html

Effect of Pilates Exercise on Primary Dysmenorrhea https://mjcu.journals.ekb.eg/article_53326_f02b6f39cd3ad9022bf591bbe4109a2f.pdf

Pilates Exercises on Mental Control of Dysmenorrhea Patients https://www.iosrjournals.org/iosr-jnhs/papers/vol9-issue1/Series-1/H0901014547.pdf

Effectiveness of Pilates over Conventional Physiotherapeutic Treatment in Females with Primary Dysmenorrhea. https://www.iosrjournals.org/iosr-jdms/papers/Vol15-Issue%204/Version-5/Y150405156163.pdf

Comparison between static stretching and the Pilates method on the flexibility of older women https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27814860/

The effects of Pilates exercise training on physical fitness and wellbeing in the elderly: A systematic review for future exercise prescription https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25773473/

Investigation of the Effect of 8-Week Reformer Pilates Exercise on Flexibility, Heart Rate and Glucose Levels in Sedentary Women https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1250306.pdf

Comparison of low back mobility and stability exercises from Pilates in non-specific low back pain: A randomized controlled trial https://www.peertechzpublications.com/articles/IJSR-2-110.php

The Effect of Pilates Training on Immune Markers in Elderly Men https://www.researchgate.net/publication/340667747_The_Effect_of_Pilates_Training_on_Immune_Markers_in_Elderly_Men