Παιδί

Ποια είναι τα ορόσημα της ομιλίας του παιδιού σας;

Από την πρώτη κουβέντα μέχρι την πλήρη περιγραφή της ημέρας τους στο σχολείο, οι γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών αναπτύσσονται συνήθως με έναν τακτικό τρόπο. Εδώ είναι μια ιδέα για το τι να περιμένετε και πότε – αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα παιδί να φτάσει σε αυτά τα ορόσημα λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα.

Ποια είναι τα ορόσημα της ομιλίας του παιδιού σας;

 1. Μωρό
 • Γέννηση έως 3 μήνες

Κάνει ήσυχους ήχους γουργουρητού όταν είναι ευχαριστημένο. Συνήθως πρόκειται για ένα μόνο φωνήεν, όπως το «αααααα».

 • 2 έως 3 μηνών

Κλαίει διαφορετικά σε διαφορετικές καταστάσεις. Καθώς μαθαίνετε το μωρό σας, μπορεί να είστε σε θέση να διακρίνετε ένα κλάμα πείνας από ένα κλάμα ύπνου, για παράδειγμα.

 • 3 έως 4 μηνών

Φωνάζει κυρίως φωνήεντα, αλλά το γουργουρητό γίνεται λίγο πιο εξελιγμένο, με πιο ποικίλους ήχους.

 • 5 έως 6 μηνών

Αρχίζει να φλυαρεί, κάνοντας ήχους όπως “ντα-ντα” ή “μπλά- μπλά”. Εξασκείται στον τονισμό κάνοντας τη φωνή του να ανεβαίνει και να κατεβαίνει.

Προσοχή: Εάν το παιδί σας δεν κάνει φωνητικούς ήχους μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, μιλήστε με το γιατρό σας.

 • 7 έως 12 μηνών

Φλυαρεί με μεγαλύτερη ποικιλία, κάνοντας νέους συνδυασμούς ήχων και τονισμούς. Προσπαθεί να μιμηθεί την ομιλία σας με φράσεις. Κάνει προσποιητές συζητήσεις μαζί σας, “μιλώντας” εναλλάξ.

Προσοχή: Εάν το παιδί σας δεν παράγει τόσο σύμφωνα όσο και φωνήεντα μέχρι την ηλικία των 7 μηνών, μιλήστε με το γιατρό σας.

 1. Μικρό παιδί
 • 12 μηνών

Λέει την πρώτη του λέξη. Γνωρίζει μία ή περισσότερες λέξεις αρκετά καλά ώστε να τις χρησιμοποιεί.

 • 14 μηνών

Χρησιμοποιεί τονισμό (για παράδειγμα, υψώνει τη φωνή του στο τέλος μιας ερώτησης, όπως “περισσότερα;”) και κάνει χειρονομίες για να συμπληρώσει την ομιλία του.

Προσοχή: Εάν το παιδί σας δεν λέει καμία λέξη μέχρι την ηλικία των 15 μηνών, αναφέρετε το θέμα στο γιατρό σας.

 • 16 μηνών

Μιλάει σε κάποιον περισσότερο χρόνου σε αντίθεση με το να φλυαρεί απλώς σε κανέναν συγκεκριμένα. Σας φωνάζει για να τραβήξει την προσοχή σας (“Μαμά!”), γνέφει και κουνάει το κεφάλι για ναι και όχι. Κάνει πολλούς κοινούς συμφώνους ήχους.

 • 18 μήνες

Διαθέτει ένα λεξιλόγιο αρκετών λέξεων, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων (“μαμά”), ρημάτων (“τρώω”) και επιθέτων (“κρυώνω”).

 • 18 έως 24 μήνες

Χρησιμοποιεί κοινές φράσεις (“θέλω κούκλα”) για να κάνει αιτήματα. Αρχίζει να συνδυάζει φράσεις δύο λέξεων για πιο πρωτότυπους σκοπούς (“μπαμπάς πάει”, “γάλα χάλια”).

 1. Προνήπιο
 • 24 μήνες

Χρησιμοποιεί σύντομες προτάσεις δύο ή τριών λέξεων και προσωπικές αντωνυμίες (“Πέφτω κάτω!” “Εγώ πάω σχολείο;”).

 • 2 έως 3 ετών

Μπορεί να διεξάγει μια απλή συζήτηση για κάτι στο άμεσο περιβάλλον. Θέτει συχνά απλές ερωτήσεις. Επεκτείνει τις φράσεις από προτάσεις τριών έως έξι λέξεων και αναπτύσσει ένα λεξιλόγιο πολλών λέξεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών ρημάτων.

Χρησιμοποιεί τον αόριστο και τον πληθυντικό αριθμό στα ουσιαστικά. Χρησιμοποιεί σωστά τις αντωνυμίες (εγώ, αυτή, εμείς).

Προσοχή: Εάν το παιδί σας ηλικίας 2 ή 3 ετών επαναλαμβάνει πάντα τις ερωτήσεις σας αντί να τις απαντά, ενημερώστε τον γιατρό. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι κοινωνικής ή γλωσσικής καθυστέρησης.

 • 3 έως 4 ετών

Οι αγαπημένες λέξεις συχνά περιλαμβάνουν το “γιατί”, το “τι” και το “ποιος”. Μπορεί να γίνει κατανοητό τις περισσότερες φορές. Μπορεί να σας πει τι συνέβη αν εσείς ήσασταν εκτός δωματίου.

Προσοχή: Το παιδί σας μπορεί να ακούγεται σαν να τραυλίζει, αν σκοντάφτει στις λέξεις του στον ενθουσιασμό του να επικοινωνήσει. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αν όμως συνεχίζεται για περισσότερο από έξι μήνες ή αν σφίγγει το σαγόνι του ή κάνει γκριμάτσες ενώ προσπαθεί να βγάλει τις λέξεις, ζητήστε από το γιατρό του παιδιού σας να σας παραπέμψει σε λογοθεραπευτή.

 1. Μεγάλο παιδί
 • 4 έως 5 ετών

Επικοινωνεί εύκολα και μπορεί να διηγηθεί μια απλή ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, ενώ κοιτάζει εικόνες. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τέσσερις έως πέντε προτάσεις για να περιγράψει μια εικόνα, με τα περισσότερα στοιχεία της γραμματικής στη θέση τους. Χρησιμοποιεί περισσότερες από μία λέξεις δράσης σε μια πρόταση.

Χρησιμοποιεί πολλές περιγραφικές λέξεις, συμπεριλαμβανομένων λέξεων που σχετίζονται με το χρόνο, όπως “χθες”.

 • 6 έως 7 ετών

Μπορεί να περιγράψει πώς δύο αντικείμενα είναι ίδια ή διαφορετικά, να διηγηθεί μια ιστορία ή ένα γεγονός χωρίς τη βοήθεια εικόνων και να αφηγηθεί συνομιλίες και γεγονότα του παρελθόντος.

 • 8 ετών

Έχει κατακτήσει όλους τους ήχους της ομιλίας καθώς και τον ρυθμό, το ύψος και την ένταση της ομιλίας. Χρησιμοποιεί σωστά σύνθετες και σύνθετες προτάσεις και είναι σε θέση να διεξάγει συζήτηση με έναν ενήλικα.

Δείτε ακόμα: