Πρόληψη και θεραπεία

Ποια είναι τα πιο ακάθαρτα πράγματα μέσα στο σπίτι;

Πολλά από τα πράγματα που έχουμε στο σπίτι μας είναι ακάθαρτα και γεμάτα μικρόβια που βλάπτουν την υγεία μας. Ξέρουμε όμως ποια είναι αυτά; Πάμε λοιπόν να τα δούμε μαζί.

Ποια είναι τα πιο ακάθαρτα πράγματα μέσα στο σπίτι;

1. Το σφουγγάρι της κουζίνας

Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι ένα από τα πιο βρώμικα πράγματα που έχουμε στο σπίτι μας. Με αυτό πλένουμε τα σκεύη του φαγητού μας που μαζεύουν αρκετά βακτήρια, τα οποία όταν μένουν πάνω στο σφουγγάρι που είναι υγρό, αυξάνονται. Αντικαταστήστε το σφουγγάρι σας με καινούριο τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες, ειδικά εάν αρχίσει να μυρίζει άσχημα. Στο διάστημα των δύο εβδομάδων μπορείτε να το καθαρίζετε τακτικά, βάζοντας το στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό, στο πλυντήριο πιάτων στο πιο ζεστό πρόγραμμα ή αφήνοντας το να μουλιάσει για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό με λευκαντικό ή ξύδι.

2. Νεροχύτης

Όταν ξεπλένετε τα πιάτα σας, τα βακτήρια από το ωμό κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά μεταφέρονται στον νεροχύτη. Για να διατηρήσετε τον νεροχύτη σας καθαρό φροντίστε δύο φορές την εβδομάδα να πλένετε τα τοιχώματα και τον πυθμένα του με σαπούνι και άφθονο νερό ή γεμίστε τον με νερό προσθέτοντας ένα κουταλάκι λευκαντικό και αφήνοντας τον να μουλιάσει για λίγη ώρα. Στη συνέχεια αποστραγγίστε τον και καθαρίστε τον πυθμένα και τις πλευρές του με ένα σφουγγάρι.

3. Θήκη οδοντόβουρτσας

Το στόμα μας φιλοξενεί εκατοντάδες διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα οποία μεταφέρονται στην οδοντόβουρτσα. Εάν η οδοντόβουρτσα δεν πλένεται σχολαστικά, αυτά τα βακτήρια φωλιάζουν στην θήκη της. Συνιστάται λοιπόν, να πλένετε την θήκη στο πλυντήριο των πιάτων ή να την πλένετε με ζεστό σαπουνόνερο κάθε 2-3 μέρες και να την ξεπλένετε με άφθονο νερό.

4. Το μπολ του κατοικίδιου σας

Τα μπολ των κατοικίδιων ζώων σας είναι ένα από τα πιο βρόμικα πράγματα που έχει ένα σπίτι, καθώς εκεί φωλιάζουν εκατοντάδες βακτήρια. Φροντίστε λοιπόν να τα πλένετε καθημερινά με σαπουνόνερο και ζεστό νερό ή στο πλυντήριο των πιάτων στο πιο ζεστό πρόγραμμα. Μάλιστα, μια φορά την εβδομάδα, μπορείτε να τα αφήνετε να μουλιάζουν σε διάλυμα χλωρίνης για 10 λεπτά (1 καπάκι χλωρίνης σε 1 γαλόνι νερό).

5. Καφετιέρα

Παρόλο που μπορεί να σας φανεί παράξενο, και η καφετιέρα είναι ένα από τα πιο βρώμικα πράγματα σε ένα σπίτι και ειδικότερα ο πυθμένας της, όπου μαζεύεται το νερό και ο καφές, βοηθώντας τα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν. Για να την καθαρίσετε, γεμίστε την με νερό και προσθέστε ένα φλιτζάνι ξύδι. Αφήστε το διάλυμα να μουλιάσει για 30 λεπτά. Ενεργοποιείστε την για να ζεσταθεί το νερόξυδο και καθαρίστε την με άφθονο τρεχούμενο νερό.

6. Κουμπιά κουζίνας

Μπορεί να μην καθαρίζουμε καθημερινά τα κουμπιά της σόμπας, ωστόσο μαζεύουν πολλά μικρόβια. Σκεφτείτε μόνο ποσό συχνά τα αγγίζετε την ώρα που μαγειρεύετε, όπου τα χέρια σας έχουν υπολείμματα φαγητού. Συνίσταται λοιπόν, να πλένετε τα κουμπιά με ζεστό νερό και σαπουνόνερο μια φορά την εβδομάδα.

7. Η βρύση του μπάνιου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βρύση του μπάνιου και της κουζίνας έχουν περισσότερα μικρόβια ακόμη και από το καπάκι της τουαλέτας. Καθαρίστε τις βρύσες σας καθημερινά με απολυμαντικό.

8. Πάγκοι κουζίνας

Οι περιοχές όπου προετοιμάζετε τα τρόφιμα φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το E. coli. Τα επικινδυνα βακτήρια αυξάνονται ακόμη περισσότερο όταν έρχονται σε επαφή με το ακάθαρτό σφουγγάρι της κουζίνας. Συνιστάται να σκουπίζετε καθημερινά τους πάγκους της κουζίνας σας, με ζεστό σαπουνόνερο και να τους απολυμάνετε με καθαριστικό.