Παιδί

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών;

Περίπου κάθε 9 λεπτά, οι αρχές των ΗΠΑ ανταποκρίνονται σε μια νέα αναφορά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Η σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ένα παιδί για το υπόλοιπο της ζωής του. Γνωρίζοντας τα σημάδια της σεξουαλικής κακοποίησης, μπορεί να είστε σε θέση να βοηθήσετε ένα παιδί που έχει ανάγκη.

Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση;

Εκτός από την άμεση σεξουαλική επαφή, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών περιλαμβάνει:

 1. Την έκθεση των ιδιαίτερων μερών του σε ένα παιδί
 2. Κοινή χρήση ακατάλληλων εικόνων με ένα παιδί
 3. Λήψη φωτογραφιών ή βίντεο ενός παιδιού που έχουν σεξουαλικό χαρακτήρα

Ένα άτομο που μπορεί να αρχίσει να ασχολείται με ένα παιδί ξεκινάει με μικρότερα αδικήματα. Τα αγγίγματα μπορεί να μην είναι σεξουαλικά στην αρχή, καθώς το άτομο προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού. Μπορεί να απειλεί το παιδί ή να δίνει υποσχέσεις, ώστε το παιδί να μην πει σε κανέναν για οτιδήποτε συμβαίνει.

Ποια είναι τα σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης στα παιδιά;

Μπορεί να υποψιάζεστε τη σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού χωρίς να έχετε αποδείξεις ή εμφανή σημάδια. Να ακούτε πάντα το ένστικτό σας. Όταν πρόκειται για παιδιά και σεξουαλική κακοποίηση, είναι προτιμότερο να προσέχουμε για να έχουμε. Αν αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με ένα παιδί ή με έναν ενήλικα στη ζωή του, αναφέρετε πιθανή σεξουαλική κακοποίηση παιδιού. Μπορείτε να ξεκινήσετε αναγνωρίζοντας τα σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνετε αν υποπτεύεστε κακοποίηση.

Σωματικά προειδοποιητικά σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ένα παιδί που κακοποιείται σεξουαλικά μπορεί να βιώσει και άλλη σωματική κακοποίηση. Το υπ’ αριθμόν ένα σωματικό προειδοποιητικό σημάδι σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Άλλα σημάδια σωματικής κακοποίησης περιλαμβάνουν μώλωπες, αιμορραγία και λεκέδες στα σεντόνια ή τα εσώρουχα.

Συμπεριφορικά προειδοποιητικά σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τα παιδιά που υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση συχνά γνωρίζουν περισσότερα για σεξουαλικά θέματα από όσα θα έπρεπε για την ηλικία τους. Μπορεί να μιλούν για το ότι κρατούν μυστικά ή να αρχίσουν να είναι πιο ήσυχα από το συνηθισμένο. Μπορεί να έχουν άγχος αποχωρισμού όταν φεύγουν οι γονείς ή οι φροντιστές ή μπορεί να μην θέλουν να μένουν μόνα τους με συγκεκριμένα άτομα.

Πρόσθετα συμπεριφορικά σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Επιστροφή στο πιπίλισμα του αντίχειρα ή στο βρέξιμο του κρεβατιού
 • Υπερβολική συμμόρφωση στα αιτήματα
 • Σεξουαλική συμπεριφορά
 • Περνάει περισσότερο χρόνο μόνο του
 • Δεν θέλει να βγάλει τα ρούχα ή να κάνει μπάνιο μπροστά στους γονείς

Συναισθηματικά προειδοποιητικά σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τα παιδιά που κακοποιούνται σεξουαλικά συχνά παλεύουν με συναισθηματικές αλλαγές. Μπορεί να μην καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει και δεν είναι σίγουρα πώς να αισθάνονται. Μπορεί να δείτε ένα παιδί να γίνεται πιο επιθετικό ή να έχει έντονες και ξαφνικές αλλαγές στην προσωπικότητά του. Άλλα συναισθηματικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες
 • Χαμηλότερη αυτοεκτίμηση
 • Αίσθημα ανησυχίας ή φόβου όλη την ώρα
 • Επίμονοι στομαχόπονοι ή πονοκέφαλοι
 • Εφιάλτες
 • Αυτοτραυματισμός
 • Λιγότερο ενδιαφέρον για διασκεδαστικές δραστηριότητες που κάποτε προσδοκούσαν με ανυπομονησία

Ένα παιδί μπορεί επίσης να εμφανίσει πολλά από αυτά τα σημάδια λόγω άλλων σημαντικών ή επώδυνων αλλαγών στη ζωή του, όπως ο θάνατος ή το διαζύγιο. Η μεγαλύτερη ένδειξη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού είναι μια ξαφνική, ανεξήγητη αλλαγή στη συμπεριφορά ή τα συναισθήματα.

Πώς μπορείτε να διακρίνετε έναν παιδόφιλο;

Περίπου το 93% των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών συμβαίνει με κάποιον που το παιδί γνωρίζει ή εμπιστεύεται. Εξαιτίας αυτού, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε ενήλικες. Οι δράστες σεξουαλικής κακοποίησης είναι πιθανό να είναι συγγενείς, φίλοι, δάσκαλοι, προπονητές και μέλη της εκκλησίας. Συχνά αναζητούν επαγγελματικές θέσεις που τους επιτρέπουν να έρχονται κοντά σε παιδιά. Προσέξτε τις κόκκινες σημαίες της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε ενήλικες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μη σεβασμό των ορίων
 • Μη διακοπή μιας συμπεριφοράς όταν κάποιος λέει «όχι» ή «σταμάτα»
 • Το υπερβολικό άγγιγμα των παιδιών που βρίσκονται υπό τη φροντίδα τους
 • Δεν έχει φίλους ή σχέσεις κατάλληλες για την ηλικία τους
 • Μιλάει στα παιδιά για προσωπικά προβλήματα ή προβλήματα ενηλίκων
 • Περνάει πολύ χρόνο μόνος του με τα παιδιά εκτός του επαγγελματικού του ρόλου
 • Κάνει σεξουαλικά σχόλια μπροστά στα παιδιά ή για τα παιδιά
 • Δίνει δώρα στα παιδιά χωρίς αφορμή
 • Κρατάει ένα παιδί μακριά από άλλους ενήλικες

Οι παιδόφιλοι μπορεί να περάσουν χρόνια προετοιμάζοντας τα παιδιά πριν προβούν σε σεξουαλική κακοποίηση. Τα παιδιά έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν σεξουαλική κακοποίηση εάν ζουν σε μονογονεϊκό νοικοκυριό. Οι παιδόφιλοι στοχεύουν σε παιδιά που είναι πιο ευάλωτα, αν και τα παιδιά που ζουν και με τους δύο γονείς τους μπορεί επίσης να υποστούν κακοποίηση.

Καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Εάν δεν έχετε σαφείς αποδείξεις, μπορεί να διστάζετε να καταγγείλετε τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιού. Μην έχετε τέτοια αμφιβολία. Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος άλλος εκτός από τους γονείς κακοποιεί ένα παιδί, μιλήστε με τους γονείς του παιδιού. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και τα προειδοποιητικά σημάδια που παρατηρήσατε για κάποιον άλλο ενήλικα. Μπορεί να σώσετε τη ζωή ενός παιδιού ή να το προστατέψετε από μελλοντική κακοποίηση. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε σε μια τοπική υπηρεσία σεξουαλικής κακοποίησης ή στις τοπικές αστυνομικές αρχές για τις ανησυχίες σας. Βεβαιωθείτε ότι μοιράζεστε τους λόγους της ανησυχίας σας και τυχόν συγκεκριμένες περιπτώσεις που σας ενοχλούν. Ρωτήστε τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια ή πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί.