Αυτοάνοσα νοσήματα

Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης;

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας;

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας ή πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με νέες έρευνες, μπορεί να εμφανιστούν αρκετό καιρό πριν από τη διάγνωση της νόσου. Συχνά κάποια από τα συμπτώματα αυτά αποδίδονται σε άλλες αιτίες και μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να γίνει η επίσημη διάγνωση της νόσου, η οποία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη, μια ουσία που περιβάλλει τα νεύρα.

Αρκετοί ασθενείς πριν γίνει η πρώτη διάγνωση είχαν καταφύγει στο γιατρό τους διαμαρτυρόμενοι για συμπτώματα όπως κόπωση, μυική αδυναμία ή τρέμουλο, αλλά τελικά οι ενοχλήσεις αυτές είχαν αποδοθεί σε άλλες αιτίες όπως έλλειψη βιταμίνης Β ή σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, όταν στην πραγματικότητα η πραγματική αιτία είναι η πολλαπλή σκλήρυνση.

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αν και έχουν κοινό υπόβαθρο, ορισμένες φορές διαφέρουν στον τρόπο που εκδηλώνονται, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην είναι πάντα σε θέση να υποψιαστούν πως η συγκεκριμένη ασθένεια είναι η αιτία των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι ασθενείς.

Ποια είναι λοιπόν τα βασικά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν ΣΚΠ;

  • Κόπωση. Η έντονη κόπωση είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου και αφορά πάνω άπω το 80% των ασθενών. Όμως, η κόπωση μπορεί να οφείλεται σε πολλά άλλα αίτια, όπως μια λοίμωξη στον οργανισμό, χρόνια αϋπνία, κακή διατροφή, υπερβολικό σωματικό βάρος, διατροφικές ελλείψεις ή και διαταραχές απορρόφησης βιταμινών.
  • Δυσκολία στο βάδισμα. Η δυσκολία στο περπάτημα και τα προβλήματα στην ισορροπία είναι ακόμη ένα από τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, όμως μπορεί αυτά να εκδηλωθούν και σε άτομα που δε νοσούν και που οφείλονται σε άλλες αιτίες.
  • Μουδιάσματα. Συχνά οι ασθενείς με ΣΚΠ παραπονιούνται για μουδιάσματα στα χέρια ή τα πόδια. Αν κάποιος εμφανίζει τακτικά μουδιάσματα θα ήταν καλό να συμβουλευτεί τον γιατρό του ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση να πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση.
  • Προβλήματα στην όραση. Αδυναμία των ματιών να εστιάσουν ή διπλωπία είναι συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν αρκετό καιρό πριν γίνει η πρώτη διάγνωση της ΣΚΠ και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή όταν κάποιος έχει παρουσιάσει ξαφνικά διαταραχές στην όραση.
  • Μυικοί σπασμοί. Μυικοί σπασμοί, ιδιαίτερα στα πόδια ή ακούσιες κινήσεις των μυών είναι κάποια ακόμη από τα ύποπτα συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως πριν την διάγνωση της νόσου.
  • Ζαλάδες και τάσεις λιποθυμίας
  • Προβλήματα στην ούρηση και την λειτουργία του εντέρου. Μια ελαφρά ακράτεια ή δυσκολία στον έλεγχο της ούρησης μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια, αν και είναι πολύ συχνά σε άλλες παθήσεις επίσης. Ο γιατρός, ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς συνήθως είναι σε θέση να διακρίνει αν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό ή αυτές οι ενοχλήσεις έχουν διαφορετική αιτιολογία.
  • Αδυναμία στα χέρια και τα πόδια
  • Προβλήματα στη σκέψη. Προβλήματα στη μνήμη, δυσκολία στη σκέψη, αλλά και ‘θολό’ μυαλό μπορεί να προκληθούν από την ΣΚΠ.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Subtle Symptoms of MS You Should Never Ignore healthination.com/health/multiple-sclerosis-symptoms

What Is Multiple Sclerosis? Key Facts a Neurologist Wants You to Know healthination.com/health/what-is-ms