Καρκίνος

Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια από τις κύριες μορφές καρκίνου στους άνδρες. Μάλιστα, στατιστικά στοιχεία του 2013, από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δείχνουν ότι 176.450 άνδρες, εκείνη την χρονιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαγνώστηκαν με καρκίνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;

Τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη σχετίζονται κυρίως με:

 • Συμπτώματα ούρων
 • Σεξουαλική δυσλειτουργία
 • Πόνο

1. Συμπτώματα ούρων

Ο καρκίνος του προστάτη μοιράζεται πολλά παρόμοια συμπτώματα με διάφορες καλοήθεις ασθένειες του προστάτη. Τα πρώτα συμπτώματα σχετίζονται συνήθως με το ουροποιητικό σύστημα και περιλαμβάνουν:

 • Συχνουρία
 • Τσούξιμο κατά την ούρηση
 • Δυσκολία στην έναρξη της ροής των ούρων
 • Αδύναμη ροή ούρων
 • Αίμα στα ούρα

Σημειώνεται ότι πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αποτελούν ενδείξεις μη καρκινικών παθήσεων του προστάτη, του αδένα που βρίσκεται κοντά στην ουροδόχο κύστη στους άνδρες. Τα συμπτώματα των μη καρκινικών παθήσεων του προστάτη σχετίζονται με διογκωμένο προστάτη, μια κατάσταση γνωστή ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) και με την προστατίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή που εμφανίζεται στον προστάτη λόγω λοίμωξης.

Σε αντίθεση με τον καρκίνο του προστάτη, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και η προστατίτιδα, δεν προκαλούν αίμα στα ούρα, οπότε αν δείτε αίμα στα ούρα σας, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

2. Σεξουαλική δυσλειτουργία

Ο προστάτης αδένας παίζει βασικό ρόλο στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να προκαλέσει σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης ή βιώνουν επώδυνη εκσπερμάτωση. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι μερικοί άνδρες με πρώιμο καρκίνο του προστάτη δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.

Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών, η σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες είναι συχνότερη με την ηλικία και πολλοί δεν δίνουν σημασία στη στυτική δυσλειτουργία που παρουσιάζουν όταν φτάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία. Η στυτική δυσλειτουργία, τονίζουν οι ειδικοί, δεν πρέπει να θεωρείται πάντα αποτέλεσμα της γήρανσης και είναι απαραίτητο να ελέγχεται με συγκεκριμένες εξετάσεις.

3. Συχνός πόνος

Όταν ο καρκίνος του προστάτη αρχίσει να εξαπλώνεται, αρχίζει να προκαλείται πόνος μέσα και γύρω από την περιοχή του προστάτη. Σημειώνεται ότι οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη ενδέχεται να βιώσουν πόνο και σε άλλες περιοχές, όπως:

 • Γοφούς
 • Μέση
 • Λεκάνη
 • Στο πάνω μέρος των μηρών

Γενικότερα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο οποιοσδήποτε συνεχιζόμενος ή χρόνιος πόνος πρέπει να αξιολογείται από ένα γιατρό για να αποκλειστούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό;

Εάν υποψιάζεστε ότι τα συμπτώματα σας δείχνουν καρκίνο του προστάτη, είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ακόμη και αν αυτά είναι σε ήπια μορφή. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, μάλιστα, συνιστά στους άντρες 30 – 40 ετών, να δουν αμέσως έναν γιατρό εάν εμφανίσουν συμπτώματα καρκίνου του προστάτη. Σημειώνεται ότι αυτά τα συμπτώματα, εμφανίζονται συνήθως μετά την ηλικία των 50 στους άνδρες και δεν υποδηλώνουν πάντα καρκίνο, αλλά συμπτώματα όπως τα αιματηρά ουρά χρήζουν άμεσου ιατρικού ελέγχου για καρκίνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τακτική εξέταση για καρκίνο είναι πολύ σημαντική, ειδικά εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Ειδικότερα, άνδρες με αδέλφια ή πατεράδες με καρκίνο του προστάτη διατρέχουν έως και τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ασθένειας. Σημειώνεται μάλιστα, ότι η  πλειονότητα των περιπτώσεων με καρκίνο του προστάτη, διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια εξετάσεων ρουτίνας, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές η διάγνωση να είναι καθυστερημένη και ο καρκίνος να έχει ήδη εξελιχθεί σε πιο προχωρημένο στάδιο. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να δίνετε προσοχή στα συμπτώματα σας, καθώς όπως πολλές μορφές καρκίνου, έτσι και ο καρκίνος του προστάτη, όσο νωρίτερα ανιχνευτεί, τόσο καλύτερη είναι η προοπτική εξέλιξής του.

Αξίζει, τέλος να σημειωθεί ότι ένας ασθενής είναι δυνατόν να έχει ταυτόχρονα καρκίνο του προστάτη, καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και προστατίτιδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η μη καρκινική νόσος του προστάτη, αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστεί καρκίνος του προστάτη.