Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της νόσου Parkinson;

Η νόσος του Parkinson είναι μια εκφυλιστική νόσος που εξελίσσεται προοδευτικά και φθείρει τους νευρώνες, καθώς μειώνεται η ντοπαμίνη, η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την μεταφορά των μηνυμάτων στο σώμα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία (επιστημονική ονομασία: substantia nigra). Πλήττει  το κεντρικό νευρικό σύστημα και δημιουργεί κινητικές ανωμαλίες με την έντονη ασυντόνιστη εκδήλωση ενεργειών ή ακινησίας. Είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή νωρίς για να ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία που θα αναχαιτίσει τον εκφυλισμό και την έντονη εκδήλωση των συμπτωμάτων, αλλά υπάρχουν κάποια πρώιμα σημάδια στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία.

Τρέμουλο και πρόβλημα συντονισμού κινήσεως

Όταν παρατηρηθούν κινήσεις- συνήθως στα χέρια- που δεν είναι ελεγχόμενες, είναι απότομες, νευρικές και δεν γίνονται συνειδητά και υπάρχει ανικανότητα συντονισμού και ελέγχου των κινήσεων, τότε είναι πιθανό να είναι σύμπτωμα της νόσου Parkinson. Εξαίρεση μπορεί να αποτελεί, για παράδειγμα, κάποια επίπονη εργασία που καταπόνησε τα νεύρα προσωρινά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς πιθανότατα δεν θα εμφανιστούν πάλι ακαθόριστες κινήσεις.

Διαφορετικός τρόπος γραφής

Αν ξαφνικά αρχίσει να μεταβάλλεται  ο τρόπος γραφής χωρίς κάποιον λόγο, όπως πρόβλημα όρασης, τότε θα πρέπει να ελεγχθεί η πιθανότητα της νόσου Parkinson. Συνήθως η αλλαγή του μεγέθους αλλά και της πυκνότητας της γραφής παραπέμπει στην διαταραχή της μικρογραφίας, μιας διαταραχής νευρολογικής που αποτελεί σύμπτωμα του Parkinson.

Αιφνίδια απώλεια όσφρησης

Σε αυτό το σημείο δεν γίνεται φυσικά λόγος για την απώλεια όσφρησης που εμφανίζεται παροδικά ως επακόλουθο μιας γρίπης ή κρυώματος, αλλά για την συνεχόμενη απώλεια όσφρησης για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς άλλες φυσικές εκδηλώσεις και συμπτώματα άλλων ασθενειών.

Δυσκολία στη κίνηση

Αν δεν έχει προκύψει κάποιος τραυματισμός και παρατηρηθεί δυσκολία στην κίνηση των άκρων καθώς και αίσθημα δυσκαμψίας πρέπει να γίνει έλεγχος και ο ασθενής να έρθει σε άμεση επικοινωνία με τον γιατρό του. Αποτελεί βασική προειδοποίηση της νόσου που πρέπει να ανησυχήσει τον ασθενή και τον ιατρό του αφού είναι ένα από τα συχνά συμπτώματα με μη κινητική εκδήλωση που χαρακτηρίζουν τη νόσο.

Αδυναμία έκφρασης προσώπου

Ανησυχητικό σημάδι αποτελεί η σταθερή έκφραση προσώπου, καθώς μπορεί η νόσος να έχει επηρεάσει την κίνηση των μυών του προσώπου. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός έστω και αν υπάρχουν αρκετές αιτίες για μια παρόμοια εικόνα- όπως κάποια παρενέργεια από την λήψη φαρμακευτικής αγωγής, περιφερική πάρεση προσωπικού, αλλά και πλήθος άλλων νευρολογικών προβλημάτων.

Προβλήματα στη λεπτή κινητικότητα

Πρόκειται για την αδυναμία του ατόμου να εκδηλώσει κινήσεις και ενέργειες που χρειάζονται επιδεξιότητα όπως το κούμπωμα ή η χρήση του τηλεφώνου, όταν δηλαδή εμφανίζονται προβλήματα στη λεπτή κινητικότητα.

Διαταραχές στην ισορροπία και στις κινήσεις

Σε περίπτωση που είναι συχνές οι ζαλάδες και το αίσθημα απώλειας ισορροπίας, καθώς και η ακούσια, απότομη διακοπή των κινήσεων, όπως το βάδισμα, χρειάζεται να εξεταστεί η πιθανότητα να ασθενεί το άτομο από τη νόσο του Parkinson, αφού μπορεί να υποδηλώνεται απώλεια του ελέγχου και νευρολογικός εκφυλισμός και να χρειαστεί επιπλέον διερεύνηση.

Σε περίπτωση που νοσώ από Parkinson τι κάνω;

Αν υπάρχει η υποψία ή οι εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι πάσχει κάποιος από την νόσο, πρέπει αρχικά να συμβουλευτεί τον γιατρό που θα δώσει ένα πρόγραμμα με την φαρμακευτική αγωγή και συμβουλές για τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσει, καθώς και για τις δραστηριότητες που πρέπει αν αποφύγει. Επιπλέον, καλή θα ήταν η συνδρομή ενός φυσικοθεραπευτή και πρόγραμμα ασκήσεων που θα καθυστερήσει αρκετά την εξέλιξη της νόσου. Βασικό θα ήταν να ενημερωθεί το οικογενειακό περιβάλλον γιατί η στήριξη στον ασθενή, ψυχολογική και μη, είναι μεγάλης σημασίας.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved