Ψυχική υγεία

Εξαναγκαστικός έλεγχος σε ζευγάρια: Ποια είναι τα σημάδια του;

Ο εξαναγκαστικός έλεγχος αναφέρεται σε ένα μοτίβο ελεγκτικών συμπεριφορών που δημιουργούν μια άνιση δυναμική εξουσίας σε μια σχέση. Οι συμπεριφορές αυτές δίνουν στον δράστη εξουσία πάνω στον/στη σύντροφό του, καθιστώντας δύσκολη την αποχώρησή του. Μερικές φορές, ο εξαναγκαστικός έλεγχος μπορεί να κλιμακωθεί σε σωματική κακοποίηση. Ωστόσο, ακόμη και όταν δεν κλιμακώνεται, ο εξαναγκαστικός έλεγχος είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης που μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά τραύματα.

Τι είναι ο εξαναγκαστικός έλεγχος;

Ο εξαναγκαστικός έλεγχος είναι μια μορφή ενδοοικογενειακής κακοποίησης ή βίας μεταξύ συντρόφων. Περιγράφει ένα μοτίβο συμπεριφορών που χρησιμοποιεί ο δράστης για να αποκτήσει τον έλεγχο και τη δύναμη διαβρώνοντας την αυτονομία και την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράξεις εκφοβισμού, απειλές και ταπείνωση. Η έρευνα σχετικά με τον εξαναγκαστικό έλεγχο δείχνει ότι αυτός ο τύπος κακοποίησης συχνά προβλέπει μελλοντική σωματική βία. Οποιοσδήποτε σε οποιονδήποτε τύπο στενής σχέσης μπορεί να βιώσει εξαναγκαστικό έλεγχο. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τον βιώνουν κυρίως οι γυναίκες, ενώ άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά για άνδρες και γυναίκες είναι παρόμοια. Το 2015, η Εθνική Έρευνα για τη Βία μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων και τη Σεξουαλική Βία διαπίστωσε ότι 36,6 εκατομμύρια γυναίκες και 33,1 εκατομμύρια άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα βιώσουν κάποια μορφή εξαναγκαστικού ελέγχου από έναν ερωτικό σύντροφο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για την ψυχική υγεία, όπως διαταραχή μετατραυματικού στρες και κατάθλιψη.

Ποια είναι τα σημάδια εξαναγκαστικού ελέγχου;

  1. Δραστηριότητες παρακολούθησης

Ένα άτομο μπορεί να ασκεί έλεγχο αποφασίζοντας τι φοράει κάποιος, πού πηγαίνει, με ποιον συναναστρέφεται, τι τρώει και πίνει και σε ποιες δραστηριότητες συμμετέχει. Το άτομο που ασκεί έλεγχο μπορεί επίσης να απαιτήσει ή να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο ή το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του συντρόφου. Ο δράστης μπορεί επίσης να προσπαθήσει να πείσει τον σύντροφό του ότι θέλει να τον ελέγχει επειδή τον αγαπάει. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά δεν αποτελεί μέρος μιας υγιούς ή αγαπητικής σχέσης.

  1. Άσκηση οικονομικού ελέγχου

Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο ελέγχει την πρόσβαση κάποιου σε χρήματα και δεν του επιτρέπει να λαμβάνει οικονομικές αποφάσεις. Αυτό μπορεί να αφήσει ένα άτομο χωρίς φαγητό ή ρούχα και να το δυσκολέψει να εγκαταλείψει τη σχέση.

  1. Απομόνωση του άλλου ατόμου

Ένα άτομο που ασκεί έλεγχο μπορεί να προσπαθήσει να κάνει τον σύντροφό του να διακόψει τις επαφές με την οικογένεια και τους φίλους του, ώστε να είναι πιο εύκολο να τον ελέγξει. Μπορεί επίσης να τον εμποδίσει να πάει στη δουλειά ή στο σχολείο.

  1. Προσβολή άλλου ατόμου

Οι προσβολές χρησιμεύουν για να υπονομεύσουν την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χαρακτηρισμούς, την ανάδειξη των ανασφαλειών του ατόμου ή την υποτίμησή του. Τελικά, το άτομο που βιώνει αυτή την κακοποίηση μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται ότι αξίζει τις προσβολές.

  1. Απειλές και εκφοβισμός

Οι απειλές μπορεί να περιλαμβάνουν απειλές για σωματική βία, αυτοτραυματισμό ή δημόσιο εξευτελισμό. Για παράδειγμα, ένα άτομο που προσπαθεί να ελέγξει τον σύντροφό του μπορεί να απειλήσει ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του αν ο σύντροφός του προσπαθήσει να φύγει ή να δημοσιεύσει σεξουαλικά σαφείς εικόνες ή προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο. Το άτομο που ασκεί έλεγχο μπορεί επίσης να σπάσει οικιακά αντικείμενα ή συναισθηματικά αντικείμενα του συντρόφου του σε μια προσπάθεια να τον εκφοβίσει και να τον τρομάξει.

  1. Χρήση σεξουαλικού εξαναγκασμού

Ο σεξουαλικός εξαναγκασμός συμβαίνει όταν ο δράστης χειραγωγεί τον σύντροφό του σε ανεπιθύμητη σεξουαλική δραστηριότητα. Μπορεί να χρησιμοποιήσει πίεση, απειλές, ενοχοποίηση, ψέματα ή άλλα τεχνάσματα για να τον εξαναγκάσει να κάνει σεξ.

  1. Εμπλοκή παιδιών ή κατοικίδιων ζώων

Το άτομο που ασκεί έλεγχο μπορεί να χρησιμοποιήσει τα παιδιά ή τα κατοικίδια της οικογένειας ως άλλο μέσο ελέγχου του συντρόφου του. Μπορεί να το κάνει αυτό απειλώντας τα παιδιά ή τα κατοικίδια ή προσπαθώντας να πάρει την αποκλειστική επιμέλειά τους αν ο σύντροφός του φύγει. Μπορεί επίσης να προσπαθήσει να χειραγωγήσει τα παιδιά ώστε να αντιπαθούν τον άλλο γονέα.

Ποια είναι τα σημάδια κινδύνου εξαναγκαστικού ελέγχου;

Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση μπορεί να κλιμακωθεί σε σωματική κακοποίηση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ανθρωποκτονία. Τα σημάδια ότι μια κακοποιητική σχέση γίνεται επικίνδυνη περιλαμβάνουν τακτική σωματική κακοποίηση και απειλές δολοφονίας. Εάν ένα άτομο αισθάνεται ότι διατρέχει σωματικό κίνδυνο ή φοβάται για τη ζωή του, θα πρέπει να καλέσει αμέσως το 100 ή το τοπικό τμήμα επειγόντων περιστατικών. Οι γείτονες, οι φίλοι και οι συγγενείς μπορούν επίσης να το κάνουν αυτό αν γνωρίζουν κάποιον που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Είναι παράνομος ο εξαναγκαστικός έλεγχος;

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Αγγλία και η Ουαλία, ο εξαναγκαστικός έλεγχος αποτελεί ποινικό αδίκημα. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, ο εξαναγκαστικός έλεγχος δεν είναι επί του παρόντος παράνομος, εκτός εάν κλιμακώνεται σε σωματική βία. Ορισμένοι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι η ποινικοποίηση του καταναγκαστικού ελέγχου δεν αποτελεί πλήρη λύση για την ενδοοικογενειακή κακοποίηση, επειδή πολλά συστήματα ποινικής δικαιοσύνης δεν είναι εξοπλισμένα για να κρίνουν σχετικά. Τα περισσότερα συστήματα δικαιοσύνης βασίζονται σε φυσικά αποδεικτικά στοιχεία για να κατηγορήσουν τους ανθρώπους για συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις, όπως επίθεση ή βιασμό. Ωστόσο, ο εξαναγκαστικός έλεγχος δεν είναι μια συγκεκριμένη πράξη. Είναι ένα μοτίβο συμπεριφορών. Τείνει επίσης να αφήνει λιγότερα φυσικά αποδεικτικά στοιχεία από ό,τι η βία. Παρόλα αυτά, ο εξαναγκαστικός έλεγχος εξακολουθεί να είναι κακοποίηση και μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια ψυχολογικά τραύματα σε όσους τον βιώνουν.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

When Intimate Partner Violence Meets Same Sex Couples: A Review of Same Sex Intimate Partner Violence https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6113571/

National Intimate Partner and Sexual Violence Survey: https://www.cdc.gov/violenceprevention/pdf/2015data-brief508.pdf

Mental Health Consequences of Intimate Partner Abuse https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2967430/

Controlling or Coercive Behaviour in an Intimate or Family Relationship https://www.cps.gov.uk/legal-guidance/controlling-or-coercive-behaviour-intimate-or-family-relationship

Sexual coercion https://www.womenshealth.gov/relationships-and-safety/other-types/sexual-coercion

Practitioner (mis)understandings of coercive control in England and Wales https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1748895817728381

Coercive control: To criminalize or not to criminalize? https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1748895817746712