Αίμα

Ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν την έλλειψη βιταμίνης Β12;

Η έλλειψη βιταμινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του σώματος, προκαλούν διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα. Το ίδιο ισχύει και για την βιταμίνη Β12 για την οποία θα δούμε πιο κάτω ποια είναι τα συμπτώματα που σηματοδοτούν την ανεπάρκεια της.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12;

1. Μούδιασμα

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 οδηγεί σε μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια, διότι προκαλούνται βλάβες στο προστατευτικό κάλυμμα που καλύπτει τα νεύρα. Σημειώνεται ότι ασθένειες όπως η κοιλιοκάκη, η νόσο του Crohn ή άλλες εντερικές ασθένειες, δυσκολεύουν την απορρόφηση βιταμίνης Β12 από το σώμα, οπότε είναι απαραίτητο να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να πάρετε τα απαραίτητα φάρμακα.

2. Χαμηλή θερμοκρασία σώματος

Έλλειψη βιταμίνης Β12 σημαίνει ταυτόχρονα και λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, επομένως είναι λογικό τα άτομα με ανεπάρκεια να έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία στο σώμα τους και να νιώθουν ρίγος και παγωμένα άκρα, καθώς δεν έχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν αίμα στο σώμα τους. Σημειώνεται ότι ο μειωμένος αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων εξαιτίας αυτής της ανεπάρκειας μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.

3. Σύγχυση και προβλήματα μνήμης

Η έλλειψη βιταμίνης B12 μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και προβλήματα μνήμης, σε κατάθλιψη και άνοια και να προκαλέσει προβλήματα ισορροπίας. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 μπορούν να βοηθήσουν, αλλά συνίσταται στους ενήλικές να παίρνουν μέχρι 2,4 μικρογραμμάρια την ημέρα, διότι η υψηλότερη δόση μπορεί να προκαλέσει ζάλη, πονοκέφαλο, ναυτία και εμετό.

4. Αδυναμία

Αν νιώθετε αδυναμία, κόπωση και ζάλη, τότε μπορεί να έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης αποδυναμώνει τους μυς και κατά συνέπεια επιφέρει κόπωση. Αν νιώθετε ανεξήγητη κόπωση, τότε μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας κάνει μια εξέταση αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στο σώμα σας και ακολούθως θα σας δώσει τις ανάλογες οδηγίες.

5. Γλιστερή γλώσσα

Τα ανεπαρκή επίπεδα Β12 δημιουργούν λεία σημάδια στην γλώσσα που πολλές φορές οδηγούν σε λοιμώξεις. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ατροφική γλωσσίτιδα.

6. Ταχυπαλμία

Η ταχυπαλμία είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να υποδηλώνει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Μπορείτε να πάρετε βιταμίνη Β12 μέσω της διατροφής σας, τρώγοντας κοτόπουλο, αυγά, ψάρια ή συκώτι βαΐου κρέατος για να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση ή κάποιο συμπλήρωμα μετά από υπόδειξη του γιατρού σας.

7. Στοματικές πληγές

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει πληγές στο στόμα. Τα στοματικά έλκη δημιουργούνται συνήθως στη γλώσσα ή στα ούλα. Σημειώνεται ότι αυτά τα έλκη μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι και άλλων παθήσεων, όπως η αναιμία, για τον λόγο αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο. Οι πληγές αυτές τείνουν να φεύγουν μόνες τους, αλλά για να μειώσετε τον πόνο που προκαλούν, αποφύγετε τροφές που προκαλούν ερεθισμό, όπως ξύδι, εσπεριδοειδή και καυτά μπαχαρικά και χρησιμοποιείστε τις ειδικές κρέμες που πωλούνται στα φαρμακεία.

8. Πεπτικά προβλήματα

Τα πεπτικά προβλήματα, όπως η απώλεια όρεξης, η μείωση βάρους και η δυσκοιλιότητα, αποτελούν επίσης συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Β12. Ο γιατρός, μετά από μια εξέταση αίματος, εάν διαπιστώσει ότι τα επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης στο σώμα σας είναι χαμηλά, θα σας κάνει μια ένεση για να επανέλθουν γρήγορα στο φυσιολογικό, θα σας συστήσει κάποιο συμπλήρωμα ή θα σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο.

Ποιες αιτίες οδηγήσουν σε έλλειψη βιταμίνης Β12;

1. Ηλικία

Το ανθρώπινο σώμα, καθώς γερνά, απορροφά μικρότερες ποσότητες βιταμίνης Β12. Έτσι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν συχνότερα εξετάσεις και να προσέχουν τα συμπτώματα που προκαλεί η εν λόγω ανεπάρκεια. Υπενθυμίζουμε ότι η αναντιμετώπιστη ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει αναιμία, βλάβη των νεύρων, προβλήματα μνήμης κ.α.

2. Χειρουργική επέμβαση για μείωση βάρους

Η γαστρική παράκαμψη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των επίπεδων της βιταμίνης B12 και αυτό γιατί μετά την επέμβαση η τροφή παρακάμπτει τμήματα του στομαχιού και του λεπτού εντέρου από όπου απορροφάται στον οργανισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι γιατροί συνήθως προτείνουν συμπληρώματα.

3. Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα παρεμβαίνουν στην απορρόφηση ή τη δραστηριότητα της Β12.

  • Χλωραμφενικόλη (Χλωρομυκετίνη), ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων
  • Αναστολείς αντλίας πρωτονίων όπως λανσοπραζόλη (Prevacid) και ομεπραζόλη (Prilosec)
  • Τα πεπτικά φάρμακα έλκους όπως η σιμετιδίνη (Tagamet) και η ρανιτιδίνη (Zantac)
  • Μετφορμίνη για διαβήτη

Ενημερώστε το γιατρό και το φαρμακοποιό σας για όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε.

Ποιοι άνθρωποι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή;

1. Χορτοφάγοι

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι σπάνια, καθώς το σώμα τείνει να την αποθηκεύει για πολλά χρόνια και να την εξασφαλίζει από διάφορες τροφές. Ωστόσο, τα φυτά δεν περιέχουν Β12 και ως εκ τούτου οι βίγκαν και οι χορτοφάγοι που δεν τρώνε κανένα ζωικό προϊόν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προσθέτουν στην διατροφή τους επεξεργασμένους κόκκους, όπως εμπλουτισμένα ψωμιά, κράκερ και δημητριακά.

2. Έγκυες χορτοφάγοι

Η βιταμίνη Β12 είναι πολύ σημαντική για τις εγκύους και τις θηλάζουσες μητέρες και τα μωρά τους. Συζητήστε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο να πάρετε συμπληρώματα Β12, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και του θηλασμού, καθώς τα βρέφη που δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη Β12, θα μπορούσαν να αποκτήσουν σοβαρές και μόνιμες βλάβες στα νεύρα τους ή στα εγκεφαλικά τους κύτταρα.