Ύπνος

Ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες της συμπεριφορικής αϋπνίας στα παιδιά;

Τι είναι η αϋπνία στα παιδιά;

Η αϋπνία αναφέρεται σε οποιαδήποτε δυσκολία να κοιμηθείτε ή διατηρήσετε τον ύπνο σας, καθώς και στον ύπνο που απλά δεν είναι αναζωογονητικός. Τα παιδιά μπορεί να πάσχουν από αϋπνία για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων δυσκολιών που σχετίζονται με το περιβάλλον ύπνου τους ή κακές συνήθειες ύπνου. Οι γονείς μπορεί άθελά τους να συμβάλλουν στην αϋπνία του παιδιού επηρεάζοντας τη συμπεριφορά του με δύο τρόπους:

  1. Συσχέτιση με την έναρξη του ύπνου
  2. Θέτοντας όρια

Και οι δύο αυτές καταστάσεις οδηγούν σε αϋπνία, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Στην πρώτη κατάσταση, τον τύπο σύνδεσης με την έναρξη του ύπνου, οι καταπραϋντικές συμπεριφορές των γονέων μπορεί να διαταράξουν την ικανότητα του παιδιού να αποκοιμηθεί όταν οι γονείς (ή ένας γονέας) του δεν είναι παρών. Στον τύπο που θέτει όρια, οι γονείς μπορεί να χάσουν τον έλεγχο της συμπεριφοράς του παιδιού (ιδίως στα νήπια) κοντά στην ώρα του ύπνου και κατά τη διάρκεια των αφυπνίσεων από τον ύπνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αϋπνίας στα παιδιά;

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους ενήλικες. Αυτό ποικίλλει κάπως ανάλογα με την ηλικία. Ένα νεογέννητο μωρό μπορεί να κοιμάται 16 ώρες σε ένα 24ωρο, με μικρές περιόδους ύπνου και εγρήγορσης διάσπαρτες μέσα στην ημέρα και τη νύχτα. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, η ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται κατά μέσο όρο πλησιάζει τις 12 ώρες. Είναι καλύτερο να βελτιστοποιήσετε τον χρόνο που περνάει στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια της νύχτας για να καλύψετε αυτές τις ανάγκες ύπνου. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να παίρνουν 1-2 μικρότερους σε διάρκεια ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ξεκουράζονται επαρκώς. Μέχρι την ηλικία των 4 ή 5 ετών, ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά θα σταματήσουν να παίρνουν ημερήσιους ύπνους.

Τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά αρχίζουν να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς και υγείας. Φανταστείτε πώς αισθάνεστε μετά από μια κακή νύχτα ύπνου – και στη συνέχεια πολλαπλασιάστε το σε μέγεθος χωρίς επαρκείς δεξιότητες αντιμετώπισης ή ακόμη και τρόπους να εκφράσετε λεκτικά την απογοήτευσή σας. Τα παιδιά γίνονται νευρικά, αρνούνται να συνεργαστούν με απλά αιτήματα, κλαίνε περισσότερο και υποφέρουν από πλήρη κατάρρευση και ξεσπάσματα. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να έχουν προβλήματα στο σχολείο, με κακή προσοχή, υπερκινητικότητα και μειωμένη σχολική απόδοση.

Πέρα από την απλή αδυναμία να κοιμηθούν, άλλες πτυχές της συμπεριφοράς, ακόμη και της ανάπτυξης, βγαίνουν εκτός ελέγχου.

Τι προκαλεί την αϋπνία στα παιδιά;

Υπάρχουν ποικίλες πιθανές αιτίες αϋπνίας στα παιδιά. Μερικές φορές μπορεί να σχετίζεται με ακατάλληλες προσδοκίες από τους γονείς. Για παράδειγμα, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορεί να χρειάζονται λιγότερο ύπνο. Εάν η ώρα του ύπνου δεν καθυστερήσει, το παιδί θα έχει πρόβλημα να αποκοιμηθεί. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς που απολάμβαναν τον ελεύθερο χρόνο το βράδυ μόλις τα παιδιά έπεφταν για ύπνο.

Τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται όταν αποκοιμούνται. Αν κάθε φορά που το παιδί αποκοιμιέται είναι στην αγκαλιά του γονέα του, το παιδί θα κλαίει αν ο γονέας του δεν είναι εκεί όταν ξυπνάει. Μερικές φορές μπορεί να είναι χρήσιμο να βάλετε στο κρεβάτι ή στη κούνια πριν από την έναρξη του ύπνου. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να ξυπνήσουν τη νύχτα και να είναι σε θέση να ηρεμήσουν μόνα τους για να ξανακοιμηθούν χωρίς να χρειαστεί να ταΐσουν ή να αλλάξουν πάνα. Εάν το κλάμα επιμένει, μπορεί να είναι χρήσιμο να ακολουθήσετε τη μέθοδο Ferber της σταδιακής εξαφάνισης. Με λίγα λόγια, ο χρόνος αναμονής πριν από την ανταπόκριση στο παιδί που κλαίει παρατείνεται σταδιακά μέχρι το παιδί να μην φωνάζει πλέον για βοήθεια.

Στα νήπια, ιδίως σε εκείνα που είναι σε θέση να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους, τα αδιάκοπα αιτήματα για ένα άλλο παραμύθι, ένα αγαπημένο παιχνίδι, ένα ποτήρι νερό, μια βόλτα στο μπάνιο κ.λπ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθυστερήσουν αποτελεσματικά την ώρα του ύπνου. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα και να πάνε στο υπνοδωμάτιο των γονέων τους. Το παιδί μπορεί να επιμένει να περάσει το υπόλοιπο της νύχτας στο κρεβάτι των γονέων του και ο νυσταγμένος γονέας μπορεί να ικανοποιήσει απρόθυμα την απαίτηση. Εάν οι γονείς είναι σε θέση να επιβάλλουν αυστηρούς κανόνες και όρια, αυτές οι συμπεριφορές θα σταματήσουν σταδιακά.

Σπάνια, τα παιδιά μπορεί να έχουν αϋπνία που απαιτεί πρόσθετη αξιολόγηση και θεραπεία.

Πώς να βελτιώσετε την αϋπνία στα παιδιά;

Όταν εμφανίζεται οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα συμπεριφοράς, μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά και ο ύπνος των γονέων. Συχνά οδηγεί σε σημαντική δυσφορία μέσα στις οικογένειες, αλλά ευτυχώς οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται εύκολα με απλές αλλαγές που σχετίζονται με κάθε κατάσταση. Οι δύο τύποι συμπεριφορικής αϋπνίας μπορούν να βελτιωθούν γρήγορα με την εκπαίδευση και την τήρηση συνεπών κανόνων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια. Μπορεί να είναι χρήσιμο να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με έναν παιδίατρο ή ακόμη και με έναν ειδικό ύπνου. Τα παιδιά με αναπηρίες ενδέχεται να χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη. Τα συμπληρώματα μελατονίνης φαίνεται να είναι ασφαλή για τα περισσότερα παιδιά για βραχυπρόθεσμη χρήση ως βοήθημα ύπνου. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για χρήση σε παιδιά.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Factors associated with fragmented sleep at night across early childhood https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15753267/

What Are Symptoms and Causes of Behavioral Insomnia in Children? https://www.verywellhealth.com/what-is-behavioral-insomnia-of-childhood-3014791

Odds, prevalence and predictors of sleep problems in school-age normal children https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15910514/

A Clinical Guide to Pediatric Sleep: Diagnosis and Management of Sleep Problems Third Edition https://www.amazon.com/Clinical-Guide-Pediatric-Sleep-Management/dp/1451193009

Pediatric Sleep Medicine https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-65574-7

Behavioral sleep problems in children https://www.uptodate.com/contents/behavioral-sleep-problems-in-children

Healthy Sleep Habits: How Many Hours Does Your Child Need? https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/sleep/Pages/Healthy-Sleep-Habits-How-Many-Hours-Does-Your-Child-Need.aspx

Behavioral Interventions for Infant Sleep Problems: A Randomized Controlled Trial https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/137/6/e20151486/52401/Behavioral-Interventions-for-Infant-Sleep-Problems?redirectedFrom=fulltext