Πρόληψη και θεραπεία

Φυτικά συμπληρώματα που μπορεί να έχουν παρενέργειες

Τα φυτικά προϊόντα είναι συνήθως αβλαβή, ωστόσο, υπάρχουν και μερικά που ενδέχεται να μην είναι ασφαλή όταν καταναλώνονται σε συνδυασμό με συγκεκριμένα φάρμακα. Συμβουλευτείτε λοιπόν τον γιατρό σας, πριν αρχίσετε να λαμβάνετε το οποιοδήποτε συμπλήρωμα.

Ποια φυτικά συμπληρώματα δεν πρέπει να δοκιμάσετε χωρίς άδεια γιατρού;

1. Το βαλσαμόχορτο

Το βαλσαμόχορτο χρησιμοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους και της αϋπνίας, αλλά μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλους, ναυτία, ζάλη και ξηροστομία. Μάλιστα, όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με ορισμένα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την καρδιά ή φάρμακα για την εγκυμοσύνη, μπορεί να έχει διάφορες παρενέργειες, ενώ μπορεί να μειώσει ακόμη και την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας σε άτομα με καρκίνο.

2. Κάβα (Kava)

Αυτό το προϊόν, βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους και της αϋπνίας, αλλά μπορεί να προκαλέσει διάφορες ηπατικές ασθένειες, όπως ηπατίτιδα. Επομένως, αν έχετε πρόβλημα με τους νεφρούς και το συκώτι σας, πρέπει να το αποφεύγετε. Μάλιστα, η χρήση του καθίσταται επικίνδυνη σε συνδυασμό με το αλκοόλ και με φάρμακα που προκαλούν υπνηλία.

3. Τζίνγκο (ginkgo biloba)

Το Τζίνγκο χρησιμοποιείται συνήθως για την βελτίωση της μνήμης. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι είναι ευεργετικό και για άλλες καταστάσεις υγείας, όπως η κυκλοφορία του αίματος και ο ίλιγγος. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, οπότε είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο σε συνδυασμό με φάρμακα για την πήξη του αίματος.

4. Φαρμακευτικό φυτό Arnica

Πολλοί άνθρωποι τρίβουν το έλαιο από το φυτό Arnica στο δέρμα τους, για να μειώσουν τον πόνο από μώλωπες και το πρήξιμο. Άλλοι, το τρώνε ως βοηθητικό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Η κατανάλωση, ωστόσο, του εν λόγω φυτού, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να προκαλέσει ταχυπαλμία, δύσπνοια, να βλάψει το συκώτι, να οδηγήσει σε κόμμα, ακόμη και σε θάνατο.

5. Τζίντζερ

Το τζίντζερ θεωρείται ότι μειώνει τη ναυτία που παρατηρείται μετά από μια χειρουργική επέμβαση ή μετά την χημειοθεραπεία. Χρησιμοποιείται επίσης, από ανθρώπους με  αρθρίτιδα ως καταπραϋντικό του πόνου στις αρθρώσεις. Το τζίντζερ, όμως, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την πήξη του αίματος, ταχυπαλμία και να οδηγήσει σε μη φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και σακχάρου στο αίμα. Εάν, λοιπόν, έχετε  διαβήτη ή παίρνετε αντιπηκτικά αίματος, μιλήστε οπωσδήποτε με τον γιατρό σας πριν προχωρήσετε στη λήψη αυτού του συμπληρώματος.

6. Goldenseal

Αυτή η θεραπεία, η οποία έχει τις ρίζες της στους ιθαγενείς Αμερικάνους, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, του κρυολογήματος, των μολύνσεων στα μάτια και του καρκίνου. Οι ειδικοί όμως, υπογραμμίζουν ότι μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό, την πήξη του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Εάν λοιπόν, έχετε πρόβλημα με την πήξη του αίματος ή την αρτηριακή πίεση, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν την λήψη του.

7. Αλόη

Η αλόη χρησιμοποιείται ως «αλοιφή» για την θεραπεία και την ανακούφιση του πόνου που προκαλεί μια πληγή ή ένα κάψιμο. Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, την καταναλώνουν και ως διατροφικό προϊόν, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία, νεφρικά προβλήματα και μείωση του σακχάρου στο αίμα.

8. Ephedra

Αυτό το φυσικό συμπλήρωμα, χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Κίνα και την Ινδία για τη θεραπεία του βήχα, των πονοκεφάλων και των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, ενώ πιο πρόσφατα, έχει χρησιμοποιηθεί και ως προϊόν απώλειας βάρους. Οι μελέτες όμως, έχουν διαπιστώσει ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, προκαλώντας άνοδο της αρτηριακής πίεσης και ταχυπαλμία. Οι γιατροί προειδοποιούν μάλιστα, για πιθανές θανατηφόρες αλληλεπιδράσεις με πολλά φάρμακα για την καρδιά. Το FDA έχει απαγορεύσει το ephedra ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά το επιτρέπει για χρήση σε μερικά φυτικά τσάγια.

9. Ginseng

Το Ginseng έχει πολλές χρήσεις. Άλλοι το λαμβάνουν για να καταπολεμήσουν την γήρανση, άλλοι για να ενισχύσουν την σεξουαλική τους ζωή και το ανοσοποιητικό τους σύστημα και άλλοι για να διαχειριστούν τον διαβήτη τους. Οι ειδικοί όμως, υπογραμμίζουν ότι μπορεί να μειώσει το σάκχαρο του αίματος σε επικίνδυνα επίπεδα προκαλώντας προβλήματα σε άτομα με διαβήτη. Υπογραμμίζουν μάλιστα, πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που παίρνουν αραιωτικά αίματος.

10. Μαύρο Cohosh

Αυτό το συμπλήρωμα θεωρείται ότι μειώνει μερικά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Ωστόσο, τονίζεται ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από όσους έχουν προβλήματα με το συκώτι τους, επειδή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, ούτε από γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

11. Σκόρδο

Το σκόρδο χρησιμοποιείται για την μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και για την μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης. Γενικά, το σκόρδο, θεωρείται ασφαλές προϊόν για τους περισσότερους ανθρώπους, επειδή όμως αραιώνει το αίμα και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με καρδιακά προβλήματα που παίρνουν αραιωτικά αίματος.

12. Γλυκόριζα

Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται από πολλούς ως καταπραϋντικό του βήχα και για την θεραπεία του στομαχικού έλκους, της βρογχίτιδας, των μολύνσεων και του πονόλαιμου. Η γλυκόριζα όμως, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και προκαλεί ταχυπαλμία, γι ‘αυτό δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με καρδιακά προβλήματα. Σημειώνεται, ότι σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει περεταίρω προβλήματα σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια.

13. Τσουκνίδα

Η τσουκνίδα πιστεύεται ότι βοηθά με τις αλλεργίες και την αρθρίτιδα, τις πέτρες στους νεφρούς και στην ουροδόχο κύστη και στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Επιπρόσθετα, μερικοί άνθρωποι την τρίβουν στο κεφάλι τους για να καταπολεμήσουν την πιτυρίδα. Η κατανάλωση της όμως, οδηγεί σε κατακράτηση υγρών, οπότε πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με καρδιακά και νεφρικά προβλήματα.

14. Feverfew

Αυτό το συμπλήρωμα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ημικρανίας, της αρθρίτιδας και των αλλεργιών. Ωστόσο, το Feverfew μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πήξη του αίματος και δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με καρδιακά προβλήματα και διαταραχές αίματος.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Use of Herbal Products and Potential Interactions in Patients With Cardiovascular Diseases https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2831618/

Herbal Supplements and Kidney Disease https://www.kidney.org/atoz/content/herbalsupp

Brain Basics: Know Your Brain https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Know-Your-Brain

Herbs at a Glance https://nccih.nih.gov/health/herbsataglance.htm

Dietary supplement safety https://www.health.harvard.edu/mens-health/dietary-supplement-safety

Herbal Remedies: Adverse Effects and Drug Interactions https://www.aafp.org/afp/1999/0301/p1239.html

Herbal Supplements https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15829-herbal-supplements