Καρδιά και αγγεία

Ποια η διαφορά μεταξύ καρδιακής προσβολής και καρδιακής ανακοπής;

Καρδιακή προσβολή είναι όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί την καρδιά αποφράσσεται, οδηγώντας σε θάνατο τμήματος του καρδιακού μυός. Καρδιακή ανακοπή είναι όταν η καρδιά σταματά ξαφνικά να αντλεί. Η καρδιακή ανακοπή προκαλείται συνήθως από αιφνίδια καρδιακή αρρυθμία. Μια καρδιακή προσβολή και η βλάβη που προκαλεί μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή. Οι όροι αυτοί συγχέονται συχνά. Αφού κάποιος διάσημος πέθανε ξαφνικά, είναι σύνηθες να ακούγεται στα δελτία ειδήσεων ότι ο θάνατος προκλήθηκε από «καρδιακή προσβολή» ή «καρδιακή ανακοπή». Οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά από τους δημοσιογράφους- ορισμένοι θα χρησιμοποιήσουν τον έναν όρο ενώ άλλοι τον άλλο, σαν να υποδηλώνουν το ίδιο πράγμα. Ωστόσο, η καρδιακή προσβολή και η καρδιακή ανακοπή είναι δύο διαφορετικά πράγματα που συχνά έχουν δύο τελείως διαφορετικές συνέπειες για όσους επηρεάζουν (αν επιβιώσουν από το συμβάν), καθώς και για τα μέλη της οικογένειας.

Τι είναι η καρδιακή προσβολή;

Η καρδιακή προσβολή είναι η κοινή ορολογία για το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το έμφραγμα συμβαίνει όταν μια στεφανιαία αρτηρία, μία από τις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον καρδιακό μυ, αποφράσσεται ξαφνικά. Η ξαφνική απόφραξη στερεί από ένα τμήμα του καρδιακού μυός τη ζωτική παροχή αίματος και ο μυς πεθαίνει. Έτσι, η καρδιακή προσβολή είναι ο θάνατος ενός τμήματος του καρδιακού μυός. Η ξαφνική απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας προκαλείται συνήθως από τη ρήξη μιας πλάκας στην αρτηρία. Η ρήξη της πλάκας μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία κλινικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και της ασταθούς στηθάγχης, οι οποίες συγκεντρώνονται με την ονομασία οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (ΟΣΣ). Όλες οι μορφές ΟΣΣ αποτελούν επείγοντα ιατρικά περιστατικά και γενικά πρέπει να αντιμετωπιστούν με φάρμακα, αγγειοπλαστική και στεντ ή χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής του αίματος μέσω της φραγμένης αρτηρίας. Εάν η ροή του αίματος μπορεί να αποκατασταθεί εντός λίγων ωρών, η μόνιμη βλάβη του καρδιακού μυός μπορεί συνήθως να ελαχιστοποιηθεί. Η γνώση του πώς να επιβιώσετε από μια καρδιακή προσβολή είναι ζωτικής σημασίας για το λόγο αυτό. Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή είναι το οικογενειακό σας ιστορικό. Εάν κάποιος στενός συγγενής σας έχει υποστεί καρδιακή προσβολή, ιδίως σε νεαρή ηλικία, ο δικός σας κίνδυνος για πρόωρη στεφανιαία νόσο (ΣΝ) μπορεί επίσης να είναι σημαντικά αυξημένος. Στην περίπτωση αυτή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να μειώσετε τον δικό σας κίνδυνο.

Τι είναι η καρδιακή ανακοπή;

Η καρδιακή ανακοπή, αντίθετα, προκαλείται συνήθως από μια ξαφνική καρδιακή αρρυθμία που ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή. Στην κοιλιακή μαρμαρυγή, τα ηλεκτρικά σήματα εντός της καρδιάς γίνονται ξαφνικά εντελώς χαοτικά. Επειδή αυτά τα ηλεκτρικά σήματα ελέγχουν τον συγχρονισμό και την οργάνωση του καρδιακού παλμού, όταν τα σήματα αυτά εκφυλίζονται σε απόλυτο χάος, η καρδιά ξαφνικά σταματά να χτυπά. Δηλαδή, πέφτει σε «καρδιακή ανακοπή». Η πιο συνηθισμένη έκβαση μιας καρδιακής ανακοπής είναι ο αιφνίδιος θάνατος. Η αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής είναι η άμεση έναρξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) για την υποστήριξη της κυκλοφορίας του θύματος και, το συντομότερο δυνατό, η χορήγηση ενός μεγάλου ηλεκτρικού σοκ στην καρδιά με μια συσκευή που ονομάζεται απινιδωτής. Το μεγάλο ηλεκτροσόκ επιτρέπει στο ηλεκτρικό σήμα της καρδιάς να αναδιοργανωθεί και η καρδιά να αρχίσει να χτυπά ξανά. Η καρδιακή ανακοπή τείνει να είναι πολύ πιο συχνή σε άτομα που έχουν διάφορους τύπους υποκείμενης καρδιακής νόσου – συνηθέστερα, προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή οποιαδήποτε κατάσταση που προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου μπορεί να είναι σημαντικά αυξημένος σε άτομα με υποκείμενη καρδιακή νόσο, σε βαθμό που πολλοί από αυτούς θα πρέπει να εξετάζονται για την τοποθέτηση εμφυτεύσιμου απινιδωτή, μιας συσκευής που αναζωογονεί αυτόματα άτομα που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή.  Άλλες αιτίες καρδιακής ανακοπής περιλαμβάνουν ορισμένες κληρονομικές καρδιακές ανωμαλίες που τείνουν να αυξάνουν τον κίνδυνο κοιλιακής μαρμαρυγής (η πιο συχνή από αυτές είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια) και η χρήση διαφόρων παράνομων ναρκωτικών (ιδίως κοκαΐνης).

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής ανακοπής έναντι καρδιακής προσβολής;

Τα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν:

  • Δυσφορία στο στήθος στο κέντρο του θώρακα που διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά. Η δυσφορία μπορεί να περιγράφεται ως πίεση ή πόνος. Μπορεί να ξεκινήσει ήπια και να υποχωρήσει και στη συνέχεια να επανέλθει.
  • Πόνος ή δυσφορία στο άνω μέρος του σώματος, ιδιαίτερα στο ένα ή και στα δύο χέρια, στην πλάτη, στον αυχένα, στο σαγόνι ή στο στομάχι. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να εμφανίσουν πόνο στην πλάτη ή στο σαγόνι.
  • Δύσπνοια, η οποία μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς δυσφορία στο στήθος.

Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν κρύο ιδρώτα, ναυτία ή ζάλη. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να παρουσιάσουν δύσπνοια, ναυτία ή έμετο.

Η καρδιακή ανακοπή, από την άλλη πλευρά, συμβαίνει ξαφνικά και συχνά χτυπά χωρίς προειδοποίηση. Το πρώτο σημάδι της καρδιακής ανακοπής μπορεί να είναι η απώλεια συνείδησης (λιποθυμία), ή/και η απώλεια σφυγμού. Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν προειδοποιητικά σημάδια λίγο πριν από την καρδιακή ανακοπή, όπως:

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved