Παιδί

Ποια κατοικίδια είναι ακατάλληλα για παιδιά και ποια κατάλληλα-εκτός από γάτες και σκύλους;

Τα 5 ακατάλληλα (και 2 κατάλληλα!) κατοικίδια για παιδιά εκτός από γάτες και σκύλους

Τα σκυλιά και οι γάτες βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας της αγάπης μεταξύ ανθρώπου και κατοικίδιου για κάποιο λόγο: τους αρέσουν οι άνθρωποι, ζουν πρόθυμα μαζί σας και είναι σχετικά εύκολα στη φροντίδα τους. Αν όμως δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να αποκτήσετε σκύλο ή γάτα και έχετε ένα μικρό παιδί που θέλει απεγνωσμένα ένα κατοικίδιο, ίσως αναρωτιέστε ποια είναι τα καλύτερα κατοικίδια για παιδιά (ή, αντίθετα, τα χειρότερα κατοικίδια για παιδιά). Ακολουθούν μερικές εξαιρετικές – και τρομερές – επιλογές.

Ποια κατοικίδια δεν είναι κατάλληλα για τα παιδιά;

  1. Τα ποντίκια, τα τσιντσιλά και τα χάμστερ

Αυτού του είδους τα «κατοικίδια τσέπης» είναι χνουδωτά και μικρά, οπότε μπορεί να νομίζετε ότι θα είναι ιδανικά για τα παιδιά σας, τα οποία είναι επίσης μικρά. Αλλά αυτά τα τρωκτικά γενικά φοβούνται τους ανθρώπους – μπορείτε να τα εκπαιδεύσετε να εκτιμούν το ανθρώπινο άγγιγμα αν τα χειρίζεστε απαλά ως μωρά, αλλά συχνά πωλούνται σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων και οι γονείς δεν μπορούν να εμπιστευτούν ότι τα μικρά παιδιά δεν θα τα ζουλήξουν πολύ δυνατά – ή ότι κατά λάθος θα τα αφήσουν να βγουν από το κλουβί τους, χωρίς να τα ξαναδούν ποτέ.

Τα μικρά τρωκτικά απαιτούν επίσης ιδιαίτερη φροντίδα. Χρειάζονται ένα ειδικό κλουβί, ειδική τροφή έναν δοχείο νερού, κάτι για να γυμνάζονται και ροκανίδι, πάνω στο οποίο τα τρωκτικά κάνουν την ανάγκη τους και τα οποία θα πρέπει να αλλάζετε εβδομαδιαία ή και συχνότερα. Τέλος, πολλά από αυτά τα τρωκτικά είναι στην πραγματικότητα νυκτόβια. Όταν θέλετε να τα χαϊδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτά θα κοιμούνται- τη νύχτα, όταν εσείς προσπαθείτε να κοιμηθείτε, αυτά θα τσιρίζουν και θα τρέχουν με στον τροχό τους.

  1. Τα κουνάβια

Τα κουνάβια είναι νυφίτσες. Και παρόλο που συχνά είναι έξυπνα, περίεργα και παιχνιδιάρικα, μπορούν επίσης να γίνουν πολύ κακά. Δαγκώνουν αν δεν τα χειριστείτε σωστά – και πιθανότατα τα μικρά παιδιά θα κάνουν λάθη. Είναι επίσης επαγγελματίες διαφυγής και θα τρέξουν προς κάθε ανοιχτή πόρτα, ενώ αν δεν είναι στειρωμένα, τα αρσενικά ψεκάζουν μια ουσία που μυρίζει άσχημα σε όλο το σπίτι σας.

Τα κουνάβια χρειάζονται επίσης κλουβί και κουτί για τα απορρίμματα, ώρες προσοχής/εκπαίδευσης καθημερινά, και έχουν μία από τις πιο περίεργες συνήθειες κατοικίδιων ζώων εκεί έξω – δημιουργούν προσκολλήσεις σε συγκεκριμένα αντικείμενα στο σπίτι σας και φτιάχνουν μικρές κρυψώνες με αυτά. Έτσι, αν αναρωτιέστε πού είναι όλες οι κάλτσες σας; ή γιατί εξαφανίζονται συνέχεια οι γραβάτες σας;, πιθανότατα θα συναντήσετε κάποια στιγμή μια στοίβα από αυτές σε μια ντουλάπα.

  1. Τα πουλιά

Τα πουλιά είναι ένα δημοφιλές κατοικίδιο επειδή είναι μικρά, όμορφα, ως επί το πλείστον φθηνά και μπορούν να είναι φιλικά προς τον άνθρωπο. Γιατί, λοιπόν, βρίσκονται στη λίστα με τα ακατάλληλα κατοικίδια ζώα; Επειδή τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να εμπιστευτούν ότι μπορούν να χαϊδέψουν απαλά τα πουλιά ή να κλείσουν σωστά το κλουβί ώστε τα πουλιά να μην πετάξουν μακριά. Τα μικρά παιδιά μπορεί να σφίξουν μέχρι θανάτου μικρά πουλιά, όπως μωρά παπαγάλους, ή να τα τραυματίσουν με άλλο τρόπο.

Τα πουλιά κάνουν επίσης πολύ θόρυβο. Ακόμη και ένα μικρό πουλί όπως ένα καναρίνι κάνει μικρά κελαηδίσματα όλη την ημέρα, ενώ τα μεγάλα πουλιά όπως οι παπαγάλοι τραγουδούν, μιλούν και φωνάζουν όποτε δεν κοιμούνται. Ίσως το χειρότερο απ’ όλα, τα πουλιά μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια, ιούς και ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο – και δεδομένου ότι τα κλουβιά τους χρειάζονται καθημερινή συντήρηση, απαιτούν επίσης πολλή φροντίδα.

  1. Οι χελώνες, τα φίδια, τα ιγκουάνα, οι βάτραχοι και άλλα ερπετά και αμφίβια

Είναι χαριτωμένα, είναι μικρά, δεν έχουν τρίχωμα που προκαλεί αλλεργίες και μπορούν να ζήσουν ειρηνικά σε ένα κλουβί στο σπίτι σας. Γιατί λοιπόν αποτελούν κακή επιλογή; Επειδή, αν και τα ψυχρόαιμα ερπετά και αμφίβια μπορεί να απολαμβάνουν να κάθονται πάνω σας – ή σε μια καυτή πέτρα – δεν τους αρέσει να τα αγκαλιάζετε ή να τα αγκαλιάζετε, γεγονός που μπορεί να απογοητεύσει τα μικρά παιδιά. Πολλά ερπετά είναι επίσης μικρά και μπορεί να πληγωθούν από τα παιδιά που τρέχουν και τα πατάνε ή τα πιέζουν πολύ δυνατά.

Τα φίδια πρέπει να ταΐζονται με άλλα ζώα, όπως γρύλους και ζωντανά ποντίκια- τα ιγκουάνα μπορεί να φτάσουν σε μήκος τα 1,5 μέτρα και να γίνουν κακά, αν δεν τα χειριστούν με επιδεξιότητα- πολλοί βάτραχοι είναι τόσο καθιστικοί που ουσιαστικά έχετε αγοράσει στον εαυτό σας ένα άγαλμα βατράχου με ένα ενυδρείο που χρειάζεται συνεχή καθαρισμό. Αλλά ο μεγαλύτερος λόγος από όλους για να αποφεύγετε τα ερπετά και τα αμφίβια: η σαλμονέλα. Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών συνιστούν ότι τα παιδιά κάτω των 5 ετών ή τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να αποφεύγουν τον χειρισμό ερπετών, αμφιβίων και του περιβάλλοντός τους.

  1. Τα κουνέλια

Είναι μαλακά και χνουδωτά όπως οι γάτες με μακριά αυτιά. Αλλά αν το κουνέλι σας δεν έχει αντιμετωπιστεί προσεκτικά σε όλη του τη ζωή, θα φοβάται τους ανθρώπους. Ακόμα και τα κουνέλια που δεν φοβούνται τα μέλη της οικογένειάς σας δεν μπορείτε γενικά να τα πάρετε στα χέρια σας – ως θηραματικά ζώα, θα εξαφανιστούν αν προσπαθήσετε να τα κρατήσετε. Το να εξηγήσετε σε ένα 3χρονο παιδί ότι δεν μπορεί να σηκώσει το αξιολάτρευτο κουνελάκι δεν θα πετύχει ποτέ – επιλέξτε αντ’ αυτού ένα πιο εύκολο στο χειρισμό κατοικίδιο για μικρά παιδιά.

Ποια είναι τα καλύτερα κατοικίδια για τα μικρά παιδιά;

  1. Τα ψάρια

Τα ψάρια δεν μπορούν να αγκαλιαστούν, είναι αλήθεια, αλλά τα ψάρια είναι εντυπωσιακά ηρεμιστικά και όμορφα για να τα παρακολουθεί κανείς, και είναι μια πολύ καλή πρώτη εμπειρία φροντίδας για τα μικρά παιδιά, επειδή πρέπει να τα ταΐζετε καθημερινά και είναι σχετικά εύκολο να διδάξετε σε ένα παιδί ηλικίας 3 ετών και άνω πώς να πασπαλίζει την τροφή με λεπτότητα στο νερό του ψαριού. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι η υπερβολική ποσότητα τροφής μπορεί να βλάψει τα ψάρια και κρατήστε την τροφή για τα ψάρια ψηλά, ώστε το παιδί σας να μην ταΐσει κατά λάθος υπερβολικά τα ψάρια.

Εσείς θα είστε επίσης αυτός που θα καθαρίζει το ενυδρείο με τα ψάρια. Και παρόλο που τα ψάρια μεταφέρουν μικρόβια και ασθένειες, όπως η σαλμονέλα, που μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους, η μετάδοση είναι σπάνια. Σκεφτείτε προσεκτικά πού θα τοποθετήσετε το ενυδρείο σας – θέλετε το παιδί σας να μπορεί να παρακολουθεί τα ψάρια, αλλά να μην μπορεί να βάλει τα χέρια του στο νερό και να ενοχλήσει/τραυματίσει τα ψάρια. Τέλος, σκεφτείτε ότι τα ψάρια τείνουν να πεθαίνουν συχνότερα από άλλα είδη κατοικίδιων ζώων. Πιθανότατα θα έχετε περισσότερες από μία περίτεχνες κηδείες ψαριών, αν αυτό είναι το κατοικίδιο της επιλογής σας.

  1. Τα ινδικά χοιρίδια

Είναι τόσο χνουδωτά όσο τα κουνέλια και σχεδόν τόσο μικροσκοπικά όσο άλλα κατοικίδια τσέπης, όπως τα χάμστερ. Γιατί, λοιπόν, βρίσκονται στη λίστα με τα καλύτερα; Επειδή είναι πολύ πιο φιλικά από εκείνα. Ανέχονται, συχνά μάλιστα απολαμβάνουν, να τα κρατάνε και να τα χαϊδεύουν οι ανθρώπινοι σύντροφοί τους. Ζουν επίσης περισσότερο από τα χάμστερ: ένα υγιές ινδικό χοιρίδιο ζει συνήθως 5-7 χρόνια, μερικές φορές και περισσότερο, οπότε δεν θα αποχαιρετήσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο τόσο σύντομα.

Έχουν επίσης μερικές μοναδικές και εντελώς αξιολάτρευτες συνήθειες. Κάνουν έναν θόρυβο παρόμοιο με γουργουρητό όταν τα κρατούν αγκαλιά και τα χαϊδεύουν, κάνουν έναν γλυκό θόρυβο που φωνάζει όταν τρέχουν και παίζουν και κάνουν ένα περίεργο είδος πηδήματος που ονομάζεται «popcorning» όταν είναι χαρούμενα και ενθουσιασμένα.

Τα ινδικά χοιρίδια είναι τόσο γνωστά για τα άλματά τους που πολλοί άνθρωποι τα μαθαίνουν να τρέχουν σε διαδρομές με εμπόδια ή να πηδούν σκάλες. Τα ινδικά χοιρίδια μπορούν επίσης να μάθουν κόλπα – αναζητήστε στο YouTube το «guinea pig tricks» για πολλά παραδείγματα που προκαλούν ανατριχίλα.

Φυσικά, όπως όλα τα ζώα που ζουν σε κλουβιά, το κλουβί χρειάζεται συχνό καθάρισμα και θα είστε εσείς αυτός που θα το κάνει, εκτός αν το παιδί σας είναι εξαιρετικά υπεύθυνο ή ανταποκρίνεται καλά στη γκρίνια.

Δείτε ακόμη:

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved