Υγεία των δοντιών

Ποια οδοντικά προβλήματα προκαλεί το κάπνισμα;

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ήδη ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία, αλλά ξέρατε ότι το κάπνισμα, συμβάλλει σημαντικά και σε πολλά οδοντικά προβλήματα; Γι΄ αυτό το αποτέλεσμα ωστόσο, δεν ευθύνεται μόνο το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων, αλλά και άλλα καπνικά προϊόντα, όπως τα πούρα και ο ναργιλές. (Τι προκαλεί το κάπνισμα στην καρδιά σας;)

Ποια οδοντικά προβλήματα προκαλεί το κάπνισμα;

Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος, μιας ασθένειας που εξελίσσεται γρήγορα και μπορεί να γίνει θανατηφόρα εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Ο καρκίνος του στόματος σήμερα, οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στο θάνατο, καθώς τείνει να διαγιγνώσκεται αργά. Ως εκ τούτου, οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό του. (Καρκίνος του στόματος: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Οι καπνιστές αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ουλίτιδας, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες απώλειας δοντιών στους ενήλικες. Η χρήση καπνού προκαλεί ανισορροπία στα στοματικά βακτήρια, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ασθένειας των ούλων. Μάλιστα, μπορεί να επιβραδύνει την επούλωση των πληγών του στόματος, που δημιουργούνται μετά την εξαγωγή ενός δοντιού.

Το κάπνισμα καταστρέφει τον ιστό των ούλων, με αποτέλεσμα τα ούλα να υποχωρούν, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένες τις ρίζες τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας, ευαισθησίας σε ζεστά και κρύα ροφήματα και φαγητά, εξαιτίας της έκθεσης των ευαίσθητων νευρικών απολήξεων που καλύπτονται από τα ούλα.

Πρόσθετα προβλήματα από το κάπνισμα περιλαμβάνουν:

  • Κακοσμία του στόματος, η οποία οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται με τον ίδιο τον καπνό, αλλά και στην βακτηριακή ανισορροπία του στόματος.
  • Λεκέδες στα δόντια, οι οποίοι είναι αδύνατον να αφαιρεθούν με το τακτικό βούρτσισμα. Το κάπνισμα είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες αποχρωματισμού των δοντιών.
  • Συσσώρευση πέτρας, που απαιτεί πιο συχνούς οδοντιατρικούς καθαρισμούς, διαφορετικά μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα.

Πούρα

Τα πούρα περιέχουν αρκετές τοξίνες που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Ναργιλές

Το κάπνισμα ναργιλέ είναι πολύ δημοφιλές σε ορισμένες χώρες το τελευταίο διάστημα. Δυστυχώς όμως, το νερό στους σωλήνες του ναργιλέ, δεν φιλτράρει όλες τις επιβλαβείς τοξίνες, οι οποίες είναι άγνωστο πώς αντιδρούν στο στόμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ναργιλές είναι σημαντικός παράγοντας κίνδυνου για ορισμένες οδοντικές ασθένειες λόγω της διπλής επίδρασης της γεύσης και του καπνού.

Πώς θα κόψετε το κάπνισμα;

Για να κόψετε το κάπνισμα και να αποτρέψετε όλα τα κακά επακόλουθά του, μπορείτε να εφαρμόσετε τα πιο κάτω:

  • Μείνετε μακριά από ερεθίσματα: Η επιθυμία για κάπνισμα αναζωπυρώνεται αυτόματα, όταν επισκέπτεστε χώρους που συνηθίζατε να καπνίζετε. Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από αυτούς τους χώρους για κάποιο χρονικό διάστημα.
  • Ζητήστε στήριξη από τους γύρω σας: Ζητήστε από τους φίλους και την οικογένειά σας να μην καπνίζουν μπροστά σας. Αποφύγετε μέρη που υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που καπνίζουν.
  • Χρησιμοποιήστε υποκατάστατα νικοτίνης: Τα υποκατάστατα νικοτίνης διατίθενται σε μορφή εμπλάστρων, ρινικού σπρέι, τσίχλας, παστίλιας και καραμέλας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  • Πετάξτε όσα τσιγάρα έχετε στην κατοχή σας: Σε καμία περίπτωση μην πείτε «θα καπνίσω μόνο ένα και μετά συνεχίζω την προσπάθεια». Το ένα θα φέρει το άλλο και θα τερματίσει την προσπάθειά σας.
  • Περιμένετε 10 λεπτά: Κάθε που νιώθετε επιθυμία για κάπνισμα, πριν ανάψετε τσιγάρο, περιμένετε για 10 λεπτά. Σε αυτά τα 10 λεπτά κάντε κάτι άλλο που θα σας αποσπάσει την προσοχή από το κάπνισμα. Όταν τελειώσετε δεν θα θυμάστε πια το τσιγάρο.
  • Ασκηθείτε: Η άσκηση είναι ένας καλός τρόπος απόσπασης της προσοχής από το τσιγάρο. Όποτε νιώθετε ότι θέλετε να καπνίσετε, κάντε γρήγορο τρέξιμο ή απλά μια βόλτα στη γειτονιά.
  • Μασήστε τσίχλα ή πιπιλίστε μια καραμέλα: Τόσο η τσίχλα, όσο και η καραμέλα θα ξεγελάσουν τον εγκέφαλό σας και θα μειώσουν την επιθυμία σας για κάπνισμα.

Αν τίποτα από τα πιο πάνω δεν λειτουργήσει, ζητήστε ιατρική βοήθεια.