Υγεία του ματιού

Ποια οφθαλμικά προβλήματα προκαλεί ο διαβήτης;

Πώς επηρεάζει τα μάτια ο διαβήτης;

Στον Διαβήτη το σώμα δεν παράγει ινσουλίνη ή παράγει ινσουλίνη την οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά, γεγονός που αυξάνει το σάκχαρο του αίματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα επίπεδα του υγρού των ματιών, σε μέρη που βοηθούν στην εστίαση, αλλάζουν, με αποτέλεσμα η όραση να θολώνει. Η θολή όραση διαρκεί μέχρι τα επίπεδα του σακχάρου να επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, βλάπτουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στο πίσω μέρος των ματιών. Από τα αγγεία διαρρέει υγρό και προκαλείται πρήξιμο, πίεση και άλλα προβλήματα. Σε περίπτωση που τα επίπεδα της γλυκόζης είναι πολύ ψηλά, τότε η βλάβη στα μάτια αρχίζει πριν εμφανιστούν συμπτώματα του διαβήτη σε άλλα μέρη του σώματος. Η όλη κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε τέσσερα οφθαλμικά προβλήματα που σχετίζονται με τον διαβήτη: αμφιβληστροειδοπάθεια, οίδημα ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα και καταρράκτη.

Ποια οφθαλμικά προβλήματα προκαλεί ο διαβήτης;

1. Πρώιμη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Στην πρώιμη μη πολλαπλασιαστική διαβητική νευροπάθεια (NPDR), τα αιμοφόρα αγγεία διογκώνονται και διαρρέουν στην εσωτερική επένδυση του πίσω μέρους του ματιού (γνωστή ως αμφιβληστροειδής). Οι νευρικές απολήξεις συνήθως διογκώνονται και ενδέχεται να προκληθούν από την αρχή οφθαλμικά συμπτώματα. Αν έχετε διαβήτη, συζητήστε από νωρίς με τον γιατρό σας για την υγεία των ματιών σας. Η από νωρίς διαχείριση του σακχάρου, είναι σημαντική για την αποφυγή οφθαλμικών προβλημάτων.

2. Προχωρημένη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Στην προχωρημένη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού αρχίζουν να κλείνουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, συνήθως διαρρέεται στο υαλοειδές, μια ουσία που μοιάζει με ζελέ στη μέση του ματιού και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να βλέπει σκοτεινά σημεία και ραβδώσεις. Η προχωρημένη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, οδηγεί στον σχηματισμό ενός ουλώδους ιστού στο μάτι που χωρίζει τον αμφιβληστροειδή από το πίσω μέρος του ματιού. Αυτή η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή για την όραση.

3. Διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας

Μερικές φορές, η αμφιβληστροειδοπάθεια οδηγεί στη συσσώρευση υγρού σε ένα σημαντικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς, που ονομάζεται ωχρά κηλίδα, το οποίο είναι σημαντικό για την εστίαση. Η ωχρά κηλίδα είναι σημαντική για την οδήγηση, την αναγνώριση των προσώπων και το διάβασμα. Σε περίπτωση που η ωχρά κηλίδα διογκωθεί, τότε η όραση θολώνει και υπάρχει ενδεχόμενο απώλειας ολόκληρης ή μέρους της όρασης.

4. Γλαύκωμα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι γλαυκώματος, αλλά όλοι ασκούν πίεση στο οπτικό νεύρο στο πίσω μέρος του ματιού που συνδέεται με τον εγκέφαλο. Στην αρχή ενδέχεται να μην προκληθούν συμπτώματα ή μπορεί να αρχίσετε να χάνετε την ικανότητα σας να βλέπετε στα πλάγια. Όμως το γλαύκωμα επιδεινώνεται τόσο αργά, που σπάνια γίνονται αντιληπτές οι αλλαγές που προκαλεί στην όραση. Σε περίπτωση μη έγκαιρου εντοπισμού του, η πίεση στο οπτικό νεύρο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης.

5. Καταρράκτης

Ο καταρράκτης θολώνει τον φακό του ματιού με αποτέλεσμα να εμποδίζεται το φως να εισέλθει στο μάτι και τα πάντα γύρω φαίνονται θολά. Ο κακός έλεγχος του σακχάρου του αίματος επιταχύνει την εξέλιξη του καταρράκτη. Η χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση του θολού φακού με ένα διαυγή τεχνητό φακό, βελτιώνει την κατάσταση, αλλά συνήθως αργότερα αρχίζει να επιδεινώνεται η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.