Γυναίκα

Ποια σημάδια φανερώνουν ότι παίρνετε λάθος αντισυλληπτικό χάπι;

Οι διάφοροι τύποι αντισυλληπτικών χαπιών περιέχουν διαφορετικές ποσότητες και συνδυασμούς των ορμονών οιστρογόνων και προγεστερόνης, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν διαφορετικά την κάθε γυναίκα. Έτσι, αν εμφανίζετε παρενέργειες, αξίζει να εξετάσετε αν το αντισυλληπτικό χάπι που σας έχει συνταγογραφηθεί είναι πραγματικά το κατάλληλο χάπι για εσάς.

Τι πρέπει να κάνετε αν το αντισυλληπτικό χάπι σας δεν σας ταιριάζει;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν έχετε οποιουδήποτε είδους παρενέργεια όταν αρχίσετε να παίρνετε ένα χάπι, θα πρέπει να συνεχίσετε για τουλάχιστον τρεις μήνες, επειδή είναι πολύ συνηθισμένο όταν το ξεκινάτε για πρώτη φορά να σας δημιουργήσει κάποιες ενοχλήσεις. Συχνά οι γυναίκες έχουν ναυτία, πονοκεφάλους ή κράμπες στα πόδια, έως το σώμα τους να συνηθίσει τις ορμόνες.

Εάν, ωστόσο, εξακολουθείτε να έχετε παρενέργειες μετά από τρεις μήνες – και σίγουρα μετά από έξι – αξίζει να εξετάσετε έναν διαφορετικό τύπο ή ακόμη και να αλλάξετε τον τρόπο που το λαμβάνετε.

Πώς να κάνετε την αλλαγή των αντισυλληπτικών σας χαπιών;

Όταν πρόκειται να αλλάξετε χάπια, μπορείτε είτε να επιλέξετε ένα χάπι με διαφορετική δόση οιστρογόνων ή διαφορετικό τύπο προγεστερόνης, είτε να αλλάξετε από ένα συνδυασμένο χάπι (οιστρογόνων και προγεσταγόνων) σε ένα χάπι μόνο προγεσταγόνων (POP, γνωστό και ως μίνι χάπι), ή το αντίστροφο.

Οι γιατροί θα κοιτάξουν τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και θα πουν “αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στο οιστρογόνο” ή “αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στο προγεσταγόνο“. Οι παρενέργειες που σχετίζονται με τα οιστρογόνα είναι η ναυτία, οι πονοκέφαλοι, η ευαισθησία ή ο πόνος στο στήθος, ενώ αυτές του προγεστερόνης τείνουν να είναι πράγματα όπως η ακμή, οι αλλαγές στη διάθεση και το φούσκωμα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι διαφορετικές γυναίκες ανταποκρίνονται πολύ διαφορετικά στις διαφορετικές ορμόνες, οπότε αυτό που λειτουργεί σωστά για την καλύτερή σας φίλη μπορεί να είναι εντελώς λάθος για εσάς. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε δοκιμές και λάθη για να βρείτε το χάπι που σας ταιριάζει καλύτερα.

Πώς να αλλάξετε τον τρόπο λήψης των αντισυλληπτικών χαπιών σας;

Μια άλλη πιθανή επιλογή για την αντιμετώπιση των παρενεργειών, εκτός από την αλλαγή του τύπου του χαπιού, είναι απλώς να αλλάξετε τον τρόπο που το λαμβάνετε. Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι οι παρενέργειες που σχετίζονται με το χάπι, ιδίως πράγματα όπως οι πονοκέφαλοι ή η έντονη αιμορραγία, μπορούν να μειωθούν είτε με τη συνεχή λήψη του χαπιού, χωρίς διάλειμμα μεταξύ των συσκευασιών, είτε απλώς με μικρότερα διαλείμματα των τεσσάρων ημερών.

Ορισμένες από αυτές τις παρενέργειες προκαλούνται στην πραγματικότητα από τη στέρηση που βιώνετε όταν διακόπτετε τη λήψη των ορμονών για επτά ημέρες. Στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε αυτό το επταήμερο διάλειμμα και η συνεχής λήψη του χαπιού –που είναι ο πιο σύγχρονος τρόπος λήψης– μπορεί πραγματικά να βοηθήσει ορισμένες γυναίκες με τις παρενέργειές τους.

Φυσικά, μέχρι να δοκιμάσετε το ένα για έξι μήνες, το άλλο για τρεις μήνες, μπορεί δικαίως να αισθάνεστε ότι το έχετε βαρεθεί και να είστε έτοιμες να αλλάξετε. Το πιο σημαντικό όμως είναι να μην κόψετε το χάπι χωρίς να έχετε έτοιμη μια εναλλακτική μέθοδο αντισύλληψης.

Εάν έχετε βαρεθεί το παιχνίδι δοκιμής και λάθους της αναζήτησης ενός χαπιού που σας ταιριάζει, συνιστάται να εξετάσετε τις ορμονικές επιλογές σε μορφή μη ταμπλέτας, όπως ο κολπικός δακτύλιος και το αντισυλληπτικό επίθεμα. Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν πράγματα, όπως ο δακτύλιος και το έμπλαστρο, αλλά πρόκειται για τις ίδιες ορμόνες που παίρνετε σε ένα από του στόματος χάπι.

Ο δακτύλιος απορροφάται μέσω του κόλπου και αυτό σας δίνει πραγματικά χαμηλά, συνεχή επίπεδα ορμονών, τα οποία μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμα για τις γυναίκες που έχουν συμπτώματα που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Ομοίως, το έμπλαστρο απορροφάται μέσω του δέρματος και σας δίνει μια συνεχή δόση. Με αυτό έχετε μια ελαφρώς υψηλότερη δόση οιστρογόνων, οπότε αυτό μπορεί να είναι καλό για τις γυναίκες που έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ακμή ή εναλλαγές της διάθεσης.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The FSRH Hatfield Vision https://www.fsrh.org/policy-and-media/the-fsrh-hatfield-vision/

Is Your Contraceptive Pill Causing You Depression, Anxiety and Panic Attacks? Debrief Exclusive Investigation https://graziadaily.co.uk/life/real-life/side-effects-pill-2/

Warning signs that you might be on the wrong pill https://www.drfelix.co.uk/health-center/warning-signs-that-you-might-be-on-the-wrong-pill/

9 Signs You Need To Switch Your Birth Control https://www.self.com/story/signs-you-need-to-switch-your-birth-control