Καρδιά και αγγεία

Ποια συμπτώματα προηγούνται της καρδιακής προσβολής;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κάθε περίπου 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από καρδιακές παθήσεις. Ένας στους τρείς από αυτούς τους θανάτους, οφείλονται σε καρδιακή προσβολή, σε «ξαφνικό καρδιακό θάνατο» όπως χαρακτηριστικά τον ονομάζουν οι επιστήμονες.

Πιο κάτω λοιπόν, αναφέρονται τα συμπτώματα που προηγούνται αυτού του καρδιακού θανάτου και το γιατί είναι τόσο σημαντικό να αναγνωρίζονται εγκαίρως από τους ασθενείς, ώστε να μπορούν να προστατευθούν.

Ποια συμπτώματα προηγούνται της καρδιακής προσβολής;

Πολλοί ασθενείς, που τελικά καταλήγουν σε θάνατο εξαιτίας μιας καρδιακής προσβολής, προηγουμένως είχαν βιώσει συμπτώματα τα οποία δεν παρέπεμπαν ενδεχομένως σε καρδιακή προσβολή ή δεν πίστευαν οι ίδιοι ότι διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο, γιατί ασκούνταν, δεν κάπνιζαν και έτρωγαν υγιεινά, οπότε δεν λάμβαναν υπόψη αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια.

Τα καρδιαγγειακά συμπτώματα, δεν είναι μόνο ο πόνος στο στήθος ή ο πόνος που ακτινοβολεί από το στήθος στο αριστερό χέρι ή το αντίστροφο, αλλά και πολλά άλλα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούνται:

Πολλοί ασθενείς νιώθουν ταχυκαρδία, πόνο στο στήθος, καούρα κλπ όταν ασκούνται ή όταν βιώνουν έντονο άγχος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα συμπτώματα, που τείνουν να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας ή του συναισθηματικού στρες και εξαφανίζονται σε φάση ηρεμίας, πρέπει να αξιολογούνται από έναν ειδικό. Ενδεχομένως να μην είναι κάτι ανησυχητικό και να είναι απλά αποτέλεσμα της άσκησης ή του άγχους, αλλά πρέπει να αξιολογούνται, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι προάγγελοι μιας επερχόμενης καρδιακής προσβολής.

Επιπρόσθετα, συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος ή πίεση, ναυτία, δυσπεψία ή καούρα που δεν υποχωρούν εύκολα, ειδικά εάν συνοδεύονται από δύσπνοια, εφίδρωση και ταχυπαλμία που επίσης δεν υποχωρεί εύκολα, πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογούνται άμεσα από έναν ειδικό. Σε μια τέτοια περίπτωση μην οδηγήσετε και ζητήστε από κάποιον να σας μεταφέρει στα επείγοντα ή στον γιατρό σας.

Εάν ανησυχείτε για τα συμπτώματα σας, επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Είναι πολύ καλύτερο να εξεταστείτε και να διαπιστώσετε πως δεν έχουν καμία σχέση με την καρδιά σας, από το να ζείτε στην άγνοια και όταν τελικά το ανακαλύψετε να είναι πια πολύ αργά.