Καρκίνος

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο καρκίνος του προστάτη; Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο;

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που έχει το σχήμα καρυδιού, στον οποίο παράγεται το σπερματικό υγρό. Ο καρκίνος του προστάτη επηρεάζει και αναπτύσσεται σε αυτόν τον μικρό αδένα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται αργά και χρειάζεται ελάχιστη ή καθόλου θεραπεία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι επιθετικός και εξαπλώνεται γρήγορα. (Καρκίνος του προστάτη πρώιμου σταδίου: Τι επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου;)

Όταν η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι έγκαιρη, πριν την εξάπλωσή του σε άλλα σημεία του σώματος, η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική. (Ο καρκίνος του προστάτη τίθεται υπό έλεγχο με νέες θεραπείες ακτινοβολίας)

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες του καρκίνου του προστάτη;

Οι αιτίες του καρκίνου του προστάτη δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο είναι οι ακόλουθοι:

 • Ηλικία: Οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη αυξάνονται με την ηλικία. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη αφορούν άνδρες 50 ετών και άνω.
 • Γενετική: Οι άνδρες που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού (πατέρα ή αδερφό) με καρκίνο του προστάτη, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν και οι ίδιοι καρκίνο του προστάτη.
 • Φυλή: Ο καρκίνος του προστάτη επηρεάζει περισσότερο τους μαύρους άνδρες.
 • Παχυσαρκία: Έρευνες δείχνουν ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Ποια είναι τα βασικότερα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;

Οι περισσότεροι άνδρες με καρκίνο του προστάτη, διαγιγνώσκονται πλέον πριν αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα (μέσω του προληπτικού ελέγχου PSA και των ψηφιακών εξετάσεων του ορθού). Ωστόσο, η γνώση των συμπτωμάτων συνεχίζει να είναι πολύ σημαντική. (Καρκίνος προστάτη: Εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει την επιθετική του μορφή)

Α) Πιο συχνά συμπτώματα καρκίνου του προστάτη

Τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη είναι συνδεδεμένα άμεσα με την ανατομία του προστάτη. Ο αδένας του προστάτη είναι τοποθετημένος ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη. Όταν ο προστάτης διευρύνεται λόγω του καρκίνου και της φλεγμονής, ασκείται πίεση στην ουροδόχο κύστη και προκαλείται συχνοουρία και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το ουροποιητικό σύστημα. (Καρκίνος του προστάτη: Σωστή πρόληψη και καθοδήγηση)

Συγκεκριμένα ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να προκαλέσει:

Β) Λιγότερο συχνά συμπτώματα καρκίνου του προστάτη

Παρόλο που δεν είναι συνηθισμένο, εκτός από τα συμπτώματα που αφορούν την ούρηση, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα, τα οποία ωστόσο, αποτελούν σημάδια και άλλων καταστάσεων υγείας. Ως εκ τούτου, χρήζουν αξιολόγησης. (Προχωρημένος καρκίνος του προστάτη: Το Relugolix υπερέχει της leuprolide)

1. Αίμα στο σπέρμα (αιματοσπερμία)

Το αίμα στο σπέρμα είναι ένα γενικά ανησυχητικό σύμπτωμα που χρήζει αξιολόγησης, διότι μπορεί να οφείλεται σε διάφορες σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως ο καρκίνος του προστάτη. (Καρκίνος του προστάτη: Τα μανιτάρια έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες;)

2. Αίμα στα ούρα (αιματουρία)

Το αίμα στα ούρα συνήθως αποτελεί σημάδι κάποιας άλλης πάθησης, αλλά υπάρχει κάποια πιθανότητα να υποδηλώνει καρκίνο του προστάτη. Σε περίπτωση αίματος στα ούρα, ο γιατρός διερευνά όλα τα ενδεχόμενα, ανάμεσα τους και το ενδεχόμενο καρκίνου. (Προχωρημένος καρκίνος του προστάτη: Το Relugolix υπερέχει της leuprolide)

3. Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης

Παρόλο που η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης σχετίζεται με την ουροδόχο κύστη, η οποία επηρεάζεται σημαντικά από τον καρκίνο του προστάτη όπως είπαμε πιο πάνω, εν τούτοις δεν αποτελεί κοινό σύμπτωμα καρκίνου του προστάτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης, ως αποτέλεσμα μετάστασης του καρκίνου στο κάτω μέρος της λεκάνης, όπου και συμπιέζει τον νωτιαίο μυελό, επηρεάζοντας τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. (Μόλυνση ή καρκίνος ουροδόχου κύστεως; Έχουν κοινά συμπτώματα;)

4. Απότομη στυτική δυσλειτουργία

Κατά τη γήρανση, η στυτική δυσλειτουργία είναι συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά συνήθως εμφανίζεται σταδιακά. Η απότομη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο του προστάτη. (Καρκίνος του προστάτη: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου)

5. Ακούσια απώλεια βάρους

Σε προχωρημένα στάδια, ο καρκίνος του προστάτη προκαλεί ακούσια απώλεια βάρους που συνοδεύεται από απώλεια όρεξης και κόπωση. (5 oρατές παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου και πώς να τις διαχειριστείτε)

6. Πόνος στην πλάτη, τους γοφούς ή τα πλευρά

Τα οστά είναι το πρώτο σημείο στο οποίο κάνει μετάσταση ο καρκίνος του προστάτη. Οι μεταστάσεις του καρκίνου του προστάτη στα οστά της πλάτης, τους γοφούς και τα πλευρά προκαλούν σοβαρό πόνο. (Τα 4 πιο κοινά προβλήματα του προστάτη)

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό;

Σε περίπτωση που εμφανίσετε κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Παρόλο που υπάρχουν πολλά σημάδια που δυνητικά υποδηλώνουν άλλες καταστάσεις υγείας, ενδέχεται να υποδηλώνουν και καρκίνο του προστάτη και ως εκ τούτου πρέπει να αξιολογηθούν. (10 εξαιρετικά θρεπτικά λαχανικά για να προσθέσετε στους χυμούς σας)

Ποια είναι τα ποσοστά επιβίωσης για τον καρκίνο του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη είναι πολύ ιάσιμος, ειδικά εάν διαγνωστεί εγκαίρως. Σε γενικές γραμμές, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου του προστάτη είναι το εξής:

 • Εντοπισμένος καρκίνος του προστάτη: Για τον καρκίνο του προστάτη που δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης ανέρχεται σχεδόν στο 100%.
 • Περιφερειακός καρκίνος του προστάτη: Για τον καρκίνο του προστάτη που έχει εξαπλωθεί μόνο σε κοντινούς λεμφαδένες, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης ανέρχεται στο 100% περίπου.
 • Μεταστατικός απομακρυσμένος καρκίνος του προστάτη: Για τον καρκίνο του προστάτη που έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης ανέρχεται στο 30%.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη όπως:

 • Μείωση και διατήρηση σωματικού βάρους σε υγιές επίπεδο
 • Υγιεινή διατροφή
 • Τακτική σωματική άσκηση (τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα)
 • Καθημερινή λήψη ασπιρίνης (συμβουλευτείτε τον γιατρό σας)
 • Μειωμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων τροφών που είναι πλούσιες σε ασβέστιο