Διατροφή

Ποια τρόφιμα ενισχύουν τη συγκέντρωση;

Ποια τρόφιμα ενισχύουν τη συγκέντρωση;

1. Καφεΐνη

Παρόλο που τα αποτελέσματα της είναι βραχυπρόθεσμα, η καφεΐνη είναι πολύ βοηθητική στη συγκέντρωση. Η καφεΐνη υπάρχει στον καφέ, το τσάι, στη σοκολάτα, σε ενεργειακά ποτά και σε ορισμένα φάρμακα και αδιαμφισβήτητα αφυπνίζει τον εγκέφαλο. Προσέξτε όμως, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης προκαλεί κόπωση και διαταράσσει τον ύπνο.

2. Ζάχαρη

Ο εγκέφαλος, για να λειτουργήσει προτιμά να χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας τη ζάχαρη. Όχι την επιτραπέζια ζάχαρη, αλλά την γλυκόζη, αυτήν δηλαδή που δημιουργείται στο σώμα όταν επεξεργαστούν τα σάκχαρα και οι υδατάνθρακες. Αποφύγετε την πρόσθετη ζάχαρη γιατί, σύμφωνα με μελέτες, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων καταστάσεων υγείας και προτιμήστε χυμούς φρούτων για να ενισχύσετε την λειτουργία του εγκεφάλου και κατά συνέπεια την προσοχή και τη σκέψη σας.

3. Ψάρια

Τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου και ενισχύουν την προσοχή. Σύμφωνα με την έρευνα, η διατροφή που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, εγκεφαλικού επεισοδίου και διανοητικής έκπτωσης του εγκεφάλου. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ωμέγα-3 διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης, ειδικά κατά τη γήρανση. Συνιστάται να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 μερίδες ψάρι την εβδομάδα.

4. Πρωινό (φρούτα, γαλακτοκομικά, δημητριακά)

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού βελτιώνει την βραχυπρόθεσμη μνήμη και την προσοχή. Σε μια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές που κατανάλωναν πρωινό, είχαν καλύτερες επιδώσεις, συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν το πρωί και αυτό γιατί τα τρόφιμα που σύμφωνα με τους ειδικούς προτιμά ο εγκέφαλος να χρησιμοποιεί ως «καύσιμα» είναι τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός πρωινού γεύματος. Προσέξτε όμως τις ποσότητες, διότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πολλών θερμίδων μειώνει την συγκέντρωση.

5. Σοκολάτα και ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε, η οποία έχει συνδεθεί με μειωμένη γνωστική πτώση κατά τη γήρανση. Η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει διεγερτικά, όπως η καφεΐνη, τα οποία ενισχύουν την προσοχή. Καταναλώστε 28 γραμμάρια ξηρών καρπών και σοκολάτας την ημέρα.

6. Αβοκάντο και δημητριακά ολικής αλέσεως

Όλα τα όργανα του σώματος, για να λειτουργήσουν σωστά πρέπει να εξασφαλίζουν καλή ροή αίματος, οπότε η καρδιά πρέπει να είναι υγιής. Η διατροφή λοιπόν, που είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα, όπως τα αβοκάντο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και την κακή χοληστερίνη, αποτρέποντας τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και ενισχύοντας την απρόσκοπτη ροή του αίματος προς όλα τα όργανα του σώματος, ανάμεσα τους και ο εγκέφαλος. Η σωστή οξυγόνωση του εγκεφάλου ενισχύει λειτουργίες όπως η μνήμη, η συγκέντρωση και η προσοχή. Προσθέστε στη διατροφή σας ολοκλήρους κόκκους, όπως τα ποπ κορν που περιέχουν διαιτητικές ίνες και βιταμίνη Ε και φρούτα όπως τα αβοκάντο που περιέχουν υγιή λιπαρά που βελτιώνουν τη ροή του αίματος.

7. Συμπληρώματα

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν την υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου, ωστόσο, αποδεδειγμένα, τα διατροφικά συμπληρώματα βοηθούν μόνο τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια σε μια συγκεκριμένη βιταμίνη ή θρεπτικό συστατικό και όχι τους υγιείς ανθρώπους. Ως εκ τούτου, τα συμπληρώματα δεν μπορούν να ενισχύσουν την συγκέντρωση, όμως η έρευνα ακόμη συνεχίζεται για περαιτέρω αποδείξεις.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Brain Foods That Help You Concentrate https://www.webmd.com/add-adhd/ss/slideshow-brain-foods-that-help-you-concentrate

Effects of breakfast-size on short-term memory, concentration, mood and blood glucose https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/019700709190042K

Universal-Free School Breakfast Program Evaluation Design Project: Review of Literature on Breakfast and Learning https://ideas.repec.org/p/mpr/mprres/33507a6950b4403d811b63ed88ca7351.html

Breakfast habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15883552/

Foods for Better Concentration https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=56786