Διατροφή

Ποια τρόφιμα επηρεάζουν αρνητικά τον εγκέφαλο;

Ποια τρόφιμα επηρεάζουν αρνητικά τον εγκέφαλο;

1. Μαργαρίνη

Η μαργαρίνη είναι πλούσια σε λιπαρά και ήδη θα γνωρίζετε ότι τα μεταποιημένα λιπαρά δεν κάνουν καλό στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι επηρεάζουν αρνητικά και την λειτουργία του εγκεφάλου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που στο αίμα τους είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ελαϊδικού οξέος (ένας κοινός τύπος μεταποιημένου λίπους) ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια.

2. Αλκοόλ

Το αλκοόλ επηρεάζει τις οδούς επικοινωνίας τους εγκεφάλου. Μάλιστα, όσο περισσότερο πίνει κάποιος, τόσο πιο δύσκολο του είναι να επεξεργαστεί νέες πληροφορίες και να θυμάται πράγματα. Επιπρόσθετα, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και κατάθλιψη.

3. Σόδα και άλλα ζαχαρούχα ποτά

Αν θέλετε να κρατήσετε σε εγρήγορση τον εγκέφαλο σας καθώς μεγαλώνετε, είναι καλό να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα ποτά. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν σόδα, γλυκό τσάι και άλλα ζαχαρούχα ποτά είναι πιο πιθανόν να εμφανίσουν σταδιακά προβλήματα μνήμης.

4. Τηγανιτές πατάτες και άλλα τηγανητά τρόφιμα

Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά τηγανητά και μεταποιημένα τρόφιμα, τείνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα σκέψης. Ο πιθανότερος λόγος για αυτό το αποτέλεσμα είναι ότι τα τηγανιτά προκαλούν φλεγμονή, η οποία βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα.

5. Ντόνατς

Τα ντόνατς είναι τηγανισμένα και πλούσια σε ζάχαρη. Ένας συνδυασμός που είναι ιδιαίτερα κακός για τις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως είδαμε πιο πάνω. Επιπρόσθετα, περιέχουν πολλά μεταποιημένα λιπαρά, τα οποία επίσης επηρεάζουν αρνητικά τον εγκέφαλο.

6. Λευκό ψωμί και λευκό ρύζι

Οι εκλεπτυσμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος. Η αύξηση του σακχάρου θολώνει τη σκέψη και μάλιστα η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας εξευγενισμένων υδατανθράκων αυξάνει τον κίνδυνο Alzheimer. Προτιμήστε ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

7. Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία κάνουν κακό τόσο στην καρδιά, όσο και στον εγκέφαλο (στην μνήμη και τη σκέψη). Για να εξασφαλίσετε τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το σώμα σας καταναλώστε ψάρια, άπαχα πουλερικά και φασόλια.

8. Γαλακτοκομικά με πλήρες λίπος

Το τυρί με πλήρες λίπος είναι γεμάτο με κορεσμένα λιπαρά, που όπως είπαμε αρκετές φορές πιο πάνω, επηρεάζουν αρνητικά τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είναι πιο υγιεινά για τον εγκέφαλο. Προτιμήστε γάλα, γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλές ποσότητες λιπαρών.

9. Συσκευασμένες σάλτσες και σιρόπια

Πριν αγοράσετε συσκευασμένες έτοιμες σάλτσες και σιρόπια, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα στη συσκευασία τους. Πολλά τέτοια προϊόντα περιέχουν μεγάλες ποσότητες από σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο είναι πλούσιο σε φρουκτόζη.  Η αυξημένη πρόσληψη φρουκτόζης έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας, όπως η απώλεια μνήμης και η μειωμένη απόδοση του εγκεφάλου.

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Worst Foods for Your Brain https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-worst-foods-for-your-brain

How trans fat affects brain function https://www.piedmont.org/living-better/how-trans-fats-affect-brain-function

Dietary patterns are associated with cognitive function in the REasons for Geographic And Racial Differences in Stroke (REGARDS) cohort https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-nutritional-science/article/dietary-patterns-are-associated-with-cognitive-function-in-the-reasons-for-geographic-and-racial-differences-in-stroke-regards-cohort/B7612048AF9A363A41C6B740FA1FB7EE

How Alcohol Impacts the Brain https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/alcohol-and-the-brain

Nutrition and healthy eating https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/how-to-use-food-to-help-your-body-fight-inflammation/art-20457586

Serum elaidic acid concentration and risk of dementia https://n.neurology.org/content/93/22/e2053

Confused about carbs? https://www.health.harvard.edu/heart-health/confused-about-carbs

Foods linked to better brainpower https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/foods-linked-to-better-brainpower

Refined carbohydrate-rich diet is associated with long-term risk of dementia and Alzheimer's disease in apolipoprotein E ε4 allele carriers https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32506713/

A Cross-Sectional Study of Blood Ethylmercury Levels and Cognitive Decline Among Older Adults and the Elderly in the United States https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31658062/

Is Soda Bad for Your Brain? http://www.bu.edu/articles/2017/soda-bad-for-brain/